Ketvirtfinalyje vilnietis neatsilaikė prieš armėną Maksimą Manukjaną, nors keli tūkstančiai žiūrovų audringai palaikė Lietuvos sportininką. „Prieš armėną čia kovojau tai kaip namie. Palaikymas buvo didžiulis. Net negirdėjau trenerių“, – šyptelėjo Lietuvos atletas.

Tačiau tai nepadėjo. Nors kova baigėsi lygiosiomis, armėnas atliko didesnį įvertinimą gavusį veiksmą, todėl jam ir buvo įskaityta pergalė.

Lietuvos imtynininkas ir jo treneriai dar vylėsi, kad M. Manukjanas įveiks pusfinalio barjerą ir taip atvers A. Kazakevičiui kelią į turnyrą dėl bronzos. Tačiau Ukrainos atstovas Žanas Beleniukas palaužė armėną ir sudaužė lietuvių viltis.

„Buvau tikrai gerai pasiruošęs varžyboms, tai parodė pirmos kovos. O per dvikovą su armėnu gavosi šioks toks nesusipratimas dėl taškų skaičiavimo. Dabar, kai nuolat keičiasi imtynių taisyklės, viskas painiojasi. Kova baigėsi 5:5. Armėnui skirta pergalė dėl 4 taškų veiksmo. O aš galvojau, kad laimiu dėl varžovui skirtų įspėjimų. Bet nieko jau nepakeisi. Dirbsime toliau, taisysime klaidas. Juk fizinio pasirengimo, ištvermės man tikrai netrūko. Viskas eina geru keliu. Tik kažkur kažko pritrūko, gal net laimės,“ – svarstė olimpinių žaidynių prizininkas.

Nė vienos pergalės šiandien neiškovojo dar du Baku pasirodę Lietuvos imtynininkai.

Atrankos kovos išvengęs ir iškart į svorio kategorijos iki 130 kg aštuntfinalį patekęs pirmą kartą oficialiose suaugusiųjų varžybose dalyvavęs 21 metų Mantas Knystautas neatsilaikė prieš dvejais metais vyresnį Vokietijos galiūną Eduardą Poppą. Jei vokietis būtų patekęs į finalą, lietuviui būtų atsivėrusi galimybė pakovoti dėl bronzos, tačiau E. Poppas buvo sustabdytas jau ketvirtfinalyje.

„Savo pasirodymą vertinu blogai. Pirmoje kovoje pridariau klaidų, nors buvau gerai pasiruošęs. Pritrūko smulkmenų. Ir svorio. Esu 15 kg lengvesnis nei mano priešininkas. Todėl buvo sunku jį pastumti, teisėjas neįžvelgė mano aktyvumo. Negavau galimybės atakuoti parteryje – čia tikrai galėjau atkovoti tuos prarastus taškus“, – sėdėdamas arenos tribūnoje kalbėjo M. Knystautas.

Tarp pretendentų į medalį vardintas praėjusių metų pasaulio čempionato prizininkas 29 metų Edgaras Venckaitis jau kvalifikacinėje svorio kategorijos iki 66 kg kovoje nusileido vokiečiui Matthiasui Maaschui ir neplanuotai anksti iš dalyvio virto žiūrovu.

Pirmąją varžybų dieną iki garbės pakylos neprasibrovė dar du Lietuvos imtyininkai – Julius Matuzevičius ir Vilius Laurinaitis.

Jau artimiausią naktį graikų-romėnų imtynių rinktinė skrydžiu per Kijevą pasieks Lietuvą. Savaitę pailsėję imtynininkai rinksis Druskininkuose ir pradės pasirengimą pasaulio čempionatui. Vėliau stovyklaus Lenkijoje, Vengrijoje, dalyvaus varžybose.

Per Europos žaidynes Heidaro Alijevo arenoje dar kovos imtynininkės Danutė Domikaitytė ir Giedrė Blekaitytė bei laisvųjų imtynių atstovai Šarūnas Jurčys, Mindaugas Rumbutis ir Jonas Rudavičius.

Rokas Guščinas

Gimnastų startai

Sekmadienį prasidėjo individuali kvalifikacija į daugiakovės ir atskirų prietaisų finalus. Lietuvai Europos žaidynėse atstovauja gimnastai Vaida Žitinevičiūtė ir Rokas Guščinas. Primoji pasirodė Vaida. Lygiagrečių rungtis jai nebuvo sėkminga, gimnastė krito ir turėjo pardėti savo pasirodymą iš naujo. Teisėjai už šią rungtį jai skyrė 9,600 balo. Šuolis buvo sėkmingesnis. Vaida jį atliko du kartus – pirmasis šuolis reikalingas daugiakovės rezultatui, antrasis – kvalifikacijai į atskirų prietaisų finalines varžybas. Už abu šuolius mūsų gimnastę teisėjai įvertino 13,183 balo.

