2009 metais Danas Urniežius tapo „Stars of Tomorrow“ čempionu svorio kategorijoje virš 90 kg. Sėkmingas dalyvavimas Jungtinės Karalystės (JK) kultūrizmo turnyruose buvo vainikuotas ir pergale šiame turnyre 2013-ais, tačiau šį kartą lietuvis triumfavo tarp supersunkiasvorių (virš 100 kg).

Dėka sėkmingos sportinės karjeros D. Urniežius tapo ir „Iron science“ sportinės mitybos linijos reklaminiu veidu. Atrodo, kad viskas šiam atletui svečioje šalyje klojasi puikiai, tačiau kaip pats sako, pradžioje buvo visko.

Pradžia Didžiojoje Britanijoje pavadinčiau apskritai gyvenimo pradžia. Buvo visko, bet nemėgstu verkšlenti, džiaugiuosi kaip yra dabar, visa kita yra praeitis. Neuždaręs vienų durų negali atidaryti kitų. Kiekvieną periodą keičia kitas, reikia stengtis, kad naujas būtų geresnis. Čia kaip sporte – kiek įdėsi tiek ir gausi atgal“, – DELFI pasakoja 31-erių metų atletas.

Sporto salė be moterų

Kultūrizmo meka vadinama „Muscle Works“ sporto salė duris atvėrė prieš 25-erius metus. Ją įkūrė Savvas Kyriacou su tikslu sukurti pačią tinkamiausią aplinką sportui besiruošiant varžyboms. Sporto salės kūrimo pradžioje S. Kyriacou turėjo atsisveikinti ir su paauglystės svajonių automobiliu – 1971-1991 metais Italijos bendrovės „De Tomaso“ gamintu „Pantera“ modeliu, kurio viso buvo pagaminta tik 7260 vienetų.
Tačiau vieną svajonę teko paaukoti dėl kitos – pardavęs automobilį „Muscle Works“ šeimininkas nupirko daugiau treniruoklių į besikuriančią kultūrizmo čempionų šventovę.

Panašu, kad svajonė praaugo pradinius lūkesčius – dabar šioje salėje prakaitą lieja apie 2000 narių, o 2011 metų JK kultūrizmo čempionate daugiau nei pusė čempionų sportavo būtent kultūrizmo mekoje. Tarp jų buvo ir kitas lietuvis Haroldas Dambrauskas.

Dar vienas „Muscle Works“ ypatumas – į salę neįleidžiamos moterys. Išskirtinė vieta sportui tarp išblizgintų ir pasirodyti skirtų sporto klubų – taip apibūdinamas šis klubas. Jame sportininko kelią pradėjo ir tęsia D. Urniežius.

„Užaugau čia kaip kultūristas ir kaip žmogus. Čia susiformavo mano supratimas apie šį sportą. Dėl to esu dėkingas salės savininkui S. Kyriacou, kuris suteikė visas galimybes sportuoti ir parodė tinkamą kelią siekti aukščiausių rezultatų. Moterys į čia vis dar neįleidžiamos, čia vyksta darbas, mažiau pašalinių blaškymų. Salėje turi vykti darbas, o už jos ribų prasideda gyvenimas“.

Kultūrizmo sąvoka per daug iškreipta

D. Urniežių sportas lydi visą gyvenime – dar gyvendamas Lietuvoje jis žaidė rankinį, kilnodavo svarmenis. Tačiau rimtai užsiimti kultūrizmu pradėjo tik atvykęs į Londoną ir pradėjęs sportuoti „Muscle Works“ salėje.

Šioje šalyje požiūris į kultūristus yra panašus kaip ir Lietuvoje, tačiau čia žmonės ne tokie susikaustę bendravimo atžvilgiu. Jie nebijo klausinėti, komentuoti ir domėtis. Pasak lietuvio, kultūrizmo sąvoka yra per daug iškreipta, todėl ir gyvuoja toks požiūris į šį sportą.

„Mums reikėtų suvokti, kad tai – kiekvieno individualus pasirinkimas. Nesmerkiu krepšininkų, tai kodėl mane, kultūristą, turi smerkti? Apskritai, kultūrizmo sąvoka yra iškreipta. Visi raumenis sieja su kažkokia agresija ir bauginimo priemone. Man, pirmiausia, tai yra sveikata ir kūno grožio sportas“.

Neišvengiama diskusijų tema, kalbant apie kultūrizmą – steroidai. Daugelis mažai ką bendro su šiuo sportu turinčių žmonių mano, kad ir patys galėtų to pasiekti, vartodami įvairius preparatus. Tačiau tiesa – kiek kitokia.

