„Aukštas galimybių korupcijai lygis“

Įvairių sukrėtimų regėjusiame šalies sporte – analogų neturintis įvykis.

Neeiliniame posėdyje už E. Urbanavičiaus nušalinimą balsavo visi keturi likę Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo (KKSRF) tarybos nariai: Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) viceprezidentas Romualdas Bakutis, asociacijos „Sportas visiems“ prezidentas Algis Vasiliauskas, Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS) vadovas Rimantas Kveselaitis bei Lietuvos savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacijos pirmininkas Albinas Grabnickas.

Buvusį pirmininką jie apkaltino fondo darbo žlugdymu: esą E. Urbanavičius specialiai delsė skirstyti kitų metų KKSRF finansavimą, kad sukompromituotą sistemą būtų galima pakeisti nauja.

Lapkričio viduryje E. Urbanavičius pateikė sporto sritį kuruojančiai Vidaus reikalų ministerijai (VRM) KKSRF įstatymo pataisas, kurias priėmus, KKSD turėtų absoliučią galią valdant fondo biudžetą.

Pataisų projekte numatyta dabartinę fondo tarybą pakeisti septynių asmenų komisija, į kurią penkis narius deleguotų KKSD, po vieną – LTOK ir „Sportas visiems“. Ji turėtų tik patariamąjį balsą, mat sprendimų priėmimo teisė priklausytų KKSD generaliniam direktoriui.

Tokius pakitimus E. Urbanavičius motyvavo KKSD atsakomybe už valstybės biudžeto lėšų paskirstymą ir jų panaudojimo kontrolę.

Bet sukilusios visuomeninės organizacijos šiame pasiūlyme įžvelgė „bandymą grįžti į sovietmetį“ ir tvirtino, kad be jų dalyvavimo sąžiningai ir objektyviai paskirstyti finansavimo, kurio nemaža dalis nukeliauja toms pačioms organizacijoms, neįmanoma.

„Kodėl reikia taip pavydžiai žiūrėti į šią menką sumą? Mažiau nei 3 mln. eurų – smulkmena visos Lietuvos mastu“, – stebėjosi A. Vasiliauskas, turėdamas omenyje, kad maždaug pusė iš 6 mln. eurų, esančių fonde, atitenka sporto federacijoms, o likusi dalis padalinama įvairių projektų rengėjams.

Tuo tarpu nuo pirmininko pareigų nušalintam E. Urbanavičiui nuostabu, kad valstybės asignavimų valdymui pati valstybė nuo šiol nebeturės jokių įtakos svertų.

„Lietuvoje nėra nė vienos institucijos, už kurią sprendimus priimtų kažkas kitas. Visuomenininkai gali turėti patariamąjį balsą, siūlyti, bet ne spręsti už instituciją. Labai įdomi situacija: Vyriausybės įstaiga turės vykdyti visuomenininko pavedimus. Tai – situacija be analogų, į ją turėtų atkreipti dėmesį atitinkamos struktūros“, – po KKSRF tarybos posėdžio kalbėjo KKSD vadovas.

Dėl „aukštu galimybių korupcijai lygiu“ pasižyminčios fondo veiklos jis teigia sulaukęs pastabų iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT).

„Yra indikacijų apie negerus dalykus ir kitose sporto organizacijose. Mes kaip tik ir siekėme įnešti į sportą skaidrumo“, – VRM pateiktus pasiūlymus aiškino E. Urbanavičius, tačiau nedetalizavo, kokių žinių apie korupciją sporte yra gavęs.

Ar jo sumanyta KKSRF pertvarka prasiskins kelią ministerijoje ir Seime, KKSD generalinis direktorius nesiėmė spręsti. O kaltinimus sabotuojant dabartinę fondo veiklą vadino prasimanymais – esą KKSRF lėšų skirstymo procesas buvo organizuojamas tokiu pačiu grafiku kaip ir praėjusiais metais.

Žarstosi šimtais tūkstančių

Jei pertvarka liks neįgyvendinta, dabartinės kadencijos KKSRF taryba, kurios naujuoju pirmininku išrinktas R. Kveselaitis, fondo lėšas skirstys iki 2018 metų.

Vien organizacijoms, kurioms tiesiogiai atstovauja keturi sukilę KKSRF tarybos nariai, šiemet iš fondo atseikėta per 620 tūkst. eurų.

A. Vasiliausko vadovaujama asociacija „Sportas visiems“ gavo 144 tūkst. eurų. Dar 45 tūkst eurų atiteko sporto draugijai „Žalgiris“, kurios prezidentas taip pat yra A. Vasiliauskas.

LSFS su R. Kveselaičiu priešakyje buvo paremta 318 tūkst. eurų.

