Finaliniame festivalyje dalyvavusios komandos turėjo įveikti septynias rungtis: specialiai Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos sukurtas estafetes.

„Mažųjų olimpiados“ finalinis etapas prasidėjo iškilminga dalyvių eisena, olimpinę festivalio ugnį įnešė olimpiečiai plaukikas Saulius Binevičius ir dziudo atstovas Marius Paškevičius. Saulius mažiesiems olimpiečiams pasakojo, kokia svarbi olimpinė ugnis olimpiečiams, ji reiškia draugystę ir pagarbą. Marius džiaugėsi dalyvių gausa ir linkėjo būti stipriais, visada siekti savo tikslų.

LTOK Olimpinio švietimo direktorius Algimantas Gudiškis pasveikino mažuosius olimpiečius ir sakė tikintis, kad po 15 metų jie taps tikraisiais olimpiečiais ir atstovaus Lietuvai olimpinėse žaidynėse.

„Tai buvo jaunųjų sportininkų festivalis, kuriame mažieji bendradarbiavo vieni su kitais ir įveikė tam tikras užduotis, – pasakojo respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos prezidentė Audronė Vizbarienė. – Šį sykį pirmuose etapuose dalyvavo net 173 ikimokyklinės įstaigos, o geriausiųjų festivalyje turėjome 26. Viskas pavyko puikiai, buvo daug teigiamų emocijų. Vaikai buvo pakilios nuotaikos. Šiais metais projekte dalyvavo beveik dvigubai daugiau įstaigų, iš viso turėjome komandas iš 46 miestų. Į finalinį festivalį atvyko 23 miestų komandos, gausus palaikymo būrys“.

Nugalėtojai finaliniame etape buvo visi 26 darželiai: jie gavo nugalėtojų taures, medalius ir sportinių dovanų. Pasibaigus šventei gausiai susirinkę vaikai ir tėvai išvyko į Kauno zoologijos sodą, kuris pakvietė visus „Mažųjų olimpiados“ finalinio festivalio dalyvius apsilankyti nemokamai.

„Mažųjų olimpiados“ projektas, kurį LTOK šiemet organizuoja kartu su Respublikine ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacija, pradėtas rengti siekiant skatinti vaikų fizinį aktyvumą bei pozityvų požiūrį į kūno kultūrą ir sportą, supažindinti su garbingo varžymosi idėjomis, bendravimo ir bendradarbiavimo galimybėmis. Tarptautinio šeimų gyvensenos tyrimo (2007 m.) duomenimis, maždaug pusės Lietuvos ikimokyklinukų fizinis aktyvumas yra nepakankamas, t.y. jie iš viso nesimankština (41,4 proc.) arba mankštinasi retai (12,5 proc.). Vaikai daug laiko praleidžia pasyviai, prie televizoriaus ar kompiuterio. Ikimokyklinio ugdymo įstaigas lankantys vaikai 2 kartus per savaitę dalyvauja kūno kultūros užsiėmimuose, tačiau to nepakanka patenkinti augančio vaiko judėjimo poreikį.

„Projekto rezultatai viršijo lūkesčius: gausus dalyvių skaičius, ikimokyklinių įstaigų pedagogų ir vadovų noras skleisti olimpines idėjas, skatinti vaikus sportuoti ir pamilti sportą tik dar kartą patvirtino, kad ypač svarbu nuosekliai dirbti siekiant perteikti olimpines idėjas vaikams, o kartu ir jų tėvams, – sakė LTOK Olimpinio švietimo programų vadovė Vita Balsytė. – Su partneriais aptarėme kitų metų projekto tęstinumą, naujoves. Sieksime į „Mažųjų olimpiadą“ įtraukti dar daugiau ikimokyklinio ugdymo įstaigų“.