Lietuvių meistriškumo aukštą lygį geriausiai įrodo tai, kad Europos čempionate įvyko du grynai lietuviški finalai. Abu – merginų varžybose.

Svorio kategorijos iki 55 kg auksiniame mūšyje Raminta Makackaitė įveikė Emiliją Korotkovaitę ir iškovojo savo antrąjį aukso medalį per dieną. Tuo metu svorio kategorijoje per 60 kg Monika Ryžikovaitė įrodė savo pranašumą prieš Aistę Tatarūnaitę.

Marijampolietė Valiaus Rudžio auklėtinė R. Makackaitė penktadienį susišavė visus įmanomus prizus. Ne tik laimėjo katos ir kumitė varžybas, bet dar buvo apdovanota ir specialiu prizu kaip techniškiusia kovotoja tarp merginų.

Aukso medaliu kumitė varžybose taip pat pasipuošė Monika Tydikaitė, svorio kategorijos iki 60 kg finale per pratęsimą įveikusi rumunę Ioaną Vaidą. Antroji Lietuvos atstovė šioje svorio kategorijoje – Benedikta Abaravičiūtė – jau pirmojoje kovoje turėjo pripažinti lenkės Natalios Korzec pranašumą.

Lietuvos merginos be apdovanojimų liko tik svorio kategorijoje iki 50 kg, kurioje ir Gabijai Steponavičiūtei, ir Aistei Jankauskaitei nepavyko peržengti pirmojo barjero.

Vaikinų varžybose lietuviai pasipuošė dviem aukso medaliais. Svorio kategorijos per 80 kg finale Gytis Ruzgys po atkaklios kovos įrodė savo pranašumą prieš lenką Michalą Bekiszą, kuriam pusfinalyje nusileido ir galutine trečiąja vieta turėjo tenkintis Dovydas Lukaitis.

Svorio kategorijoje iki 75 kg konkurentams vilčių vėl nepaliko Laurynas Vaičikauskas (jaunučių ir jaunių amžiaus grupėse laimėtas jau ketvirtas Europos čempionatas iš eilės), finale įveikęs vengrą Csongorą Ferenczi. Šioje svorio kategorijoje būsimasis vicečempionas pusfinalyje taip pat užkirto kelią į lemiamą kovą ir privertė likti ant trečiojo prizininkų pakylos laiptelio antrąjį lietuvį – Marių Milto.

Vienam lietuviui Europos čempionate iki nugalėtojo titulo pritrūko tik paskutinio žingsnio. Svorio kategorijos iki 70 kg finale Osvaldas Balčius turėjo pripažinti ukrainiečio Ruslano Sokolo pergalę. Būsimasis čempionas pusfinalyje įveikė kitą lietuvį – Irmantą Šimulionį, kuriam atiteko bronza.

Po vieną bronzinį apdovanojimą mūsų atstovai iškovojo dar dvejose svorio kategorijose. Tarp iki 80 kg sveriančių sportininkų tai padarė Marius Lukšys (pusfinalyje pralaimėjo būsimam čempionui iš Gruzijos), o svorio kategorjoje iki 60 kg – Andrius Dubickas (pusfinalyje taip pat pralaimėjo būsimam čempionui iš Bulgarijos). Kiti lietuviai – Ugnius Knystautas (iki 80 kg) ir Eimantas Šarakauskas (iki 60 kg) – šiose svorio kategorijose pralaimėjo jau pirmąsias savo kovas būsimiems vicečempionams.

Be medalių vaikinų varžybose Lietuvos rinktinė liko tik svorio kategorijoje iki 65 kg: Martynas Abromaitis po pirmos laimėtos kovos suklupo aštuntfinalyje, o Domas Rinkevičius po 2 pergalių turėjo pripažinti varžovo pranašumą ketvirtfinalyje.

Penktadienio rytą Lietuvos sportininkai pasipuošė trimis Europos čempionato medaliais katos rungtyje, o šeštadienį apdovanojimų kraitį stengsis papildyti suaugusiųjų kumitė rungtyje.

Europos kiokušin karatė jaunių čempionato prizininkai:

Merginos

Iki 50 kg

1. Timea Berencsi (Bulgarija)
2. Julia Kedzierska (Lenkija)
3. Diana Sinčilova (Ukraina), Hrystyna Osyka (Ukraina)

50-55 kg

1. Raminta Makackaitė (Lietuva)
2. Emilija Korotkovaitė (Lietuva)
3. Natalia Chrzanowska (Lenkija), Natalia Nalewajk (Lenkija)

55-60 kg

1. Monika Tydikaitė (Lietuva)
2. Ioana Vaida (Rumunija)
3. Alina Bezuhla (Ukraina), Toth Csenge (Vengrija)

Virš 60 kg

1. Monika Ryžikovaitė (Lietuva)
2. Aistė Tatarūnaitė (Lietuva)
3. Roberta Vegerbauer (Vengrija), Tajti Bianka (Vengrija)

Vaikinai

Iki 60 kg

1. Aleksandaras Kostadinovas (Bulgarija)
2. Karimas Karimovas (Azerbaidžanas)
3. Andrius Dubickas (Lietuva), Važa Chucišvilis (Gruzija)

60-65 kg

1. Bohdanas Lemiška (Ukraina)
2. Oleksandras Svynarenka (Ukraina)
3. Danielis Bilbakas (Lenkija), Varušanas Parsamijanas (Armėnija)

65-70 kg

1. Ruslanas Sokolas (Ukraina)
2. Osvaldas Balčius (Lietuva)
3. Irmantas Šimulionis (Lietuva), Bence Pantelicsas (Vengrija)

70-75 kg

1. Laurynas Vaičikauskas (Lietuva)
2. Csongoras Ferenczi (Vengrija)
3. Marius Milto (Lietuva), Preslavas Nikolovas (Bulgarija)

75-80 kg

1. Otaras Esitašvilis (Gruzija)
2. Adamas Kovacsas (Vengrija)
3. Marius Lukšys (Lietuva), Denysas Bielychas (Ukraina)

Virš 80 kg

1. Gytis Ruzgys (Lietuva)
2. Michalas Bekiszas (Lenkija)
3. Dovydas Lukaitis (Lietuva), Micahilo Bondarenka (Ukraina)

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)