Nuostoliai. Lietuvos vyrų lyga rudenį vėl pasitiko nukraujavusi. Į užsienio klubus išvyko praėjusio sezono geriausio žaidėjo rinkimuose trečią vietą užėmęs Jonas Truchanovičius (Klaipėdos „Dragūnas“), geriausiais savo pozicijų rankininkais išrinkti Tomas Bernatavičius ir Skirmantas Plėta (abu Vilniaus „Šviesa“), dar keli savo tuometinėse komandose svarbius vaidmenis atlikdavę rankininkai.

Deja, net mūsų geriausiųjų kryptis – nestipriausių Europos lygų nestipriausi klubai. J. Truchanovičius karjerą tęsia Austrijoje, T. Bernatavičius – Nyderlanduose (šioms šalims net nėra skirta vietų Čempionų lygoje), o S. Plėta darbą rado Šveicarijos trečiojoje lygoje.

Permainos. Tarp ką tik prasidėjusio čempionato dalyvių nebėra ir vienos garsios komandos. Šį sezoną finansiniai sunkumai galutinai prismaugė daugkartinę Lietuvos pirmenybių prizininkę Kauno „Lūšį“. Vos prieš dvejus metus „Lūšis“ džiaugėsi bronzos medaliais, bet šalies rankinio tankmėse neišgyveno.

Vis dėlto komandų skaičius Lietuvos vyrų lygoje nepasikeitė – po trejų metų pertraukos rankinio žemėlapyje vėl atsirado Panevėžys. Panevėžio „VikingMalt“ komanda buvo 2006 ir 2007 metų Lietuvos čempionė, bet paskui penktas pagal dydį šalies miestas rankinio reikalus buvo apleidęs ir tik šį rudenį grįžo į stipriausią lygą.

Suprantama, didelių tikslų panevėžiečiai kol kas nekelia, o pirmoose rungtynėse jų komanda, šiuo metu žaidžianti „Grifo“ pavadinimu, net 20:33 nusileido šalies čempionui „Dragūnui“.

Įvarčiai. Nors „Šviesa“ buvo kone didžiausių nuostolių tarpsezoniu patyrusi komanda, joje labai greitai atsirado užpildyti spragas pasiryžęs rankininkas. Pirmame ture aiškiu „Šviesos“ lyderiu tapo V. Drabavičius, per rungtynes su Pasvalio „Rankininku“ įmetęs net 14 įvarčių ir po pirmo turo išsiveržęs į pirmą vietą rezultatyviausių lygos žaidėjų sąraše.

Vilniečiai Pasvalyje nugalėjo 27:22, tad V. Drabavičiaus sąskaitoje buvo daugiau nei pusė jo komandos įvarčių.

Vartininkas. Rankinyje vartininkai įvarčius pelno dažniau negu futbole. Vis dėlto ir rankinio aikštėse vartininkų įmesti įvarčiai yra nekasdienis įvykis. Šeštadienį tokio įvykio liudininkais tapo Klaipėdos aistruoliai, pamatę, kaip situacijoje staigiai susiorientavęs „Dragūno“ vartų sargas A. Pažemeckas per visą aikštę taikliai švystelėjo kamuolį į kolegos iš varžovų komandos neapdairiai paliktus vartus.

Deja, net ir taiklus A. Pažemecko metimas nepadėjo „Dragūnui“ laimėti Baltijos lygos rungtynių su „Viljandi“ komanda. Likimo ironija, praėjusį savaitgalį Lietuvos vyrų klubams tik šiose regioninio turnyro rungtynėse nepavyko įveikti pas juos apsilankiusių Estijos ir Baltarusijos klubų.

Klaipėdiečiai kitą dieną nugalėjo Kehros „Horizon“ rankininkus, o Kauno „Granitas“ laimėjo abejas rungtynes su Minsko „Vitiaz“ ir Bresto „Miaškov-2“.

