Tai Lietuvos komandai pavyko padaryti jau antrose Tarptautinės dviračių sąjungos (UCI) elito daugiadienėse lenktynėse „Tour of Mersin“ (2.2 kategorija).

Po nesėkmingo pirmo kalnų etapo „Staki – Baltik vairas“ per daug neliūdėjo, nes dar prieš išvykdami į Turkiją taikėsi į antrąjį lenktynių etapą.

Etapo nugalėtoju tapo Darijus Džervus, kuris finiše aplenkė pirmąjį etapą laimėjusį ir lyderio pozicijas išsaugojusį Jan-Willemą van Schipą iš „Join‘s – De Rijke“ komandos. Trečias liko Essaidas Abelouche‘as iš „Al-Nasr“.

„Prieš kurdami komanda tikėjome, kad sieksime pergalių. Komandoje turime stiprių, jaunų ir talentingų dviratininkų, bet, kad pirmoji pergalė bus pasiekta taip greitai, galėjome tik pasvajoti. Komandai tai didelis laimėjimas, suteikiantis dar daugiau pasitikėjimo ir motyvacijos. Visa komanda yra dėkinga tiems kas mumis patikėjo, labai dėkojame rėmėjams, be kurių nebūtų šios komandos ir šio rezultato“ – po etapo finišo pasakojo komandos sporto direktorius Deividas Vileniškis.

Žinant, kokia konkurencija yra šių dienų dviračių sporte, nedaugelis ir tikėjosi pergalių jau pirmame komandos sezone. Ir jei neblogą komandos startą Alžyre buvo galima nurašyti silpnų varžybų kategorijai, tai Turkijoje varžybų lygis rezultatu suabejoti tikrai neleidžia.

„Tour of Mersin“ lenktynėse dalyvauja penkios trečiojo diviziono komandos iš Europos, Tomo Vaitkaus Alžyre dominavusi „Al-Nasr“ komanda iš Jungtinių Arabų Emyratų ir trys neprofesionalios komandos. Šiuo metu lenktynėse pirmaujanti ir antrame etape D. Džervaus įveikta „Join‘s – De Rijke“ komanda, Turkijoje ruošiasi Kroatijos turui, kur dalyvaus tokios dviračių sporto žvaigždės kaip Markas Cavendishas, Bradley Wigginsas, Boy van Poppelis ar Matteo Pelucchis.

Atsivertus kitų komandų statistinius rodiklius, palyginimų kaip sunku pasiekti pergalę, toli taip pat ieškoti nereikia. Nuo 2008 metų su pertraukomis gyvuojanti latvių „Rietumu-Delfin“ komanda pirmąją savo pergalę iškovojo antrame sezone, o kita latvių komanda „Alpha Baltic – Unitymarathons.com“, kuri suburta 2011 metais, vis dar vaikosi savo pirmosios pergalės.

Pirmą kartą nugalėtoju tapo ir D. Džervus. Klaipėdietis profesionalo duoną su pertraukomis valgo nuo 2011 metų, bet per visus tuos metus jis ant pirmojo nugalėtojo laiptelio taip ir neužlipo.

Iki tol geriausias dviratininko pasirodymas buvo Alytuje, kuomet jis Lietuvos plento čempionate tada nusileido savo būsimam komandos draugui Pauliui Šiškevičiui. Tarptautinėje arenoje geriausias jo rezultatas iki tol buvo devinta vieta, kurią jis pasiekė 2013 metais „Kampionschap van Vlaanderen“ lenktynėse.

„Tai tikrai mano karjeros pergalė, iki tol tokio rezultato UCI lenktynėse nebuvau pasiekęs. Prisijungdamas prie „Staki – Baltik vairas“ komandos tikrai tikėjausi, kad pasieksime pergalę, su tokiomis mintimis ir pradėjome sezoną. Važiuoti užsienio ar lietuviškoje komandoje didelio skirtumo nėra, tik tiek, kad čia važiuojame kaip vienas, tai manau ir lėmė tokį rezultatą“ – sakė D. Džervus.

Lenktynių nugalėtojas paaiškės kalnuose, todėl lietuvių komanda neturėdama pajėgių dviratininkų įveikti Turkijos kalnus, „Tour of Mersin“ lenktynėse siekia pergalių atskiruose etapuose.

„Į antrąjį etapą buvome nusitaikę dar prieš lenktynes. Per susirinkimą su vyrais sutarėme, kad tik persiritę per kalnus privalome susirinkti ir pagauti pabėgimą. Situacija kiek pasikeitė, kuomet tame pabėgime atsidūrė ir Martynas Maniušis, deja vėliau lyderių grupelė buvo neutralizuota. Artėjant finišo link komanda vėl privalėjo susiorganizuoti ir nepraleisti šio šanso. Vyrai atidirbo daugiau nei šimtu procentų, kaip ir planavome, paskutiniuose kilometruose kontroliavome situaciją ir į priekį nieko nebeužleidome“ – apie komandos strategiją pasakojo D. Vileniškis.

Šeštadienio etapas panašus į antrąjį lenktynių etapą, todėl komanda vėl bandys sėkmingai įveikti kalnus ir pakovoti dėl pergalės etape. Keturių etapų „Tour of Mersin“ lenktynės finišuos sekmadienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)