Tuo metu savivaldybių sporto padalinių vadovų asociacija, kuriai diriguoja A. Grabnickas, sulaukė kuklių 2 tūkst. eurų – tiek įvertinta asociacijos pateikta programa „dalyvavimas Lietuvos sportiniame gyvenime“. Užtat Lietuvos buriuotojų sąjungai, kurios viceprezidentas yra A. Grabnickas, skirti beveik 100 tūkst. eurų.

Įvairiems dviračių sporto klubams ir R. Bakučio vadovaujamai federacijai (LDSF) atseikėta 224 tūkst. eurų. Tiesa, kai buvo skirstomos fondo lėšos, R. Bakutis prezidento pareigų LDSF nėjo ir į jas grįžo tik praėjusią savaitę.

Savo ruožtu, KKSD ar pavaldžioms departamentui įstaigoms E. Urbanavičiaus vadovaujama KKSRF taryba praėjusią žiemą paskyrė beveik 430 tūkst. eurų.

Kaip tarybos nariai išdalina mokesčių mokėtojų suneštus eurus organizacijoms, kurioms patys atstovauja?

R. Kveselaičio teigimu, sprendžiant dėl projekto, kurį pateikė susijusi organizacija, atitinkamas narys nusišalina.

Gautas paraiškas pirmiausia įvertina apmokamų ekspertų grupė, kurią sudaro tų pačių visuomeninių organizacijų pasiūlyti asmenys.

Jų sąrašas nėra skelbiamas – esą dėl to, kad suinteresuotos pusės negalėtų daryti ekspertams poveikio. Tiesa, patys tarybos nariai ekspertus puikiai žino, tad nuo poveikio iš šono pastarieji nėra visiškai „apsaugoti“.

Bet KKSRF tarybos nariams iš visuomeninių organizacijų tokia tvarka – pati priimtiniausia.

„Būtų keista, jei lėšas skirstytų kažkokie pašaliniai fiziniai asmenys“, – svarstė R. Kveselaitis.

„Kas geriau, jei ne mes, kurie kiekvieną dieną jaučiame sporto poreikius ir trūkumus, gali atlikti šitą darbą?“ – antrino A. Vasiliauskas.

Ir koreguoti žaidimo taisyklių pirmininką pakeitusi fondo taryba neskubės: nebus viešinamos nei ekspertų, kurių paslaugomis naudojasi taryba, pavardės, nei gautų paraiškų turinys.

Būtent to siekė E. Urbanavičius, bet jo pasiūlymą likę tarybos nariai spalį atmestė motyvuodami, kad projektų teikimo procesas jau prasidėjęs. Ir, sprendžiant iš R. Kveselaičio žodžių, vargu ar prie jo sugrįš ateityje.

„Reikia išsiaiškinti, ar viešinti paraiškų turinį leidžia įstatymai. Juk tai – meninis darbas, intelektinė nuosavybė. Kas bus, jei kas nors pasiskųs teismui, ir sustos visas procesas?“ – nerimavo naujasis KKSRF tarybos pirmininkas.

Beje, jis anksčiau ne kartą garsiai skundėsi menka fondo apimtimi ir ragino ją padidinti tris kartus – tiek, kiek prieš keletą metų išaugintas Kultūros rėmimo fondas.

Ar naujas postas R. Kveselaičiui atriš rankas derėtis su Finansų ministerija ir Vyriausybe dėl trigubai gausesnio aruodo?

„Dabar mes galėsime inicijuoti tokį prašymą, bet labai sunku jį įgyvendinti, reikia daug sveikatos, nervų ir energijos“, – entuziazmo neberodė LSFS prezidentas.

Susikibo dėl ketvirtadalio pyrago

KKSRF biudžetą kasmet papildo valstybės pajamos, surenkamos iš alkoholinių gėrimų ir apdoroto tabako akcizo bei loterijų ir azartinių lošimų mokesčio.

Fondas disponuoja maždaug 6 mln. eurų – tai sudaro ketvirtadalį visų valstybės išlaidų sporto srityje.

KKSRF finansavimas skiriamas sporto šakų federacijoms, sporto visiems sąjūdžio plėtotei, sporto bazių priežiūrai ir statybai, sporto inventoriaus įsigijimui, sporto mokslo ir sporto specialistų rengimui.

Fondo tarybos sudėtį KKSD direktoriaus teikimu penkeriems metams tvirtina Vyriausybė. Po kiekvienos kadencijos tarybos sudėtis atnaujinama ne mažiau kaip trečdaliu, o tas pats asmuo tarybos nariu gali būti skiriamas ne daugiau kaip du kartus iš eilės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)