Naktį iš pirmadienio į antradienį tarpusavyje dar žaidė JAV ir Turkijos golbolininkai. Turkai iškovojo pergalę 6:3 (2:1, 4:2), todėl B grupės nugalėtojai spręsis paskutiniame ture per Lietuvos ir Turkijos mačą.

Mūsiškius į pergalę vėl vedė Genrikas Pavliukanecas ir Justas Pažarauskas, pelnę atitinkamai 6 ir 3 įvarčius. J. Pažarauskas yra „nepatogus varžovams“ kairiarankis žaidėjas, o centro gynėjo pozicijoje žaidė Mantas Brazauskis.

„Po pirmo kėlinio visada geriau lyderiauti, negu atsilikti, bet mes stengiamės to nesureikšminti. Jeigu tu dar turi laiko, tai turi ir galimybę. Rungtynės su kinais parodė tam tikrų mūsų komandos skylių, taisytinų vietų. Čia žaidžiant grindų danga dažnai būna slidi, kas neleidžia mums išpildyti visų puolimo taktikų, todėl dabar nemažai įvarčių pelnėme greičiau ne dėl mūsų puolimo technikos, o dėl varžovų klaidų“, - po rungtynių su kinais sakė Lietuvos golbolo rinktinės treneris Karolis Levickis.

Šiose rungtynėse neįprastos iniciatyvos ėmėsi Lietuvos komandos trenerio asistentė Adelė Markevičiūtė. Jai teko papildomai rankų gestais tildyti maždaug 3000 žiūrovų, kurie aikčiojo ir plojo stebėdami sudėtingas rungtynių situacijas, nors savanoriai ir laikė iškėlę informacines lenteles „Tylos!“.

Paprastai golbolas žaidžiamas nedidelėse salėse ir tyloje. Nors parolimpinėse žaidynėse žiūrovai neretai trukdo sportininkams gerai išgirsti kamuolį, susikalbėti tarpusavyje ar girdėti trenerio nurodymus, Lietuvos golbolininkaii vis tiek sako, kad ta audringa publika ir parolimpinių žaidynių dvasia yra svarbiau ir labiau juos įkvepia, negu sterili tyla ir geras girdimumas.

„Kai kamuolys rieda link vartų ir žaidėjai dar stengiasi jį išgriebti, žinoma, tada garsi publikos reakcija trukdo, labai prastai girdėti. Manau, kad reikia mokyti publiką žiūrėti golbolą tyliai. Reikia sulaukti teisėjo švilpuko ir tik tada rodyti emocijas“, - įspūdžiais po parolimpinių rungtynių dalinosi A. Markevičiūtė.

Ypač greitais metimais pasižyminti Kinijos rinktinės žaidėjas Liangliangas Chenas po pralaimėjimo Lietuvos komandai kalbėjo ramiai.

„Mes turėjome galimybę laimėti, bet nelaimėjome. Čia nieko baisaus. Prieš tai rungtynėse mes labai gerai pasirodėme, o šiose – nekaip. Suomija buvo stipriausia grupės komanda, bet čia jiems nekaip sekėsi. Rytoj mūsų laukia dar vienerios rungtynės. Tiesiog daug treniruojamės“, - po rungtynių sakė pagrindinis Kinijos komandos puolėjas L. Chenas.

Lietuviai prieš tai 13:6 pranoko parolimpinę čempionę Suomiją ir 8:7 įveikė JAV atstovus.

Paskutinėse grupės rungtynėse rugsėjo 14 d. 02.45 val. Lietuvos laiku mūsiškiai susitiks su dabartine Europos čempione Turkija, kuri įveikė lietuvius Londono parolimpinių žaidynių mažajame finale.

Golbolo arenoje buvo pažeistas parolimpinėse žaidynėse taip akcentuojamas „garbingo žaidimo“ principas. Teisėjas užfiksavo, kad Kanados vyrų golbolo rinktinės centro gynėjas buvo pirštu pradūręs skylutę akių lipdukuose, klijuojamuose po golbolo akiniais, ir buvo pašalintas iš aikštelės. Už nesportišką pražangą pašalinto žaidėjo negalima pakeisti kitu, tad su dviem žaidėjais likusi 9 metrų ilgio vartuose Kanada pralaimėjo rungtynes.

B grupės turnyro lentelė:

1.Lietuva330030:199
2.Turkija320117:186
4.JAV420221:186
2.Kinija310218:173
5.Suomija300313:270

Į kitą etapą, ketvirtfinalį, pateks po keturias geriausias grupių komandas.

Lietuviams tvarkaraštis nėra palankus, nes grupės rungtynių metu jie turi net dvi poilsio dienas, o prieš ketvirtfinalį neturės poilsio.

Golbolas, dar vadinamas aklųjų rieduliu, yra komandinė aklųjų ir silpnaregių sporto šaka. Žaidžiamas 9x18 metrų ploto aikštelėje su 9 m ilgio ir 1,3 m aukščio vartais ir skambančiu kamuoliu, kurio skersmuo – toks pat kaip krepšinio kamuolio.

Komandą gali sudaryti 6 žaidėjai, iš kurių vienu metu aikštelėje žaidžia po tris, visi akis užsidengę šviesos nepraleidžiančiais akiniais. Tikslas yra įridenti kamuolį į priešininkų vartus. Taisyklingai mestas golbolo kamuolys skrieja net 80 km/h greičiu.

Rio de Žaneiro parolimpinės žaidynės vyks iki rugsėjo 18 dienomis.

Lietuvai jose atstovauja 13 sportininkų.

Po keturių Rio parolimpinių žaidynių dienų Lietuva su vienu sidabru – 57-oje medalių lentelės vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)