Mokymas plaukti yra ne tik puiki fizinio lavinimo ir sveikatinimo priemonė, bet ir gyvybiškai svarbus įgūdis, mažinantis skendimų riziką. Jaunesnysis mokyklinis amžius – geriausias laikas išmokti plaukimo technikos pagrindų, kadangi vaikystėje susiformavę įgūdžiai išlieka visą gyvenimą. Mokslininkų atlikti tyrimai byloja, jog plaukimą kultivuojantys vaikai vystose net 30% geriau nei to nedarantys. Tai lemia pati vandens aplinka, spaudžianti kiekvieną odos lopinėlį taip padidindama kraujo bei limfos pratekėjimą bei horizontalioje padėtyje atliekami judesiai.

Lietuvos plaukimo federacija trečius metus iš eilės vykdė mokymo plaukti projektą, kurio metu pradinius plaukimo įgūdžius įgavo per 2000 bendrojo ugdymo mokyklų moksleivių 20-yje skirtingų šalies savivaldybių. Vaikų mokymo plaukti projektas buvo vykdomas Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (KKSD) ir Lietuvos mokinių neformaliojo ugdymo centro (LMNŠC) lėšomis.

Sausio 15 d. Kėdainių Aušros sveikatinimo ir sporto pagrindinės mokyklos baseine vyko baigiamasis 2014 m. projekto „Mokėk plaukti ir saugiai elgtis vandenyje“ etapas. Mokyklos baseiną užpildė vaikai iš įvairiausių šalies kampelių. Juos atlydėjo draugai, mokytojai, tėvai ir treneriai – viso 224 dalyviai ir puse tiek sirgalių. Varžybose lenktyniavo 28 komandos mišrių estafečių (4 mergaitės ir 4 berniukai) plaukime 8 x 25 m pasirinktu būdu. Baseine klegėjo sirgaliai ir tvyrojo tikros sportinės nuotaikos. Pasibaigus plaukimui kiekvienam estafečių dalyviui buvo įteiktas dalyvio sertifikatas, komandoms – saldūs prizai, o bendrojo ugdymo ir sporto mokykloms – padėkos raštai už aktyvų dalyvavimą projekte.

Renginyje dalyvavo 17 šalies savivaldybių ir 26 bendrojo ugdymo mokyklų atstovai. „Toks gausus ir platus atstovavimas bei dalyvių entuziazmas parodė, kad tokių renginių reikia ir ypač vaikams. Tokios varžybos ne tik motyvuoja tobulėti, bet tuo pačiu yra puiki galimybė įsivertinti mokymo procese pasiektus rezultatus“, – teigė viena iš projekto koordinatorių, Lietuvos plaukimo federacijos projektų vadovė Jūratė Vaičiulionytė.

Lietuvos plaukimo federacija siekia, kad plaukimo mokymas būtų prieinamas visiems vaikams. Kvalifikuotos plaukimo pamokos baseinuose ypač aktualios tiems, kas gyvena atokiau nuo plaukimo baseinų. Tokių vaikų dalyvavimas projekte nemaža dalimi priklauso nuo savivaldybių galimybių ir geranoriškumo pavėžėti vaikus iš mokyklų į baseinus ir atgal.

„Džiaugiamės, kad galime koordinuoti mokymo plaukti projektus, kurie savo apimtimi vis plečiasi. 2014 m. mūsų koordinuojamų baseinų profesionalūs treneriai išmokė plaukti per 2000 vaikų. Tikimės, kad šiais metais šis skaičius dar padidės, o ateityje bus patvirtintas privalomas bendrojo lavinimo mokinių mokymas plaukti, taip kaip yra pažangiausiose Europos valstybėse“, – sakė Lietuvos plaukimo federacijos viceprezidentė Ilona Judita Zuozienė.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)