Lietuvos plaukimo rinktinę čempionate sudaro dešimt sportininkų: aštuoni vyrai ir dvi merginos.

Lygiai pusė vyriškosios komandos dalies yra JAV studijuojantys plaukikai: Mindaugas Sadauskas, Simonas Bilis, Tadas Duškinas ir Igoris Kozlovskis. Kiti keturi sportininkai – Giedrius Titenis, Danas Rapšys, Deividas Margevičius ir Gytis Stankevičius – treniruojasi ir studijuoja tėvynėje.

Tuo tarpu abi čempionate startuosiančios merginos – Rūta Meilutytė ir Eva Gliožerytė – gyvena bei treniruojasi Plimute (Didžioji Britanija).

„Gali susidaryti vaizdas, jog pagrindinėms sezono varžyboms plaukikus rengia užsienio ekspertai, bet taip anaiptol nėra. Dažnai JAV studijuojantys plaukikai po savo studijų ir universitetams svarbių varžybų į Lietuvą grįžta visiškai išsunkti, praradę greičio savybes, priaugę plaukimui nepadedančių raumenų. Lietuvos plaukimo rinktinės treneriai per labai trumpą laiką turi juos įvesti į optimalią formą, ištaisyti kai kuriuos technikos niuansus.

Kita vertus, studijos JAV duoda ir daug teigiamo. Sportininkai tampa psichologiškai stipresni, labiau pasitikintys savo jėgomis, komunikabilesni, labiau „komandiški“. Tačiau kitąmet, rengiantis pasaulio plaukimo čempionatui, stengsimės kuo anksčiau iš JAV susigrąžinti visus ten studijuojančius rinktinės narius“, – aiškino E. Vaitkaitis.

Šuolininkų garbę čempionate gins dvi jaunos sportininkės: Indrė Marija Girdauskaitė ir Modesta Kaminskytė.

„Deja, pajėgiausias Lietuvos šuolininkas į vandenį Ignas Barkauskas vėl patyrė traumą, kuri antrus metus iš eilės jį eliminuoja iš pagrindinių varžybų. Praėjusiais metais dėl rankos lūžio Ignas nedalyvavo pasaulio čempionate Barselonoje, o šiemet jam lūžo rankos pirštai“, – apgailestavo E. Vaitkaitis.

– Kokių rezultatų tikisi treneriai ir kokius uždavinius kelia savo auklėtiniams? – paklausėme LPF generalinio sekretoriaus

– Europos čempionatas – tai tarpinė stotelė pakeliui į Rio De Žaneiro olimpiadą. Čia reikia stengtis įvykdyti normatyvus, kurie leis startuoti kitų metų pasaulio čempionate Kazanėje, o ten kautis dėl olimpinių žaidynių kelialapių. Kiekvienas sportininkas taip pat turi konkrečius tikslus, matuojamus sekundėmis. Juos ir reikia įvykdyti. Apibendrinant, kiekvieno tikslas yra gerinti savo asmeninius rezultatus, atiduoti visas jėgas. Rinktinės treneriai nusiteikę optimistiškai. Kai kurie jų tikisi tokių rezultatų, apie kuriuos garsiai kalbėti nepadoru. Visi tikimės, kad šios viltys nėra be pagrindo.

– Kaip nusiteikusi rinktinės lyderė R. Meilutytė? Kokie jos planai šiose varžybose?

– Rūta į varžybas atskris tiesiai iš Kinijoje vyksiančios pasaulio jaunimo olimpiados. Vien laiko skirtumas tarp Berlyno ir Nandzingo yra 6 valandos. Rūta Europos čempionate startuos aklimatizacijos ir kelionės nuovargio fone. Ji tikrai varžysis 50 m krūtine nuotolyje, o dėl dalyvavimo 50 m laisvojo stiliumi nuotolyje, atsižvelgdami į sportininkės savijautą, spręsime jau Berlyne. Rūta visada yra nusiteikusi laimėti ir visada siekia maksimumo. Jeigu jai pavyks nugalėti jaunimo olimpiadoje ir Europos čempionate Berlyne, ji bus iškovojusi visus svarbiausius įmanomus titulus plaukime. Tai bus pirmas toks atvejis visame pasaulyje.

– O kitos Lietuvos plaukikės?

– Be R. Meilutytės Berlyne varžysis Plimute besimokanti šiaulietė E. Gliožerytė. Eva mums svarbi tuo, kad ateityje galėtų plaukti mišriose estafetėse. Tai naujos rungtys plaukime. Jose dalyvauja 2 vaikinai ir 2 merginos. Tai labai dinamiškos, azartiškos ir akiai patrauklios rungtys. Tikimės, kad ateityje mišriose estafetėse laimėsime daug.

– Ko tikitės iš vyrų?

– Iš Lietuvos plaukikų vyrų šiais metais tikimės labai daug. Visas čempionatas turi būti vyriškas, o jo pabaigoje iš Kinijos atvykusiai R. Meilutytei liks uždėti tik skanią uogą ant gerai iškepto torto,.

G. Titenis šiais metais jau yra pademonstravęs puikių rezultatų. Jo rezultatas 100 m krūtine nuotolyje (59,75 sek.) pasaulio reitinge yra 5-as. Giedrius smarkiai sustiprėjęs fiziškai, tvirtas psichologiškai. Tikimės, kad jis realizuos savo galimybes, plauks visų rungčių finaluose bei iškovos medalį. M. Sadauską praėjusio sezono pagrindinėse sezono varžybose persekiojo kuriozinės nesėkmes. Pasaulio čempionate Barselonoje jam belipant ant starto bokštelio nutrūko akinių gumytė, Europos čempionate 25 m baseine Herninge (Danija) per vėlai ateita į dalyvių susirinkimo vietą rungties finale. Tikimės, kad nesėkmių ruožas baigėsi ir Mindaugo indėlis bus svarus prisidedant prie patekimų į finalus estafetiniuose plaukimuose – tokie yra vykdomojo komiteto iškelti tikslai.

– Treneriai yra prasitarę, jog auga talentingų vaikinų karta. Kas iš jų galėtų būti slaptas ginklas Berlyne?

– Praėjusių metų jaunimo rinktinę vadiname auksine karta. Iš šios kartos šiemet Berlyne startuos D. Rapšys, D. Margevičius, E. Gliožerytė ir R. Meilutytė. Dar du praėjusių metų komandos atstovai – Povilas Strazdas ir Ugnė Mažutaitytė – dalyvaus tuo pačiu metu vyksiančiose jaunimo olimpinėse žaidynėse Kinijoje. Slaptasis ginklas, kuris nėra visiškai slaptas, bus panevėžietis D. Rapšys. Jis tikrai nebus staigmena, nes nuosekliai tobulėja ir jau yra papuolęs į pasaulio plaukimo ekspertų akiratį. Danas yra praėjusių metų Europos jaunimo čempionas bei pasaulio jaunimo vicečempionas. Plaukime yra didelis žingsnis tarp jaunimo ir suaugusiųjų. Nepaisant to, Danas yra realus pretendentas į suaugusiųjų čempionato medalius. Pasitikėjimo pačiam sportininkui taip pat netrūksta ir jis sau kelia pačius aukščiausius tikslus. Be to, Danas turi nugalėtojo mentalitetą. Kitas, jau tikrai slaptas, ginklas – S. Bilis. Jo galimybės labai didelės.

– Kaip varžyboms pasiruošęs Berlynas? Kaip jaučiasi Lietuvos plaukikai?

– Plaukimo varžybos vyks vienoje iš įspūdingiausių Berlyno multifunkcinių arenų. Tai didžiausias pasaulio velodromas, kuriame laikinai sumontuotas plaukimo baseinas. Laikinasis baseinas talpina 12 tūkst. žiūrovų. Įspūdingos ovalo formos lubos turbūt nepadės plaukti nugara, nes pagal jas orientuotis gan sudėtinga. Visi Lietuvos plaukikai sveiki ir jau nekantrauja pradėti varžybas.

– Kokios kitos svarbios plaukimo ar vandens sporto varžybos dar vyks šiemet, kuriose dalyvaus ir Lietuvos atletai?

– Gruodžio 3-7 d. Katare vyks pasaulio plaukimo čempionatas 25 m baseine. Čia turėtume vėl išvysti visus geriausius Lietuvos plaukikus įskaitant ir R. Meilutytę.

Europos čempionato rungtys, kuriose varžysis lietuviai

Rūta Meilutyte – 50 m krūtine, 50 m l. stiliumi;
Eva Gliožerytė – 50, 100 m l. stiliumi; 50, 100 m nugara;
Giedrius Titenis – 50, 100, 200 m krūtine;
Danas Rapšys – 100, 200 m nugara;
Simonas Bilis – 50, 100, 200 m l. stiliumi;
Mindaugas Sadauskas – 50, 100 m l. stiliumi; 50 m peteliške;
Tadas Duškinas – 50, 100 m peteliške; 50, 100 m l. stiliumi;
Igoris Kozlovskis – 100, 200 m krūtine; 100 m peteliške; 200 m kompl. plaukimas;
Deividas Margevičius – 50, 100 m peteliške; 100 m l. stiliumi;
Gytis Stankevičius – 50, 100, 200 m nugara;

Lietuvos vyrų rinktinė – 4x100 m l. stiliumi; 4x100 kompleksinis plaukimas;

Šuolininkės į vandenį M. Kaminksytė ir I. M. Girdauskaitė trečiadienį (rugpjūčio 20 d.) varžysis šuoliuose nuo 1 metro tramplino. I. M. Girdauskaitė sekmadienį (rugpjūčio 24 d.) šokinės ir nuo 3 metrų tramplino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)