Mintis surengti tokį turnyrą gimė prieš metus, kai tragiškai žuvo kanojininko draugas boksininkas I. Plochotniukas. „Reikia nepamiršti jo vardo, todėl pasakiau, jog suorganizuosiu tokį turnyrą. Norėjome parodyti, kad boksuotis reikia ringe ir pagal taisykles, o ne gatvėje“, – paaiškino J. Šuklinas. Praėjusį rugsėjį trisdešimtmetis boksininkas mirė nugriuvęs ir susitrenkęs galvą į marmurines grindis po smūgio iš nugaros.

Boksas J. Šuklinui nesvetimas – laisvu laiku kanojininkas su malonumu užsimauna bokso pirštines ir daužo kriaušę. Tačiau šįkart į bokso ringą jis pats nelipo, nors tokios minties nesikrato ir mielai išbandytų jame savo jėgas baigęs sportinę karjerą: „Dabar nebuvo laiko pasiruošti ir dėl organizacinių rūpesčių, ir dėl irklavimo. Lipti į ringą reikia pasiruošusiam“.

Po sezono padėjęs irklą, bokso turnyrui surengti kanojininkas turėjo apie pustrečios savaitės. Tai nedaug, ypač, kai organizaciniai rūpesčiai gulė bemaž ant jo vieno pečių: J. Šuklinas savo rankomis surinkinėjo ringą, pats rūpinosi apšvietimu, jis rašė ir renginio programą, rinko informaciją apie kiekvieną turnyro dalyvį.

Visaginiečiui boksininkui atminti skirtas turnyras sudomino šio miesto gyventojus. Pasižiūrėti kovų ringe susirinko sausakimša salė: „Bilietų nebuvo – galėjo ateitis visi, kas nori. Salė buvo pilnutėlė – net pačiam įdomu, kiek ten tilpo“, – turnyro sėkme džiaugėsi jo organizatorius.

Žiūrovai išvydo septynias bokso kovas ir turnyro puošmeną – Tailando bokso dvikovą. Į ringą lipo ir vaikai, ir merginos, ir tituluoti sportininkai, ir ringo veteranai. „Norėjome parodyti, kad sportuoti ir dalyvauti varžybose gali įvairių amžiaus grupių atstovai, taip pat ir merginos“, – kalbėjo J. Šuklinas.

Daug emocijų sukėlė merginų dvikova. Iš Kaliningrado atvyko šių metų pasaulio muay thai vicečempionė Anastasija Napianidi, kuri ringe susitiko su triskart Lietuvos čempione Vaida Valskyte. „Buvo labai graži kova, merginos sulaukė didelio žiūrovų palaikymo, o laimėjo viešnia iš Rusijos“, – pasakojo J. Šuklinas.

Įdomi buvo veteranų kova – 35 metų visaginiečio ir 40-mečio iš Klaipėdos: „Kova buvo labai lygi, bet pergalę šventė vis dėlto visaginietis. Prieš varžybas negalvojome, kad ši dvikova suteiks tiek daug emocijų žiūrovams, nes iš tiesų vyrai parodė charakterį ir kovojo iki galo“.

Turnyrą papuošė, J. Šuklino žodžiais, Tailando bokso dvikova, į kurią stojo šio kovos meno pasaulio čempionato prizininkas baltarusis Aleksejus Dunkevičius ir Igoris Osininas iš Vilniaus. O nugalėtojo diržas iškeliavo į Baltarusiją.

Į ringą turėjo lipti ir tituluočiausias šių dienų Lietuvos boksininkas olimpinis prizininkas Evaldas Petrauskas, tačiau jo visaginiečiai neišvydo. „Evaldas labai norėjo atvažiuoti, tačiau likus penkioms dienoms iki turnyro pradžios sužinojo, kad turi vykti į Kazachstaną pasirašyti sutarties su Tarptautine profesionalų bokso federacija. Jam atsiuntė lėktuvo bilietus kaip tik rugsėjo 13 d. 16 val. Dar bandėme pakeisti bilietus, bet nieko neišėjo. Tos kovos gal ir pritrūko – tikrai visi norėjo pamatyti olimpinį prizininką“, – apgailestavo J.Šuklinas.