„Supraskime vieną dalyką – darbas atneša rezultatus, o ne išsvajoti preparatai. Žmogus gali sėdėti minkštai savo sofoje ir gurkšnojant alų pasakoti daug dalykų, bet jis negali pakelti savo storo užpakalio ir įdėti darbo į save. Žmonės šneka, nes nežino, pavydi ir tingi. Ir taip juk lengviau. Pasiūlyčiau pagyventi mano rutinoje ir treniruočių režime, tada suprastų, kad įdedant daug darbo ir triūso pasiekiami rezultatai, o ne medicinos pagalba“.

Domisi ne tik kultūrizmu

D. Urniežius per daug nesigraužia dėl to, kad Lietuvoje kultūrizmas susilaukia mažai dėmesio, nepaisant to, kad metai iš metų sugebame išauginti Europos ir pasaulio čempionus. Pasak jo, jis sportuoja ne dėl pripažinimo ar šlovės, o dėl savęs.

„Kiekvienas mano prakaito lašas atiduodamas sportui ir mano tikslui. Man nereikia šlovės, žmonių pripažinimo ir liaupsių – tai darau, nes tuo gyvenu ir tai myliu. Nesvarbu, kur begyvenčiau, tai daryčiau vis tiek. Nesmerkiu, kad Lietuvoje sulaukiame mažiau dėmesio. Galiu pasmerkti tik tą, kuris tik sėdi, verkšlena, nieko nedaro ir apkalba kitus“.

D. Urniežius, nors ir yra atsidavęs kultūrizmui, tačiau nėra iš tų žmonių, kurių galvoje tik svarmenys. Lietuvis domisi stiliumi, filosofija, tatuiruotėmis, knygomis, o muzika jį lydi bene visą gyvenimą. Dar vienas išskirtinis atleto pomėgis – piešimas. Jam ypač patinka piešti juodai baltus portretus pieštuku.

„Tikrai nesu žmogus, kurio galvoje tik raumenys ir svarmenys. Tai yra mano hobis ir gyvenimo būdas. Be kultūrizmo užsiimu pačiu gyvenimu ir tuo, ką man jis suteikė“.

Lietuvis taip pat domisi futbolu, jis – didelis Londono „Tottenham Hotspur“ klubo gerbėjas. Danas pasakoja, kad aistra šiam klubui atsirado tada, kai vienas pažįstamas anglas jį nusivedė į rungtynes ir supažindino su tikraisiais klubo fanais. Neseniai D. Urniežiui pavyko susipažinti ir su vienu „Spurs“ ekipos lyderiu – puolėju Jermainu Defoe.

„Dievinu šį klubą. Aistruoliai mane priėmė labai šiltai, supažindino su klubo istorija ir tiesiog natūraliai įsimylėjau. Viskas, kas susiję su šia ekipa, man yra artima. J. Defoe – labai geras žmogus, žvaigždžių ligos neturintis futbolininkas. Galima tik žavėtis“.

Tikslas – karaliauti Jungtinėje Karalystėje

187,5 cm ūgio kultūristas ne sezono metu sveria apie 130 kg. Varžybų periodu šis svoris krenta iki 106-110 kg. Sunkiasvoris kaip maloniausią karjeros pergalę įvardija pirmą triumfą „Stars of Tomorrow“ turnyre.

„Tai buvo ilgos kelionės pradžia, kuri prasidėjo ir vis dar tęsiasi, bet pačios maloniausios pergalės dar laukia ateityje“.

„Stars of Tomorrow“ yra vadinamas kvalifikacinis turnyras. Užėmęs jame ne žemesnę nei antrą vietą, gaunama galimybė rungtis JK kultūrizmo čempionate. Tokią galimybę gavęs D. Urniežius 2010 metais tapo vicečempionu, tačiau jau kitais metais užėmė tik šeštą vietą.

„Ta šešta vieta 2011 metais buvo gyvenimo lūžis. Dėl asmeninių priežasčių nebuvau tinkamai pasiruošęs. Prireikė dvejų metų, kad sugrįžčiau į sportą ir pradėčiau vėl įrodinėti pačiam sau, kad viskas dar prieš akis. 2013 metų pergalė buvo įrodymas“.

Praėjusiais metais ir vėl tapęs „Stars of Tomorrow“ nugalėtoju, lietuvis nebenori paleisti šanso iš rankų ir rengiasi užkariauti visą JK. Artimiausias tikslas – 2014 metų JK kultūrizmo sunkiasvorio čempiono titulas.

Paklaustas apie sugrįžimą į gimtinę atletas sako, kad Lietuvoje negalėtų sau leisti to, ką leidžia svetur. Yra daug dalykų, kurie traukia į gimtinę, tačiau yra ir daug klausimų, į kuriuos reikėtų atsakyti pirmiausiai. Visgi vieną tvirtą norą D. Urniežius turi – dalyvauti kultūrizmo varžybose, atstovaujant savo tėvynei – Lietuvai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)