Kopija. Pirmą rugsėjo savaitgalį dvi Lietuvos moterų komandos pirmame Baltijos lygos ture Gomelyje per šešerias rungtynes su trim Baltarusijos ekipomis iškovojo dvi pergales. Paskutinį rugsėjo savaitgalį antra turas vyko Kaune, o Lietuvos komandos atspausdino pirmo turo kopiją: vėl laimėjo dvejas iš šešerių rungtynių.

Tiesa, kopija nebuvo visiškai tiksli. Jei Gomelyje dvi pergales iškovojo Kauno „Žalgiris“, tai Kaune po sykį laimėjo ir „Žalgiris“, ir „Garliava“. Abi Lietuvos komandos nugalėjo Gardino „Garadničanka“ rankininkes.

Koja kojon. Čempionų lygoje dvi komandos, kuriose žaidžia lietuviai, kol kas žygiuoja koja kojon: pirmame ture abi laimėjo, antrame – abi pralaimėjo. Tiesa, rungtynių siužetas ir Lietuvos žaidėjų indėlis buvo skirtingi, kaip diena ir naktis.

Celės „Pivovarna Laško“ su Povilu Babarsku beveik visą laiką pirmavo, bet nesėkmingai žaidė pabaigoje ir namie nusileido Zagrebo PPD klubui 20:21. Zaporožės „Motor“ su Aidenu Malašinsku iškart atsiliko ir išvykoje nesukėlė jokių problemų „Baia Mare“ komandai, kuriai pralaimėjo 30:35.

P. Babarskas įmetė 1 įvartį, A. Malašinskas – 7.

Citatos. Egidijus Petkevičius (Alytaus „Almeidos“ žaidžiantysis treneris po pirmos pergalės Utenoje). „Pirmos rungtynės visada būna sunkios, o mes kaip senas garvežys – kol įsivažiuojame...“

Aušra Fridrikas (geriausia 1999 metų pasaulio rankininkė). „Rankinis tapo dinamiškesnis, greitesnis, atletiškesnis, moterų rankinis – vyriškesnis, šiurkštesnis. Dėl to jame daugiau klaidų, įtampos, trūksta taiklių metimų. Man šiuolaikiniame rankinyje trūksta lyderių, dominuojančių žaidėjų. Dabartiniame rankinyje daugiau panašaus lygio ir stiliaus žaidėjų, bet nėra išskirtinių.“

Savaitės rezultatai:

Lietuvos vyrų lyga. 1-as turas:

Panevėžio „Grifas“ – Klaipėdos „Dragūnas“ 20:33,
Kauno „Granitas“ – Varėnos „Ūla“ 26:22,
„Utena“ – Alytaus „Almeida“ 23:34,
Pasvalio „Rankininkas“ – Vilniaus „Šviesa“ 22:27,
Vilnius“ – Šiaulių „Dubysa“ 31:23.

Baltijos vyrų lyga. 1-as savaitgalis:

„Dragūnas“ – „Viljandi“ 25:27,
„Granitas“ – Minsko „Vitiaz“ 36:24,
„Dragūnas“ – Kehros „Horizon“ 33:24,
„Granitas“ – Bresto „Miaškov-2“ 31:30.

Baltijos moterų lyga. Kauno turas:

„Garliava“ – Minsko BNTU 32:37,
Kauno „Žalgiris“ – „Gomel“ 24:27,
„Garliava“ – „Gomel“ 27:31,
„Žalgiris“ – Gardino „Garadničanka“ 34:20,
„Garliava“ – „Garadničanka“ 35:25,
„Žalgiris“ – BNTU 27:36.

Vyrų Čempionų lyga. 2-as turas:

A grupė. Celės „Pivovarna Laško“ (P .Babarskas 1) – Zagrebo PPD 20:21.
D grupė. „Baia Mare“ – Zaporožės „Motor“ (A. Malašinskas 7) 35:30.

Lietuviai svetur. Lietuvių dvikovos Austrijoje ir A. Vaškevičiaus sunkumai

Praėjusį savaitgalį Austrijos vyrų ir moterų lygose įvyko dvejos rungtynės, per kurias Lietuvos rankininkai atstovavo abiem kovojusioms komandoms. Gerdo Babarsko ekipa iškovojo pirmą pergalę Vokietijos antroje lygoje, o Arūno Vaškevičiaus komanda prarado dar vieną tašką Šveicarijos pirmenybėse.