Rokas Guščinas atliko laisvuosius pratimus, pratimus su arkliu ir žiedais. Pirmoji rungtis Rokui sekėsi sunkiausiai – gimnastas surinko 12,800 balo, už antrą rungtį teisėjai Lietuvos gimnastui skyrė 13,700 balo. Geriausią rezultatą Rokas pasiekė paskutinėje rungtyje – 14,300 balo.

Pirmadienį kvalifikacija tęsis. Merginos atliks pratimus ant buomo ir laisvuosius pratimus, vyrai - šuolį, pratimus ant lygiagrečių ir skersinio. Sportininkai užėmę 1-18 vietas pateks į finalą.

Europos žaidynėse gimanstų pasirodymus Lietuvos teisėjai Irina Katinienė ir Viktoras Šurpikas.

Vaida Žitinevičiūtė

Į finalą – tiesiausiu keliu

Nei plieskiantis daugiau kaip 35 laipsnių karštis, nei konkurentai nesutrukdė dvivietės baidarės irkluotojams 27 metų Andrejui Olijnikui ir 28 metų Ričardui Nekriošiui greičiausiai pasiekti 1000 m distancijos finišo antrame atrankos plaukime.

Nuotolį įveikę per 3 min. 16,020 sek. lietuviai, kaip ir kitos abiejuose plaukimuose pirmąsias tris vietas užėmusios įgulos, gavo tiesioginius kelialapius į finalą. Dar tris bilietus į lemiamas lenktynes, kurios vyks pirmadienį, išsidalino pusfinalio dalyviai.

„Labai gerai, kad mūsiškiams nereikėjo dalyvauti pusfinalyje, jie pataupė jėgų finalui“, – džiaugėsi Lietuvos baidarių ir kanojų irklavimo delegacijos vadovas Egidijus Balčiūnas.

Jis nepuolė peikti ir už pusfinalio borto likusios baidarininkės Anelės Šakalytės. Daugkartinė Lietuvos čempionė 500 m distancijos trečiame atrankos plaukime aplenkė vieną varžovų ir liko aštunta. Septintoji vieta būtų lėmusi vietą pusfinalyje. Galutinėje įskaitoje 20-metė lietuvė užėmė 23-iąją vietą tarp 17 irkluotojų.

„Labai smagu, kad Anelė dalyvauja Europos žaidynėse. Čia ji pateko gavusi asmeninį kvietimą. Nors sportininkės meistriškumas kol kas neleidžia kovoti dėl vietos finale, ji padarė tai, ką galėjo“, – teigė E.Balčiūnas.

Pirmadienį kelialapių į finalą Mingečevyre sieks Ignas Navakauskas (vienvietė baidarė, 200 m.), Henrikas Žustautas (vienvietė kanoja, 200 m.), Aurimas Lankas ir Edvinas Ramanauskas (dvivietė baidarė, 200 m).

Baidarininkų pergalė

Triatlonininkas pasisėmė patirties

Tautvydui Kopūstui nepavyko pasiekti finišo Europos žaidynėse. Kaspijos jūroje varžybas 1500 m plaukimu pradėję triatlonininkai vėliau 40 km mynė dviračiais, o po to 10 km įveikė bėgte.

Tačiau 20 metų T.Kopūstui bėgti nereikėjo. Lietuvos olimpinės rinktinės kandidatas iš varžybų buvo priverstas pasitraukti įveikus kiek daugiau nei pusę dviračių varžyboms skirtos distancijos.

„Esu nusivylęs, nes tikėjausi baigti varžybas. Pritrūkau patirties. Nesu įpratęs jūroje plaukti. Esu įpratęs plaukti ežeruose, baseine. Pratybų tarp bangų gal ir pritrūko. Atrodo stengiesi, iriesi rankomis, bet ateidavo banga ir vis sustabdydavo mane“, – teigė praėjusių metų Europos jaunimo čempionas.

Po plaukimo rungties rikiuotės gale atsidūręs lietuvis neįstengė priartėti prie lyderių važiuodamas dviračiu. Kaip ir dali keli sportininkai, jis buvo aplenktas ratu ir turėjo baigti varžybas.

„Dvejopi įspūdžiai. Varžybose galėjau geriau sustartuoti. Bet Europos žaidynėse man viskas buvo nauja – esu laimingas, kad galėjau čia varžytis, pamatyti žaidynių atidarymą, gyventi sportininkų kaimelyje“, – prisipažino T. Kopūstas.

Tautvydas Kopūstas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)