Harri Petri Setala „KooKoo“ klube užima vaikų ir jaunimo visų amžiaus grupių trenerių vadovo pareigas. Jis kartu su Vilniaus „Hockey Punks Academy“ vedė sostinėje jauniesiems Lietuvos ledo ritulininkams savaitės treniruočių stovyklą.

Po jos specialistas mielai sutiko pasidalinti mintimis apie mūsų jaunuosius talentus ir kitas ledo ritulio aktualijas.

– Kokį įspūdį paliko Lietuvos jaunieji ledo ritulininkai?

– Aš manau, kad vaikai visame pasaulyje yra labai panašūs. Nemanau, kad lietuviai nors kuo nusileidžia suomiams. Aišku, mano šalyje ledo ritulys yra populiariausias sportas. Jam skiriama labai daug dėmesio. Yra nusistovėjusios treniruočių metodikos, kuriuos pastaruoju metu mums atneša puikius rezultatus pasaulio arenose. Tačiau man labai patiko jūsiškių entuziazmas treniruotėse. Ir tikrai galiu pasakyti, kad atkreipiau dėmesį į keletą vaikinų.

– Ko reikia, kad tie vaikinai taptų pasaulyje žinomais žaidėjais ir kada nors pakeltų mūsų šalies rinktinę į naujas aukštumas?

– Visų pirma reikia sudaryti jiems sąlygas kokybiškoms treniruotėms. O visa kita jau priklauso nuo jų pačių. Praktika rodo, kad vien talentu toli nenuvažiuosi, reikia įdėti ir daug darbo. Reikia, kad tiems vaikams treniruotės būtų džiaugsmas. Tada ir sunkūs dalykai lengviau duosis. Daug kalbėjomės su „Hockey Punks Academy“ treneriais Mindaugu Kieru, Šarūnu Kuliešiumi ir Andriumi Budreika. Mano manymu, jie eina teisingu keliu. O ir aš padėsiu savo žiniomis jiems, kiek galėsiu.

– Galbūt tarėtės su akademija dėl bendradarbiavimo?

– Kol kas tik susipažinome. Man tikrai patiko tas laikas, kurį praleidau čia. Akademija dar jauna, kaip man pasakojo, šis sezonas tik trečias. Manau, kad jeigu bus talentingų ir darbščių žaidėjų, kuriuos su ramia širdimi rekomenduos treneriai, jie galės pamėginti savo jėgas. Bet reikia suprasti, kad pas mus konkurencija tikrai didelė. Todėl jaunuoliai iki to laiko turi išmokti daugybę dalykų ir dirbti negailėdami savęs. Nors aš nusiteikęs pozityviai šiuo klausimu.

– Galbūt pastebėjote kokių nors skirtumų, kokių ypatingų lietuviškų bruožų?

– Kaip jau sakiau, yra daugiau panašumų, nei skirtumų. Matosi, kad lietuviai yra aukšti ir gerai sudėti. Galima sakyti, kad tinkamą kūną mūsų sportui jie turi. Per treniruotes pastebėjau ir aistrą, kas yra labai svarbu.

– Teko girdėti, kad visa grupė jūsų auklėtinių papuolė į Suomijos įvairių amžiaus grupių rinktinių stovyklas?

– Taip, Suomijos rinktinės atrankos stovyklose „Pohjola Camp“ dalyvavo penki mano ugdyti vaikinai, gimę 1999 metais, ir septyni vaikinai, gimę 2000 metais. Mano darbas buvo pastebėtas ir netrukus atsiradau elitinės lygos „KooKoo“ klube.

– Kokius pagrindinius uždavinius sau keliate treniruodamas jaunimą ir vaikus?

– Visų pirma mano darbo pagrindinis rodiklis yra kiek jaunuolių taps profesionalais ir galbūt pasieks Suomijos rinktinės lygį. Tai yra pagrindinis tikslas. Reikia suprasti, kad šiame procese svarbiausia, kaip vaikas išmoko atlikti techninius elementus, ar yra įprotis žaisti pakėlus galvą, ar ugdomos reikalingos charakterio savybės. Vaikų ir jaunimo lygyje per rungtynes labai retai vaikomės tik rezultato. Rezultatas švieslentėje svarbiausias yra vyrų lygyje. Bet kad ten patekti, turi labai daug ko išmokti.

Bet mažiau talentingus vaikus irgi branginame. Norime, kad jie liktų mūsų sporte. Todėl per treniruotes stengiuosi, kad visi jaustų malonumą. Teigiamos emocijos yra stiprus variklis.

– Ar dar pasirodysite Lietuvoje?

– Tikrai neatmesčiau tokios galimybės. Su Šarūnu (Kuliešiumi) šiek tiek kalbėjome, ką reikėtų padaryti, kad galėčiau atvykti ateityje. Mano užimtumas gana didelis. Tačiau man labai patiko Vilnius ir ta savaitė prabėgo pakankamai greitai. Anksčiau lankiausi Taline ir Rygoje, o su jūsų sostine susipažinau tik dabar. Gražus senamiestis, puikus oras buvo. Įspūdžiai tikrai geri. Rekomenduočiau ir kitiems.

„Hockey Punks Academy“ dėkoja „KooKoo“ ledo ritulio klubui ir H. P. Setalai už neįkainojamą patirtį bendradarbiaujant. Tuo pačiu akademija kviečia 4-10 metų vaikus į treniruotes.

Rugsėjo 1-ą dieną galima bus laimėti nemokamų akademijos treniruočių ir kitų prizų mėginant įmušti įvartį į vartus prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“.