Sunkumai. Šį rudenį dėl kiekvieno taško labai sunkiai kovoti tenka Vinterturo „Pfadi“ ekipai, kurios vartus saugo Arūnas Vaškevičius. Šveicarijos lygoje sužaisti dar tik penki turai, o „Pfadi“ taškų prarado jau trejose rungtynėse: vienerias pralaimėjo ir dvejas baigė lygiosiomis.

Dar vieno taško Vinterturo rankininkai neteko pastarajame ture – dvikova su Tuno „Wacker“ komanda baigėsi lygiosiomis 22:22. Dar gerai, kad lygiosiomis, nes „Pfadi“ buvo atsilikusi ir varžovus pavijo tik paskutinėmis akimirkomis.

Vinterturo komanda turi 6 taškus ir dalijasi antrą vietą, o pirmauja visas 5 rungtynes laimėjusi Šafhauzeno „Kadetten“.

Lietuvis prieš lietuvius. Per vienas Austrijos lygos rungtynes lietuviai buvo abiejose barikadų pusėsė. Penktame ture Vienos „Insignis“ su Augustu Strazdu 29:28 palaužė Leobeno „Union“ su Benu Petreikiu ir Jonu Truchanovičiumi. Namie žaidusi „Insignis“ vos išnešė sveiką kailį – 55-ą min. atsiliko 25:27, bet pabaigoje žaidė tiksliau ir persvėrė rezultatą.

Nugalėtojams A. Strazdas įmetė 2 įvarčius. Tarp pralaimėjusių abu lietuviai buvo rezultatyvesni: B. Petreikis pasižymėjo 6 kartus, J. Tuchanovičius – 4.

Per penkis turus „Insignis“ ir „Union“ surinko po 4 taškus ir dalijasi šeštą vietą. Lygoje pirmauja vienintelė visas penkerias rungtynes laimėjusi komanda Vienos „Fivers“ su Tomu Eitučiu ir Vytautu Žiūra.

Lietuvė prieš lietuvę. Lietuvių dvikova praėjusį savaitgalį įvyko ir Austrijos moterų lygoje, kurioje Marijos Encersdorfo „Hypo NO1“ namie nugalėjo Vienos Noištato „McDonald‘s“ klubą 24:19.

„Hypo NO1“ ekipoje žaidžianti Sonata Vijūnaitė įvarčių nepelnė, o „McDonald‘s“ rankininkė Agnetė Grigaitė taikliai metė 2 kartus.

Viršuje ir apačioje. Tik šeštame Vokietijos antros lygos ture pirmą pergalę iškovojo „Bietigheim“ klubas, kuriame žaidžia Gerdas Babarskas. Nesėkmių seriją „Bietigheim“ nutraukė namie 28:26 nugalėjęs „Neuhausen“ komandą. G. Babarskas įmetė 3 įvarčius.

Bytighaimo ekipai gerą pavyzdį rodo „Coburg“ klubas, kuriame žaidžia vasarą iš „Bietigheim“ perėjęs Romas Kirveliavičius. Koburgo rankininkai išvykoje 29:24 įveikė „Essen“ komandą ir pasiekė jau penktają pergalę iš eilės. R. Kirveliavičius pelnė 4 įvarčius.
Per 6 rungtynes 10 taškų surinkęs „Coburg“ yra antros Bundeslygos lyderis, o 2 taškus turintis „Bietigheim“ tarp 21 klubo užima 19-ą vietą.

Rezultatai

Austrijos lyga. 5 turas:

Vienos „Insignis“ (Strazdas 2) – Leobeno „Union“ (Petreikis 6, Truchanovičius 4) 29:28.
Kremso „Moser Medical“ – Vienos „Fivers“ (Žiūra 7, Eitutis 3) 31:37.
„Bregenz“ – Hardo „Alpla“ (Dilys neregistruotas) 36:30.
Pirmauja: 10 – „Fivers“, 8 – „Bregenz“, 6 – „Alpla“, ... 4 – „Insignis“, „Union“.

