E. Matakui, kuris pagerino tiek asmeninį, tiek Lietuvos rekordą, iki vietos finale, į kurį pateko aštuoni pajėgiausi plaukikai, pritrūko viso labo 0,24 sek. – aštuntu rezultatu (27,62 sek.) į jį prasibrovė ukrainietis Viktoras Smirnovas.

„Padariau viską, ką galėjau. Blogai, kad finišuodamas padariau papildomą grybšnį, jei būčiau vietoj to kojom stipriau padirbęs – gal būčiau ir finale. Nieko, ruošimės toliau pasaulio čempionatui“, - iškart po plaukimo ramiai kalbėjo E. Matakas.

Pasak lietuvio, jo varžovai parolimpinėse žaidynėse kelia pagarbą ir kuo didesnė konkurencija, tuo įdomiau varžytis.

„Pasiilgau draugų, šeimos, artimųjų, bet dar liko vienas svarbus startas“, – rugsėjo 15 dieną vyksiančioms 100 metrų laisvu stiliumi plaukimo varžyboms nusiteikęs E.Matakas.

Jaunojo plaukiko treneris Ramūnas Leonas pasibaigus pusfinaliui sakė „ko neprivalgei – neprilaižysi“ ir gerai vertino E. Matako pasirodymą.

„Edgaras daugiau negu pusę sekundės pagerino Lietuvos rekordą. Turint omenyje, kad tai tik antros svarbios jo varžybos – po Europos čempionato šiemet jis šovė iškart į olimpinę viršūnę, tai yra labai geras rezultatas“, – komentavo R.Leonas.

Geriausius laikus pusfinalyje parodė amerikietis Bradley Snyderis (26,06 sek.), kinas Bozunas Yangas (26,36 sek.) ir pietų afrikietis Hendri Herbstas (26,95 sek.).

Beje, iškart po pirmo pusfinalio plaukimo teisėjai diskvalifikavo 32-ejų metų moldavą Aleksandrą Covaliovą, nes nustatė, kad jo akiniai nebuvo juodais stikliukais, t.y. ribojantys matomumą, kaip kad reikalauja taisyklės. Nors sportininko treneris bandė ginčytis teigdamas, kad jo auklėtinis – neregys, arbitrai buvo negailestingi.

Primename, kad prieš porą dienų E. Matakas dalyvavo 400 m laisvu stiliumi (S11) finale, nuotolį įveikė per 5:30,66 min. ir, nors finišavo paskutinis, aštuntas, sulaukė šilto palaikymo.

Parolimpinius medalius laimėję amerikiečiai B. Snyderis (4:28,78 min.) ir Tharonas Drake'as (4:40,96 min.), brazilas Matheusas Souza (4:41,05 min.) bei visi kiti finalininkai nesiropštė iš baseino, o draugiškai laukė, kol finišuos ir paskutinis finalo dalyvis E. Matakas. Lietuviui artėjant prie sienelės jį garsiais plojimais drąsino ir brazilų publika.

E. Matakas, kuris per žaidynių atidarymą nešė Lietuvos vėliavą, Rio dar dalyvaus 100 m plaukimo (S11) laisvu stiliumi rungtyje.

Pernai E. Matakas iškovojo sidabro medalį Europos jaunimo parolipinėse žaidynėse, šiais metais Europos čempionate 400 metrų plaukime jis buvo septintas.

Moksleivis iš Kauno – vienintelis Lietuvos neįgalusis plaukikas, įvykdęs net tris 2016-ųjų parolimpiados A lygio kvalifikacinius normatyvus.
Edgaras Matakas (Rimantas Navickas/RGB pictures )

Parolimpinės žaidynės Rio tęsis iki rugsėjo 18 dienos. Lietuvai jose atstovauja 13 sportininkų.

Po pirmų keturių jų dienų Lietuva su disko metiko Mindaugo Biliaus iškovotu sidabru – 57-oje medalių lentelės vietoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)