Čempiono titulą ginantis M. Carlsenas, kuris yra geriausiai vertinamas žaidėjas šachmatų istorijoje, buvo įvardytas ir vienu seksualiausių vyrų pasaulyje.

Pačių laukiamiausių varžybų nugalėtojas pelnys 60 proc. nuo 1,1 mln. dolerių (per 1 mln. eurų) prizų fondo, o jam nusileidusiam priešininkui atiteks likusi prizo dalis.

Savo gimtose šalyse garbinami it didžiausios žvaigždės, M. Carlsenas ir S. Kariakinas žais renovuotame pastate, esančiame istorinėje Manhatano krantinėje šalia Volstrito ir Bruklino tilto.

Mačas dėl pasaulio šachmatų čempiono vardo į Jungtines Valstijas grįžo po 21-erių metų pertraukos. Paskutinį kartą jis vyko 2014 metais Rusijoje, Sočyje.

Organizatoriai JAV susiduria su tikru iššūkiu: kaip populiarinti sėdimą sportą, kurio metu matoma nedaug veiksmo, visuomenėje, kur dauguma vertina dinamiškas sporto šakas – futbolą, boksą, krepšinį ir beisbolą.

Kita vertus, šachmatai ir Amerikoje turi aistringų gerbėjų: šiuo žaidimu domisi reperis Jay Z, Holivudo žvaigždės Jude'as Law (ir Arnoldas Schwarzeneggeris, taip pat prezidentas Barackas Obama.

Tarptautinis olimpinis komitetas (TOK), kaip ir per 100 šalių, laiko šachmatus sportu. Jis reikalauja ne tik smegenų akrobatikos, bet ir fizinės ištvermės – per tris savaites trunkančius turnyrus išsėdėti vienoje vietoje net iki 6 valandų.

Visame pasaulyje yra apie 600 mln. šachmatų žaidėjų.

Kitaip negu per ištaigingus aukšto lygio čempionatus, šachmatų entuziastų, užsiimančių šiuo sportu, Niujorke galima sutikti šimtuose lauke įrengtų vietų, pavyzdžiui, Centriniame parke. Nemažai tokių miesto gatvių žaidėjų yra benamiai.

S. Kariakinas būdamas 12-os metų tapo jauniausiu visų laikų didmeistriu, o M. Carlsenas savo ruožtu didmeistriu tapo būdamas 13-os.

„Kai buvau mažas, buvau įpratęs laimėti visas partijas labai agresyviu stiliumi, visą laiką tik atakuodavau ir buvau pripratęs sutriuškinti savo oponentus, – sakė M. Carlsenas. – Tačiau patekus į aukščiausią lygį žmonės geriau gindavosi, taigi dabar esu labiau pragmatiškas. Kad ir kaip rizikuoju, bandau kontroliuoti žaidimą.“

Norvegas pinigus uždirba iš rėmėjų, savo šachmatų programėlės ir pozuodamas reklamoms. Jis kartu su aktore ir modeliu Lily Cole dalyvavo drabužių kompanijos „G-Star Raw“ pavasario-vasaros kolekcijos reklamos kampanijoje.

Be to, M. Carlseną žurnalas „Cosmopolitan“ išrinko vienu seksualiausių 2013 metų vyru. Nuo tų pačių metų jis išlaikė ir geriausio pasaulyje šachmatų žaidėjo titulą.

Buvo išpirkti visi 600 bilietų į pirmą penktadienio susitikimą, o bilietų kainos prasidėjo nuo 75 dolerių (apie 70 eurų). Dvi dienas iš eilės bus sužaistos dvi partijos, po to bus vienos dienos pertrauka, o iš viso bus sužaista 12 partijų.

Manoma, kad internetu per portalą worldchess.com ir partnerių tinklapius čempionatą stebės dešimtys milijonų gerbėjų. Be to, už 15 (13 eurų) dolerių nusipirkę virtualiosios tikrovės žaidimą šachmatų gerbėjai galės stebėti žaidimą dėvėdami specialius akinius, lyg iš tikrųjų ten dalyvautų.

Ilgą laiką šachmatai buvo toli nuo masinės žiniasklaidos. Tačiau M. Carlseno gimtojoje Norvegijoje šis sportas anaiptol nebuvo išėjęs iš mados, o televizija visada transliuoja svarbias varžybas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)