Tokį sprendimą RPF priėmė po to, kai Tarptautinė plaukimo federacija (FINA) panaikino rusei skirtą laikinąją diskvalifikaciją, nes į preliminarų Rusijos plaukimo rinktinės kandidatų sąrašą J. Jefimova prieš tai nebuvo įtraukta.

Vyriausiasis Rusijos plaukimo rinktinės treneris Sergejus Kolmogorovas įsitikinęs, kad J. Jefimova tikrai dalyvaus Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

„J. Jefimovos įtraukimas į sąrašą – ne netikėtumas, ji buvo įtraukta tarp plaukikų laikantis visų atrankos taisyklių. Laikino suspendavimo nuėmimas Julijai reiškia, kad sportininkė gali treniruotis ir dalyvauti bet kuriose varžybose. Jeigu ji bus diskvalifikuota, tuomet bus išbraukta iš sudėties ir joje daugiau kitų pakeitimų nebus. Tačiau manau, kad apie tai nėra jokios prasmės kalbėti. Aš turiu informacijos ir esu įsitikinęs, kad viskas bus tvarkoje – Julija galės dalyvauti olimpinėse žaidynėse“, – agentūrai TASS pareiškė S. Kolmogorovas.

Nepaisant šių žinių, J. Jefimovą paliko ilgametis treneris iš JAV Dave'as Salo, kuris pareiškė, kad rusė neklausė jo patarimų ir pati vartojo kai kuriuos preparatus be jo leidimo.

„Aš treneriu dirbu 37-erius metus. Per šį laiką aš nė vieno žmogaus nestūmiau link to, kad jis vartotų kažkokius nors draudžiamus preparatus arba substancijas, kurių naudojimas gali turėti pasekmių. Aš tvirtai tikiu ir nuolat savo sportininkams kartoju, kad link sėkmės veda tik sunkus ir juodas darbas bei teisinga dieta.

Jūs nerasite nė vieno sportininko, kuris jums pasakys, kad aš turiu kažkokį kitokį požiūrį. Aš įsitikinęs, kad dauguma, o galbūt net ir absoliuti dauguma JAV trenerių turi tokį patį požiūrį. Aš niekuomet nedaviau sportininkams jokių preparatų“, – teigė jis.

#olympicgames #roadtorio #rio2016 #trojans #speedo 🇧🇷✌🏼️

A photo posted by Yuliya Efimova (@pryanya93) on Jan 31, 2016 at 7:59am PST

Primename, kad J. Jefimova, kuri nuo 2011 metų treniruojasi Los Andžele, Kalifornijoje (JAV), įkliuvo dėl meldoniumo. Šis draudžiamu preparatu tapo nuo 2016 metų sausio 1-os dienos, tačiau apie tai sportininkai buvo informuoti 2015-ųjų rugsėjo pabaigoje.

Kadangi tai – jau antras kartas, kai J. Jefimova įkliuvo vartojusi neleistinus preparatus, jos sportinė karjera kybojo ant plauko. Rusei grėsė aštuonerių metų diskvalifikacija, o nustačius sunkinančių aplinkybių J. Jefimova galėjo būti pašalinta iš sporto visam gyvenimui.

Tiesa, ją nuo karjeros pabaigos išgelbėjo Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA), kuri suteikė įkliuvusiems sportininkams lengvatų – iki 2016 m. kovo 1 d. įkliuvę atletai, kurių mėginyje rasta mažiau nei 1 mikrogramas mildronato, nebus baudžiami. Kaip skelbia rusų spauda, šios normos plaukikė neviršijo.

Dėl dopingo vartojimo J. Jefimova buvo įkliuvusi ir anksčiau. 2013 metų spalio mėnesį jos organizme aptiktas draudžiamas preparatas – dehidroepiandrosteronas (DHEA). Už tai FINA Rusijos sportininkei skyrė 16 mėnesių diskvalifikaciją. Bet jai toks sprendimas buvo palankus, nes iškart po diskvalifikacijos ji galėjo dalyvauti 2015 m. pasaulio čempionate Kazanėje.

J. Jefimova yra pagrindinė geriausios Lietuvos plaukikės Rūtos Meilutytės konkurentė ir siekia gauti leidimą dalyvauti Rio de Žaneiro olimpiadoje.

Galutinį verdiktą po to, kai peržiūrės visą WADA surinktą medžiagą, paskelbs FINA antidopingo komisija.

J. Jefimova 2012 metų Londono žaidynėse iškovojo bronzos medalį. Ji – keturiskart pasaulio čempionė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1041)