Tituluota dviratininkė yra lietuvės Simonettos Visockis ir Alexo Wiasako (tėtis – lenkas, mama – rusė; 1983 m. Pasaulio lietuvių sporto žaidynių Čikagoje dalyvis), jau 20 metų einančio Džilongo sporto klubo „Vytis“ prezidento pareigas ir 2017-aisiais atvyksiančio į Pasaulio lietuvių sporto žaidynes Kaune, dukra.

Tad nieko keisto, kad vaikystėje R. Wiasak žaidė krepšinį, pasipuošusi tautiniu kostiumu nuolat dalyvaudavo įvairiose lietuvių bendruomenės šventėse, o 2009 metais su Australijos lietuvių moterų komanda dalyvavo ir Pasaulio lietuvių sporto žaidynėse.

Jaunystėje sportininkė taip pat išbandė jėgas krepšinio atmainos netbolo žaidime, lengvojoje atletikoje ir triatlone. Be to, R. Wiasak išbandė ir sporto žurnalistės duoną – 2005-aisiais dirbo leidinyje „The Canberra Times“.

Į dviračių sportą Australijos lietuvės kelias pasuko 2010-aisiais, o į treką – 2011-ųjų pabaigoje.

2012 m. lapkritį sportininkė buvo pakviesta į Australijos rinktinę ir jau po keleto mėnesių dalyvavo savo pirmajame pasaulio taurės etape Meksikoje. Ten R. Wiasak asmeninėse persekiojimo lenktynėse užėmė trečiąją vietą.

2013-2014 m. sezone ši dviratininkė pasaulio taurės I etape Anglijoje buvo antra, II etape Meksikoje – pirma ir to užteko, kad taptų Pasaulio taurės laimėtoja asmeninių persekiojimo lenktynių bendrojoje įskaitoje.

2015-aisiais savo debiuto pasaulio čempionate metu Paryžiuje R. Wiasak iš karto tapo pasaulio čempione, o po metų Londone apgynė titulą.

2016-aisiais R. Wiasak rimtai pretendavo į Australijos olimpinę komandinės persekiojimo rungties ekipą, tačiau tarp 12 kandidačių į 5 vietas liko 6-ta.
R. Wiasak ir 2009 m. Pasaulio lietuvių sporto žaidynių golfo varžybų laimėtojas A. Belkus prie Vilniaus arkikatedros (J. Belkaus nuotr.)

2017 m. pradžioje lietuvių kilmės sportininkė vis dėlto sulaukė galimybės prisijungti prie komandinės rungties ekipos ir vasario 19 d. Kali (Kolumbija) su kolegėmis tapo 2016-2017 m. Pasaulio taurės III etapo laimėtoja.

Garsi dviratininkė mažai kalba lietuviškai, tačiau apie savo kilmę pasakoja dažnai. Po pergalės 2015 m. pasaulio čempionate R. Wiasak leidiniui „Geelong Advertiser“ teigė, kad Džilongo lietuviai labai prisidėjo prie jos sėkmės.

„Lietuvių bendruomenė buvo didžioji mano palaikytoja kelyje nuo Džilongo iki pasaulio čempionato. Jie buvo neįtikėtini aistruoliai ir dar prisidėjo finansiškai. Mane parėmė ir „Vytis“, ir lietuvių bendruomenė, o visa tai kartu buvo labai naudinga“, – sakė dukart pasaulio čempionė.

R. Wiasak pergalė 2015 m. pasaulio čempionate:

Sportininkės interviu (anglų k.):

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)