Šis formatas pirmą kartą leis nacionaliniams buriavimo klubams išrinkti stipriausią ir Europos mastu Lietuvai galinčią atstovauti komandą.

„Su šiomis varžybomis Lietuva tampa tarptautinės buriavimo lygos dalimi ir jungiasi prie visiškai naujo tarptautinio buriavimo projekto. Jame vystomas buriavimo formatas jau pripažintas net 13 šalių, tarp jų Vokietijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Švedijoje, Šveicarijoje ir kitose. Tai svarbus žingsnis profesionaliam kreiseriniam buriavimui. Iki šiol savo šaliai buriavime daugiausiai galėjo atstovauti tik olimpinių klasių sportininkai. Kreiserininkų tarptautinėse varžybose įprastai varžosi ne tiek šalys, kiek jachtos, kurių įgulas gali sudaryti visiškai mišri komanda. Buriavimo lygos principas yra leisti stipriausiam klubui atstovauti savo valstybei Europos mastu“,- teigė RS-280 jachtų klasės asociacijos prezidentas Gediminas Sirvidas.

Būtent ši jachtų asociacija užmezgė bendradarbiavimą ir atstovauja Lietuvai Tarptautinėje buriavimo lygos asociacijoje (ISLA).

Pasak G. Sirvido, buriavimo lygos formatas turėtų būti pažįstamas, nes jos principas yra pasiskolintas iš tokių sporto šakų kaip krepšinis ar futbolas. Jos metu valstybės mastu tarpusavyje dėl pergalės varžysis Lietuvos buriavimo klubai, iš savo narių surinkę komandą. Stipriausio klubo įgula įgaus teisę atstovauti Lietuvai tarptautinės buriavimo lygos varžybose ir susirungti su stipriausiais kitų valstybių buriavimo klubais.

Toks buriavimo formatas skatins buriavimo klubų aktyvumą, jų profesionalumo didinimą, suteiks galimybę skirtingų klubų nariams varžytis drauge, mokytis vieniems iš kitų ir dalintis patirtimi.
Lietuvoje šiais metais ketinama formuoti dvi lygas – dvejas atrankos varžybas, kas leis į tarptautinę buriavimo lygą iškelti dvi lietuviškas įgulas.

Pirmoje lygoje, kuri jau startavo, varžosi profesionaliausiomis laikomos „RS-280“ jachtų klasės įgulos, antroje – skirtingų Lietuvos buriuotojų sąjungos klubų komandos.

Norint užtikrinti lygias sąlygas visoms komandoms, varžybos vyks vienodais „RS-280“ klasės laivais, rotacijos principu. Kiekviename etape įgulos keisis laivais taip vengiant bet kokio galimo vienos įgulos techninio pranašumo ir siekiant įvertinti išskirtinai įgulos įgūdžius.

Jau įvykusiame pirmame Lietuvos buriavimo lygos etape geriausiai pasirodė ir pirmą vietą užėmė jachtos „Arabela-AG Baltic“ įgula su kapitonu Raimondu Šiugždiniu, antrą vietą iškovojo jachta „Alfeta“, kuriai vadovauja kapitonas Ramūnas Sakalauskas, trečią – jachta „Hornas“ su kapitonu Šarūnu Abraičiu.

Pasak vyriausiojo varžybų teisėjo Rolando Žentelio, šios varžybos iš buriuotojų pareikalavo nemažai kantrybės, nes dėl vėjo stokos startas buvo atidėtas ir varžybos nutrauktos net keturis kartus ir tik po penktos starto procedūros vėjui sustiprėjus buriuotojai galėjo baigti plaukimo distanciją.

Popiet įvyko ir tradicinės „Žurnalistų regatos“ pirmas „Volfas Engelman“ vardo etapas. Jame pirmąją vietą iškovojo jachta „Arabela-AG Baltic“ (kpt. R. Šiugždinis), antrą – jachta „Hornas“ (kpt. Š. Abraitis), trečią – „Verslo žinių“ komanda su jachta „Raganosis-Eltel“ (kpt. S. Pajarskas)

Kitas Lietuvos buriavimo lygos etapas numatomas gegužės 27-28 dienomis.

Pirmo Lietuvos buriavimo lygos etapo rezultatai:

1. „Arabela-AG Baltic“ (kpt. R. Šiugždinis) – 1 taškas;
2. „Alfeta“ (kpt. R. Sakalauskas) – 2;
3. „Hornas“ (kpt. Š. Abraitis) – 3;
4. „Verdenė Plius“ (kpt. G. Lukoševičius) – 4;
5. „Raganosis-Eltel“ (kpt. S. Pajarskas) – 5;
6. „Presto“ (kpt. G. Kažemėkaitis) – 6;
7. „Bora Bora“ (kpt. G. Sirvidas) – 7;
8. „Levante“ (kpt. M. Sakalauskas) – 8;
9. „Barta“ (kpt. S. Steponavičius) – 9.

„Žurnalistų regatos“ pirmo „etapo rezultatai:

1. „15min“ komanda su jachta „Arabela-AG Baltic“ (kpt. R. Šiugždinis) – 4 taškai;
2. „Lietuvos ryto“ komanda su jachta „Hornas“ (kpt. Š. Abraitis) – 4;
3. „Verslo žinių“ komanda su jachta „Raganosis-Eltel“ (kpt. S. Pajarskas) – 6;
4. LNK komanda su jachta „Levante“ (kpt. M. Sakalauskas) – 9;
5. LRT komanda su jachta „Barta“ (kpt. S. Steponavičius) – 9;
6. TV3 komanda su jachta „Presto“ (kpt. G. Kažemėkaitis) – 11;
7. DELFI komanda su jachta „Verdenė Plius“(kpt. G. Lukoševičius) – 13;
8. Jungtinė žurnalistų komanda su jachta „Bora Bora“ (kpt. G. Sirvidas) – 18.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją