Atvyko Latvijos DN ir „Ice Optimist“ rinktinės nariai, o gausiausias buvo būrys ledo entuziastų iš Šiaulių - virš 40 sportininkų.

Varžybos vyko keturiose ledrogių klasėse. DN ledrogės išvysto greitį iki 200 km/val., „Ice Optimist“ – iki 80 km/val., „Ice Blokart“ - iki 70 km/val. Dar vyko ir „Open“ klasės lenktynės.

Varžyboms vykti ledo kokybė buvo gera, storis siekė nuo 20 iki 23 cm, properšų ar įtrūkimų nebuvo, ledo paviršius buvo lygus ir nepadengtas sniego, paviršiuje be vandens ar minkšto sniego sankaupų.

Pirmi startavo DN ledrogininkai. Dideliu atstumu visus aplenkė Latvijos DN rinktinės narė Rūta Estreikė. Dar prieš važiavimą Antanui Gerasimavičiui nuo perkrovimo lūžo vairo konstrukcija, jis startavo su atsarginiu vairu ir sugebėjo finišuoti antras, nors didžiąją distancijos dalį antra važiavo Jovilė Gedmontaitė. Pastaroji vėliau finišavo trečia, o ketvirtas liko Latvijos atstovas Alfis Pampė.

Startavus „Ice Optimist“ merginoms, Lauros Ozalinios meistriškumas nekėlė abejonių ir ji visu ratu aplenkė savo varžoves iš Lietuvos. Tai tik dar kartą patvirtino faktą, kad latviai šioje sporto šakoje stipresni nei lietuviai.

Startavus „Ice Blokart“ klasės lenktynėms, lengvo svorio sportininkai ne visi susitvarkė su greičiais, vertėsi, o dar metereologinės sąlygos ėmė pokštauti. Nors pakilo vėjas Rėkyvos ežerą pradėjo gaubti vis tirštėjantis rūkas. Vienas geriausių Šiaulių jaunųjų buriuotojų Rimvydas Mažunavičius dėl blogo matomumo ilgai nerado distancijos ženklo ir, paklaidžiojęs rūke, visų nuostabai finišavo paskutinis. Rūkas klaidino ir kitų grupių buriuotojus, keli jų ilgam dingo migloje ir buvo gaunami vis dažnėjantys pranešimai apie pasitraukimus iš distancijos.

DN ledrogės startavo antrame važiavime, bet vienas po kito iš rūko uždangos atvažiavę sportininkai informavo teisėjus, kad nerado ženklo, o lekiant 80 km/val. greičiais, buvo pavojinga išvengti susidūrimų ar partrenkti ant ledo esančius žmones ar žvejus.

Dėl blogo matomumo ir negalėjimo užtikrinti saugumo ant ledo teisėjams teko nutraukti pirmos dienos važiavimus. Daugelis sportininkų nesugebėjo deramai įveikti distancijos, o kai kurie neardo net finišo linijos, nes tirštame rūke sunku buvo orientuotis distancijoje, kai matomumas siekė 30-50 metrų.

Antrą diena sustiprėjo pietų-pietvakarių vėjas, stabilus greitis 6 m/sek. gūsiuose siekė iki 10 m/sek. Rūkas buvo silpnesnis ir važiavimai vyko sklandžiai.

DN ledrogių jaunimo įskaitoje geriausiai sekėsi Antanui Gerasimavičiui ir merginoms Jovilei Gedmontaitei bei Gabrielei Petraitytei.

Perspektyvus sportininkas Dominykas Žižys važiuodamas trasa staigiai manevravo, jam trūko pačiūžos apsauga, jis iškrito ir kelias dešimtis metrų čiuožė ledu. Ledrogininkas patyrė stiprią riešo traumą ir varžybų tęsti nebegalėjo.

Jaunimo U-23 įskaitoje nugalėjo Elektrėnų sporto centro auklėtinis Antanas Gerasimavičius, antra liko Jovilė Gedmontaitė iš Šiaulių „Atžalyno“ sporto mokyklos, o trečia liko Gabrielė Petraitytė (Elektrėnų sporto centras).

Suaugusiųjų DN ledrogių įskaitoje neaplenkiama buvo Latvijos DN rinktinės narė Rūta Estreikė. Ji laimėjo visus važiavimus ir jau antrus metus iš eilės laimėjo Lietuvos čempionatą.

Antras A. Gerasimavičius, trečia J. Gedmontaitė. DN sportininkui Kęstučiui Barauskui trūko stiebą laikantys vantai ir jis turėjo pasitraukti iš trečio važiavimo. Tiesa, vėliau atlikęs skubų technikos remontą, tęsė varžybas.

