Lietuvos antidopingo agentūros direktorė Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė DELFI patvirtino apie 39-erių buvusiam atletui skirtas sankcijas.

R. Vyšniauskas diskvalifikuotas dvejiems metams dėl draudžiamos medžiagos dehidrochlorometil–testosterono vartojimo. Anaboliniams steroidams priskiriamas preparatas pasižymi savybėmis, didinančiomis raumenų masę ir pridedančiomis jėgos sportininkui.

Kadangi R. Vyšniausko mėginį paėmė Lietuvos dopingo kontrolieriai, byla buvo tiriama nacionaliniame lygmenyje. Bausmę R. Vyšniauskui taip pat skyrė Lietuvos sunkiosios atletikos federacija (LSAF), kurios viceprezidentas ir rinktinės treneris yra įkliuvusio sunkiaatlečio tėvas Bronislavas Vyšniauskas.

„Federacija sudarė drausmės komisiją, kuri nagrinėjo testo rezultatus, sportininko pasiaiškinimus ir priėmė sankcijas, apie kurias mus informavo praėjusį penktadienį“, – DELFI sakė I. Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Susisiekti su R. Vyšniausku antradienį nepavyko – nei jis, nei B. Vyšniauskas nekėlė telefono ragelio. Tuo metu LSAF generalinis sekretorius Vladas Garastas apsimetė nieko nežinantis apie eilinį skandalą šalies sunkiojoje atletikoje.

„Niekas jokio oficialaus laiško mums nėra atsiuntęs, todėl neturiu informacijos. Negaliu nieko pakomentuoti“, – DELFI dėstė vienas federacijos, kuri pati diskvalifikavo R. Vyšniauską, vadovų.

Draudžiama medžiaga buvo aptikta sportininko dopingo mėginyje 2014 metų balandžio 6 dieną ne varžybų periodo metu.

R. Vyšniauskas tuo metu ruošėsi Tel Avive (Izraelis) vykusiam Europos čempionatui.

„Važiavome atlikti testo dėl to, jog jis buvo paskelbęs, kad dalyvaus Europos čempionate“, – aiškino I. Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Praėjus kelioms dienoms po mėginio paėmimo R. Vyšniauskas netikėtai pakeitė planus ir paskelbė apie karjeros pabaigą.

Savo sprendimą jis tuomet motyvavo žmonai Inesei gresiančiu priešlaikiniu gimdymu.

„Visą mėnesį aš žmoną kaip kiaušinį saugau. Viskas dabar gula ant mano pečių – ir vaikas, ir buities darbai, ir treniruotės. Kitas dalykas, jog man labai sunku atsigauti po visų traumų. Žiūriu, kad jau sudėtinga siekti maksimalių rezultatų, o būti balastu aš niekada nenorėjau“, – DELFI 2014-ų pavasarį dėstė R. Vyšniauskas, praeityje taip pat ne kartą pasitraukęs iš varžybų prieš pat jų pradžią.

Dopingo kontrolieriai sportininką buvo sugavę ir jo karjeros pradžioje: dėl draudžiamų preparatų vartojimo dvejiems metams R. Vyšniauskas jau buvo diskvalifikuotas 1997-ais.

Ketverių olimpinių žaidynių dalyvis per savo olimpinę karjerą sėkmingiausiai startavo 2004 metais Atėnuose, kur užėmė penktą vietą. R. Vyšniausko sąskaitoje taip pat yra trys Europos čempionatų apdovanojimai (2008 metais – sidabras, 2005 ir 2009 metais – bronza).

Remiantis Lietuvos Antidopingo agentūros paskelbta oficialia informacija, šįkart sankcija R. Vyšniauskui skirta vadovaujantis Pasauliniu antidopingo kodeksu 2009 ir Lietuvos antidopingo taisyklėmis, galiojusiomis pažeidimo padarymo metu. Diskvalifikacijos laikotarpis pradėtas skaičiuoti nuo dopingo mėginio paėmimo dienos - 2014 metų balandžio.

Rugsėjo 23 d. R. Vyšniauskas, kuris varžydavosi svorio kategorijoje iki 105 kg, šventė 39-ą gimtadienį.

Primename, kad dopingo skandalo neišvengė ir kitas tarptautinėje arenoje pasižymėjęs Lietuvos sunkiaatletis Aurimas Didžbalis.

Dvejų metų diskvalifikacija jis buvo nubaustas po 2012 metais Turkijoje vykusio Europos čempionato, iš B. Vyšniausko auklėtinio tuomet atimtas ir žemyno vicečempiono titulas.

Grįžęs į varžybas A. Didžbalis pernai pasaulio čempionate Almatoje (Kazachstanas) užfiksavo istorinį pasiekimą, pelnęs svorio kategorijos iki 94 kg bronzos apdovanojimą ir tapęs pirmu lietuviu, užlipusiu ant planetos pirmenybių prizininkų pakylos.

R. Vyšniausko pasiekimai:

VaržybosRezultatas/ RovimasStūmimas
1996 m. vasaros olimpinės žaidynės (iki 91 kg)19 vieta/140 kg175 kg
2000 m. vasaros olimpinės žaidynės11 vieta/175 kg210 kg
2003 Europos sunkiosios atletikos čempionatas9 vieta/175 kg215 kg
2004 m. vasaros olimpinės žaidynės5 vieta/182,5 kg222,5 kg
2005 Europos sunkiosios atletikos čempionatas3 vieta/182,5 kg227,5 kg
2006 Europos sunkiosios atletikos čempionatas5 vieta/185 kg225 kg
2007 Pasaulio sunkiosios atletikos čempionatas6 vieta/180 kg220 kg
2008 Europos sunkiosios atletikos čempionatas2 vieta/185 kg220 kg
2008 m. vasaros olimpinės žaidynėsnebaigė varžybų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)