Po iškilmingo varžybų atidarymo, kur A. Butnorių ir dalyvius iš 13 Europos šalių sveikino Kauno įgulos karininkų ramovės viršininkas majoras Donatas Mazurkevičius, Kauno savivaldybės tarybos narys Gediminas Vasiliauskas, parlamentaras Julius Sabatauskas ir Lietuvos šachmatų federacijos prezidentas Aleksandras Černovas, vyriausiasis varžybų teisėjas Donatas Vaznonis paskelbė startą.

Renginyje kovojama dviejuose atskiruose turnyruose. Pajėgiausieji 10 žaidėjų iš Lietuvos, Estijos, Monako, Baltarusijos, Anglijos ir Čekijos žaidžia 9 ratų sistemos uždarame turnyre. Čia rungtyniauja trys didmeistriai (GM) Kaido Kulaotsas (Estija), Kirilas Stupakas (Baltarusija) ir Andrejus Kovaliovas (Baltarusija).

Likę 7 žaidėjai, kurių amžiaus vidurkis yra apie 20 metų, tai tarptautiniai meistrai (IM) ir FIDE meistrai (FM). Būtent šie žaidėjai ir mėgins turnyre įvykdyti didmeistrio normatyvą, kuris siekia 6,5 taško iš 9 galimų.

Lietuvai šiame turnyre atstovauji jauni tarptautiniai meistrai Titas Stremavičius ir Tomas Laurušas. Pirmame rate juodaisiais žaidęs T. Stremavičius sugebėjo išradingai išsisukti iš nelengvos padėties prieš Monako atstovą Pierre'ą Villegasą. Jųdviejų partija baigėsi lygiosiomis. T. Laurušas, deja, nesugebėjo išnaudoti pėstininko persvaros ir nusileido patyrusiam K. Kulaotsui.

Reikšmingą pergalę baltomis figūromis pasiekė 19-metis estas Ottomaras Ladva, įveikęs reitingo favoritą K. Stupaką. Likusios dvi partijos baigėsi taikiai.

Lygiagrečiai vykstančiame masiniame B turnyre varžosi 86 šachmatininkai. Nemažą jų dalį sudaro vaikai ir moksleiviai. Tačiau turnyre netrūksta ir praeityje garsių žaidėjų. Tai 6 kartus Lietuvos čempionas Vidmantas Mališauskas iš Vilniaus, žinomas Ukrainos didmeistris Vladimiras Malaniukas, 20 metų pajėgiausiu Suomijos šachmatininku buvęs didmeistris Heikki Westerinenas, Baltarusijos didmeistris Viktoras Kupreičikas ir kiti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją