Sėkmingai startavusi Londono olimpinių žaidynių čempionė Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė prieš paskutinę rungtį – šaudymo ir bėgimo dvikovę – tapo varžybų lydere ir išsaugojo šią poziciją (1417 tšk.) bei iškovojo pirmą vietą.

Antra finišavo pasaulio čempionė vokietė Leną Schoneborn (1383 tšk.), trečia – baltarusė Anastasija Prokopenko (1369 tšk.).

Gintarė Venčkauskaitė užėmė 15-ą vietą, o Ieva Serapinaitė (949 tšk.) – 34-ą.

Tuo metu Rusijai atstovaujanti Donata Rimšaitė (1217 tšk.) liko 28-a.

Fechtavimasis

Finalas prasidėjo fechtavimosi varžybomis, kuriose solidžiai pasirodė visos trys Lietuvos atstovės.

Itin gerai sekėsi L. Asadauskaitei-Zadneprovskienei, kuri laimėjo 26 kovas iš 35, užėmė antrąją vietą ir į savo sąskaitą įsirašė pirmuosius 256 taškus. Aukščiau buvo tik viena pergale daugiau iškovojusi vokietė Lena Schoneborn (262 taškai).

Toks L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės fechtavimasis visada būna rimtas įspėjimas konkurentėms, kad jų galimybės tapti čempionėmis sumažėjo iki minimumo. Tolimesni dienos įvykiai parodė, kad tai buvo tiesa ir šį kartą.

Puikiai fechtavimosi rungtyje pasirodė ir Gintarė Venčkauskaitė, iškovojusi 18 pergalių (208 taškai) ir rungtyje užėmusi 13-ąją vietą.

Ieva Serapinaitė laimėjo viena dvikova mažiau (202) ir liko 15-ojoje vietoje.

Plaukimas

Plaukimo rungtyje viskas vyko pagal nuspėjamą scenarijų. L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė baseine distanciją įveikė per sau įprastas 2 min. 20,70 sek. (20 vieta) ir pelnė dar 278 taškus.

Tai leido po 2 rungčių užimti 3-ąją vietą, nes aukštyn, tradiciškai, šovė viena geriausių plaukikių tarp penkiakovininkių - prancūzė Elodie Clouvel. Ji finišą pasiekė per 2 min. 8,73 sek. ir pelnė 314 taškų.

Po 2 rungčių prancūzė turėjo 564 taškus, L. Schoneborn – 540, o L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė – 534.

Geriausiai plaukianti Lietuvos penkiakovininkė I. Serapinaitė distanciją įveikė per 2 min. 14,88 sek. ir savo sąskaitą papildė 296 taškais. Tai jai leido bendrojoje įskaitoje pakilti į 9-ąją vietą (498).

G. Venčkauskaitė baseine pelnė 272 taškus (2 min. 22,83 sek.) ir bendrojoje įskaitoje smuko į 19-ąją poziciją (480).

Papildomas fechtavimosi etapas

Papildomame fechtavimosi etape taškų pelnyti pavyko tik I. Serapinaitei. Jai pavyko įveikti prieš tai dvi kovas iš eilės laimėjusią Argentinai atstovaujančią Iriną Chochlovą bei baltarusę Anastasiją Prokopenko ir padidinti savo kraitį iki 500 taškų.

Tuo metu G. Venčkauskaitė jau pirmojoje dvikovoje nusileido I. Serapinaitę sustabdžiusiai čekei Barborai Kodedovai, o L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė pralaimėjo visas 3 kovas papildomame etape laimėjusiai ir jo laimėtoja tapusiai E. Clouvel.

Prieš jojimo rungtį prancūzė turėjo 567 taškus, L. Schoneborn – tuos pačius 540, o L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė – 534.

Jojimas

Jojimo rungtis šiuolaikinėje penkiakovėje vadinama loterija ir šis posakis Romoje pasiteisino su kaupu. Kam pasisekė burtais gauti geresnį žirgą, surinko daug taškų, o kai kam teko keiksnoti likimą.

Deja, tarp pastarųjų pateko I. Serapinaitė, kuriai su žirgu Oliveriu nepavyko sėkmingai pasiekti trasos finišo ir teko ją baigti anksčiau laiko su 0 taškų. Tuo pačiu žirgu pirmojoje rungties dalyje jojusi japonė Natsumi Tomonaga taip pat turėjo didelių sunkumų ir pelnė tik 255 taškus iš 300 galimų.

Tokia pat sportinė katastrofa ištiko ir varžybose pirmavusią E. Clouvel, kuri taip pat liko be taškų ir smuko į rikiuotės apačią.

Šia situacija puikiai pasinaudojo L. Asadauskaitė-Zadneprovskienė, su žirgu Good Boy pelniusi maksimaliai įmanomus 300 taškų ir pakilusi į pirmąją vietą (834).

Iki jojimo rungties antra žengusi L. Schoneborn pelnė 285 taškus liko toje pačioje vietoje, o ją pasivijo be klaidų jojusi brazilė Yane Marques. Abi jos paskutinę bėgimo ir šaudymo rungtį pradėjo atsilikusios nuo L. Asadauskaitės-Zadneprovskienės 9 sek.

G. Venčkauskaitė jojo tuo pačiu žirgu kaip ir L. Schoneborn ir surinko beveik tiek pat taškų - 286. Tai leido kaunietei bendrojoje įskaitoje pakilti į 15-ą vietą (766).

Bėgimas ir šaudymas

Kombinuotoje bėgimo ir šaudymo rungtyje L. Asadauskaitei-Zadneprovskienei šį kartą nereikėjo demonstruoti viso savo pajėgumo, jos pirmajai vietai grėsmė nekilo. Olimpinė čempionė finišą pasiekė per 11 min. 57 sek. (583 taškai, 2 vieta rungtyje) ir finišavo finale iš viso surinkusi 1417 taškų.

Antrą vietą užėmė L. Schoneborn (1383), o į trečiąją šoktelėjo baltarusė A. Prokopenko (1369; 11 min. 36 sek. ir 1 vieta kombinuotoje rungtyje), kuri paskutinės rungties starte nuo vokietės buvo atsilikusi lygiai 1 min. ir žengė vos 16-a.

Prieš kombinuotąją rungtį baltarusę 1 sek. lenkusi G. Venčkauskaitė distanciją įveikė per 12 min. 35,20 sek. (545 taškai; 14 vieta rungtyje) ir savo pozicijos bendrojoje įskaitoje nepagerino. Ji finalą baigė turėdama 1311 taškų (15 vieta).

I. Serapinaitė bėgdama ir šaudydama pelnė 449 taškus (29 vieta rungtyje), finale iš viso surinko 949 taškus ir užėmė 34-ąją vietą.

Šeštadienį Romoje vyks vyrų varžybų finalas, kuriame dalyvaus ir Justinas Kinderis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)