DN ledrogininkas iš Elektrėnų Pranas Svinskas po staigaus vėjo gūsio prarado stiebo tvirtinimus ir pasitraukė iš varžybų.

Varžybų organizatoriai pasidžiaugė, kad buvo išvengta rimtesnių traumų, nes važiuojant 100 km/val. greičiu ledrogių technikos gedimai labai pavojingi. Nors sportininkai važiuoja su apsaugos šalmais, kritimas ant ledo gali būti labai pavojingas ne tik sveikatai, bet ir sportininko gyvybei. Ledrogės yra greičiausia su būre judanti sporto priemonė.

„Ice Optimist“ ledrogių merginų įskaitoje neaplenkiama buvo Latvijos atstovė Laura Ozolina, antroje vietoje liko Rūta Mažunavičiūtė, o trečia liko Ignė Jaškūnaitė. Abi šios merginos yra Šiaulių „Atžalyno“ sporto mokyklos auklėtinės.

Vaikinų „Ice Optimist“ įskaitoje atkakli kova vyko tarp Šiaulių atstovo Rimvydo Mažunavičiaus ir Elektrėnų sporto centro auklėtinio Jurgio Jurgelionio. Nugalėjo R. Mažunavičius, o trečias buvo Tauras Dambrauskas (Elektrėnų sporto centras).

Absoliučioje „Ice Optimist“ įskaitoje pirma buvo Latvijos atstovė Laura Ozolina (3 tšk.), antras Rimvydas Mažunavičius (5 tšk.), o trečias Jurgis Jurgelionis (6 tšk.).

Keletas jaunų sportininkų, kurių amžius siekė 11–12 metų, pabūgę vėjo ir greičių pasitraukė iš distancijos. Ne kiekvienas gali suvaldyti ledroges, skriejančias 60 km/val. greičiu.

„Ice Blokart“ ledrogėse daugiausia intrigos buvo sunkaus svorio kategorijoje, kur po permainingos kovos nugalėjo šaulietis Kęstutis Berezinas. Antras liko klaipėdietis Vilnius Tamkvaitis, o trečias buvo Egidijus Navickas iš Šiaulių. Du sportininkai surinko po 7 baudos taškus ir tik paskutinis važiavimas išaiškino nugalėtoją.

Varžybų organizatorė ir Lietuvos jaunimo rinktinės trenerė Irutė Žičkuvienė atkreipė dėmesį, kad nors ledo kokybė buvo labai gera, rūkas sukėlė daug problemų. Lietuviai jau virš dešimtmečio dalyvauja tarptautinėse varžybose, bet lygiu dar gerokai nusileidžia tiek latviams ir šios sporto šakos lyderiams lenkams ir estams. Ji taip pat pažymėjo, kad kaimyninės šalys šiam žiemos buriavimui skiria didesnį dėmesį ir finansavimą, tuo tarpu Lietuvoje ledrogių sportas finansuojamas itin minimaliai, nors tai galėtų būti vienas iš valstybės prioritetų.

Varžybų teisėjas neringiškis Matas Mizgiris pasidžiaugė, kad metereologinės sąlygos leido vykti varžyboms, o vis didėjantis jaunų ledrogininkų skaičius nuteikia optimistiškai. Žiemos buriavimas tampa vis populiaresnis ir greta Šiaulių, kurie jau dešimtmetis, kaip dominuoja Lietuvos čempionatuose. Atsiranda ir daugiau konkurencingų klubų. Jauni sportininkai drąsiai varžosi su labiau patyrusiais ir dažnai jų startai būna sėkmingi.

Lietuvoje ledrogių sezonas įsibėgėjo. Jaunimo rinktinė ruošiasi pasaulio ir Europos čempionatui, kuris vyks vasario 13-17 Lenkijoje. Čia dalyvaus Lietuvos DN rinktinė (Jovilė Gedmontaitė, Antanas Gerasimavičius, Dominykas Žižys) ir „Ice Optimist“ rinktinė (Rimvydas Mažunavičius, Tauras Dambrauskas, Vykintas Mizgiris, Jurgis Jurgelionis ir Ingė Jaškūnaitė).

Artėja Baltijos šalių „Ice Blokart“ čempionatas, kuris suplanuotas Neringoje vasario 4-5 d., o sezoną vainikuos Lietuvos ledrogių taurės varžybos Elektrėnuose vasario 21-22 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)