Prancūzijos lyga. 3 turas:

„Creteil“ (Grosas 0) – „Aix“ 31:29.

Slovėnijos lyga. 4 turas:

Celės „Pivovarna Laško“ (P. Babarskas 1) – Novo Mesto „Krka“ 38:28.
Pirmauja: 8 – „Gorenje“, „Pivovarna Laško“, „Koper“.

Šveicarijos lyga. 5 turas:

Vinterturo „Pfadi“ (A. Vaškevičius) – Tuno „Wacker“ 22:22.
Pirmauja: 10 – „Kadetten“, 6 – „St. Otmar“, „Wacker“, „Pfadi“.

Islandijos lyga. 4 turas:

„Akureyri“ – „Haukar“ (Morkūnas) 17:28.

Ispanijos lyga. 4 turas:

Puerto Sagunto „Fertiberia“ (R. Bernatonis traumuotas) – „Benidorm“ 29:26.
Pirmauja: 8 – „Barcelona“, „La Rioja“, „Fraikin“, ... 4 – „Fertiberia“.

Lenkijos lyga. 5 turas:

Opolės „Gwardia“ (Tarcijonas 2) – „Legionowo“ 25:18.
Pirmauja: 9 – „Vive“, 8 – „Wisla“ (4), „Azoty“, ... 3 – „Gwardia“.

Nyderlandų lyga. 4 turas:

Zvartemėrio „Hurry Up“ (Trainavičius 5, Bernatavičius 3, Cibulskis 3) – Arnhemo „Swift“ 43:21.
Pirmauja: 8 – „Quintus“, 7 – „Hurry Up“.

Vokietijos 2 lyga. 6 turas:

„Bietigheim“ (G.Babarskas 3) – „Neuhausen“ 28:26.

7 turas:

„Essen“ – „Coburg“ (Kirveliavičius 4) 24:29.

Pirmauja: 10 – „Coburg“ (6), 9 – „Minden“ (5), ... 2 – „Bietigheim“ (6).

Prancūzijos 2 lyga. 4 turas:

„Cherbourg“ (Rašimas) – „Istres“ 34:26.
Pirmauja: 12 – „Pontault“, „Besancon“, 10 – „Cherbourg“.

Vokietijos moterų lyga. 3 turas:

Giopingeno „Frisch Auf“ – „Bietigheim“ (Jurgutytė 0) 24:26.
Pirmauja: 5 – „Metzingen“, „Leipzig“, „Thuringe“, „Vipers“, „Oldenburg“, 4 – „Bietigheim“.

Austrijos moterų lyga. 3 turas:

Marijos Encersdorfo „Hypo NO1“ (Vijūnaitė 0) – Vienos Noištato „McDonald‘s“ (Grigaitė 2) 24:19.
Pirmauja: 8 – „Hypo NO1“ (4), 6 – „Fivers“, 4 – „McDonald‘s“.

Islandijos moterų lyga. 3 turas:

„Fram“ – „Haukar“ (Pekarskytė 9, Gedroit traumuota) 21:21.
IR – IBV (Kavaliauskaitė 5) 28:32.
Pirmauja: 6 – IBV, „Selfoss“, „Grotta“, ... 3 – „Haukar“.

Belgijos moterų lyga. 2 turas:

Haselto „Initia“ (Jatulevičė) – „Waasmunster“ 28:19.

Vokietijos moterų 2 lyga. 3 turas:

Cvikau „Sachsen“ (Aleksandravičiūtė 2) – „Bensheim“ (Bartaševičienė 5) 21:30.
„Rodertal“ (Markevičiūtė 9, Alešiūnaitė 0) – „Mainz-Budenheim“ 22:21.
Pirmauja: 6 – „Vulkan Ladies“, „Neckarsulm“, „Bensheim“, „Haunstetten“, 4 – „Rodertal“, „Sachsen“.