Tai buvo tik pati Cecilia Braekhus pradžia veržiantis į sportą, kuriame dominuoja vyrai. Vėliau moteris turėjo priimti dar sunkesnį sprendimą – vardan bokso ji privalėjo palikti šalį, kuri suteikė jai galimybę gyventi geresnį gyvenimą, rašo cnn.com.

Nors C. Braekhus Norvegijoje, kuri jai buvo kaip antri namai, jautėsi „kaip nusikaltėlė“, užaugusi našlaitė iš Kolumbijos tapo daugkartine čempione ir, svarbiausia, inspiracija jauniems boksininkams.

1981-ais metais, kuomet Kartagenoje gimė C. Braekhus, Norvegija uždraudė profesionalų boksą. Kovotojai, sučiupti nusižengiantys taip vadintam „nokauto įstatymui“, buvo įkalinami trims mėnesiams.

„Kuomet žengiau pirmus žingsnius į profesionalų boksą, negalėjau kautis Norvegijoje, – pasakojo moteris. – Net negalėjau treniruotis. Buvau priversta kraustytis į kitą šalį. Kitu atveju, jei mane būtų pagavę besikaunant Norvegijoje, būčiau sėdusi į kalėjimą. Tuomet tai buvo beprotiška situacija.“

Todėl supratusi, kad negali gyventi be bokso, C. Braekhus išvyko į Vokietiją. Ir ten jai pasisekė – nepaisant to, kad negalėjo kautis savo antruosiuose namuose, moteris tapo viena iš populiariausių Norvegijos sportininkių.

„Manęs palaikyti atvykdavo tūkstančiai norvegų, – prisiminė boksininkė. – Mano kovos buvo transliuojamos Norvegijoje, o jas stebėjo pusė šalies. Maža to, tais metais buvau pripažinta geriausia šalies sportininke.

Toks manęs palaikymas man priminė dvigubus standartus – už mane sirgo politikai ir net karališkoji šeima, tačiau jei būčiau boksavusis Norvegijoje, būčiau sėdusi į kalėjimą. Todėl man ta situacija buvo tikrai labai keista.“

Profesionalaus bokso draudimo įstatymas Norvegijoje buvo panaikintas 2014-ais metais, tačiau C. Braekhus kol kas dar nedebiutavo savo antruosiuose namuose.

„Kalbant nuoširdžiai, vienu metu galvojau, kad tas įstatymas niekada nebus panaikintas, – pripažino 34-erių moteris. – Tačiau galiausiai visuomenės nuomonė buvo ta, kad toks įstatymas yra tiesiog juokingas – kiekvienas laisvas žmogus turi teisę pasirinkti daryti tai, ką jis nori.

Labai džiaugiuosi, kad profesionalus boksas grįžo į Norvegiją kol aš dar pati sportuoju. Dabar turiu galimybę kautis ir čia, kur užaugau ir žengiau pirmus žingsnius link savo svajonės.“

Sugrįžimo kova

Artimiausia C. Braekhus kova įvyks vasario 27 dieną. Sportininkė per savo karjerą triumfavo visuose 27 mačuose, o jau po mažiau nei savaitės Vokietijoje susikaus su Urugvajaus boksininke Chris Namus.

Tai bus pirma C. Braekhus kova nuo 2014-ų metų lapkričio mėnesio, kuomet kovoje su Jennifer Retzke ji trečiame raunde susilaužė koją. Visgi ir tada nenugalimoji Norvegijos atstovė nepasidavė – ji atrado jėgų atsilaikyti likusius septynis raundus ir teisėjų sprendimu apgynė savo penkis čempionų titulus.

„Po tos kovos man buvo atlikta operacija ir aš negalėjau kovoti ištisus metus, – prisiminė sportininkė. – Tačiau tai buvo sprendimas, kurį aš tuo metu priėmiau, todėl visiškai nesigailiu. Dabar aš grįžtu į ringą, o tai reiškia – man pasisekė.“

Nors C. Braekhus vaikystėje savo įtėviams problemų nekėlė ir buvo rami mergaitė, paauglystės pradžioje visgi tėvai jautė jaudulį po to, kai mergina pradėjo lankyti kikboksą.

„Tuo metu merginai prisijungti prie tokio sporto nebuvo normalu, – sakė sportininkė. – Tačiau aš neturėjau jokio kito pasirinkimo – turėjau tai padaryti. Tiesiog savo gyvenime norėjau daryti būtent tai.

Tiesą sakant, turėjau šokti pro tėvų langus ir bėgti į treniruotes vien dėl to, kad manęs nesugautų tėvai. Mes gyvenome ketvirtame aukšte, todėl dabar prisiminus... Tai buvo taip nutrūktgalviška!”

Žingsniai profesionaliame bokse

C. Braekhus yra laimėjusi pasaulio ir Europos mėgėjų kikbokso titulus. Panašiai gerai jai sekėsi ir tada, kai būdama 21-erių metų ji nusprendė pasukti į boksą – tada ji laimėjo 75 iš 80 neapmokamų kovų.

Pasirašiusi sutartį su rėmėju iš Vokietijos, C. Braekhus savo profesionalios boksininkės karjerą pradėjo nelengvai – ji buvo vienintelė profesionali boksininkė.

„Mes turėjome pasaulio čempioną, Europos čempioną – visi jie buvo vyrai ir jie galvojo, kad aš atvykau juos linksminti, – prisimindama juokėsi moteris. – Tačiau supratau, kad jau pačią pirmą dieną turėjau leisti jiems suvokti, ką aš ten veikiau ir kokie buvo mano tikslai. Prireikė daug laiko, tačiau po truputį transformavausi iš merginos, kuri tik norėjo muštis, į vieną iš komandos kovotojų.“

Po kiek laiko C. Braekhus tapo pirmąja moterimi kovotoja, kuri pasirašė sutartį su geriausia Europos bokso agentūra „Sauderland“. Po tokio laimėjimo moteris buvo praminta „pirmąja ponia“.

Kiek vėliau C. Braekhus sudarė kontraktą su „K2 Promotions“, kuriai priklauso ir tokios žvaigždės kaip broliai Vladimiras ir Vitalijus Kličko.

Šeima vis dar palaiko

Išpopuliarinti moterų boksą bandanti C. Braekhus vis dar sulaukia savo norvegiškosios šeimos palaikymo.

„Mano artimieji manimi labai didžiuojasi. Mano mama sako man tuos pačius dalykus, kuriuos sakydavo, kai man buvo 10 metų. Aš jai bandau sakyti, kad dabar aš jau suaugusi, aš pasaulio čempionė, turiu savo kompaniją, tačiau jai aš esu ta pati pro langą šokinėjanti mergaitė.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)