Turnyro nugalėtojai gavo taures, o trijų pagrindinių kovų laimėtojai – ir 1000 Lt premijas, o pralaimėję dvikovą – po 500 litų. „Tiek leido turnyro biudžetas. Norėjosi paskatinti sportininkus, ypač tuos, kurie yra ne olimpinių sporto šakų atstovai“, – kalbėjo organizatorius.

„Ivano Plochotniuko memorialo“ turnyras neapsiribojo vien kovomis ringe. „Norėjome organizuoti ne vien varžybas, bet renginį, kuriame linksmintų ir dainininkai. Mes pasirinkome repo atlikėjus“, – pasakojo J.Šuklinas. Taip pat visaginiečiai išvydo Tailando bokso bei MMA turnyrų nugalėtojo, daugkartinio Lietuvos čempiono Remigijaus Morkevičiaus ir kikbokso pasaulio čempiono, „Realių kovų“ čempiono Sergejaus Maslobojevo parodomąsias programas.

Patys miestelėnai taip pat galėjo išbandyti savo jėgas, ne tik stebėti pripažintų meistrų pasirodymus – Visagino centre buvo surengta atvira treniruotė visiems norintiems. „Tėvai bijo leisti vaikus į bokso treniruotes – sulaužys nosį, atmuš smegenis. Norėjome parodyti, kokia yra bokso treniruotė, nes daug kas įsivaizduoja, kad ten prasideda muštynės. Galima lankyti bokso treniruotes ir tiesiog sportuoti dėl savęs. Aš irgi lankausi bokso salėje. Man patinka. Tu gali nekovoti su varžovu – gali tobulinti techniką dirbdamas su kriauše, su treneriu“, – dėstė olimpinis vicečempionas.

Oras pasitaikė geras, tad ir smalsuolių atviroje treniruotėje netrūko. Vieni stovėjo ir žiūrėjo, kiti treniravosi. Progos pasportuoti nepraleido ir pats turnyro organizatorius, o prie olimpinio vicečempiono prisijungė ir jo... mama. „Mano mama sportiška. Ji palaiko gerą fizinę formą, bėgioja krosus, dirba salėje, jai įdomu buvo pabandyti, – šypsojosi tituluotas kanojininkas. – Daug buvo tokių, kurie stovėjo, žiūrėjo ir bijojo prie mūsų prisidėti, nes niekada nebandė taip sportuoti. Mama irgi nebandė, bet nepabijojo. Įdomu išmėginti kažką naujo“.

Atviroje treniruotėje buvo galima išvysti įvairaus amžiaus visaginiečių – nuo vaikų iki pensininkų. „Dalyvavo vyriškis, kuriam koks 70 metų – ne mažiau. Ir visą treniruotę atlaikė!“ – šypsojosi J. Šuklinas.

Ar taps šis turnyras tradiciniu? Galbūt. „Norėtųsi, kad jis taptų tradiciniu, kad I. Plochotniuko vardas išliktų. Dabar jau žinau, kaip ką reikia daryti. Tad kitais metais iš anksto galėsiu duoti užduotis draugams ir gal bus lengviau – šiemet labai daug pačiam reikėjo daryti“, – organizatoriaus patirties įgijęs kanojininkas nežada sustoti. O galbūt ateityje jis surengs ir savo vardo kanojininkų varžybas? Tokios minties veiklus sportininkas taip pat nesipurto. Tačiau jai įgyvendinti reikia ne tik jo didelio noro, bet ir pagalbos iš valdžios – kol kas Visagine nėra tinkamos bazės tokioms varžyboms rengti.

„Jeigu kažką darau, noriu padaryti, taip, kaip reikia. Ir tik Visagine. O šiuo metu Visagine surengti gero lygio kanojų varžybų neišeis – mūsų bazė labai prasta. Jeigu pavyks pastatyti naują, būtinai surengsime varžybas ir, manau, tai bus vienos iš geresnių Lietuvoje“, – pažadėjo savo miesto patriotas daugkartinis Europos, pasaulio čempionato prizininkas J. Šuklinas.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!