Balandžio 25 dieną Vilniuje Jonas padėjo Lietuvos regbio-15 rinktinei iškovoti pergalę prieš latvius, o jau kitą dieną sėdėjo lėktuve skubėdamas į paskutines koledžo rinktinės treniruotes. Vaikinas sakė, kad jautė nuovargį ir poilsio trūkumą viso turnyro metu, nepaisant to, visas rungtynes jis žaidė pagrindinėje sudėtyje ir padėjo savo komandai iškovoti trofėjų.

Pavėlavo, bet laimėjo

Anglijos studentų lygos BUCS regbio-7 čempionate iš viso kovojo 16 komandų, kurios buvo suskirstytos į keturias grupes po keturias ekipas. J. Mikalčiaus atstovaujamas „Hartspury“ koledžas pateko į A grupę drauge su Mančesterio, Durhamo ir Bato universitetų komandomis. Dėl organizacinių nesklandumų, lietuvio atstovaujama komanda pavėlavo į pirmąsias rungtynes su Mančesterio ekipa, todėl jai buvo įrašytas pralaimėjimas. Į keblią padėtį pakliuvę, tačiau vilčių pakovoti dėl patekimo į kitą etapą dar nepraradę Hartspury regbininkai stojo į kovą prieš likusias dvi komandas.

„Mums reikėjo būtinai laimėti abi likusias rungtynes, kadangi dvi pirmos komandos patenka į kitą etapą. Pirmos varžybos mažajame regbyje yra pačios sunkiausios, todėl buvo tikrai nelengva kovoti pries Durhamo komandą, kuri šiais metais BUCS regbio-15 čempionate užėmė antrą vietą. Tačiau sugebėjome juos palaužti. Lemiamas mačas buvo prieš praėjusių metų BUCS regbio-7 čempionus – Bath regbininkus. Laimėjome rezultatu 33:31. Mums nusišypsojo sėkmė ir patekome į kitą etapą bei patikėję savo jėgomis supratome, kad galime daug pasiekti“, – pasakojo J. Mikalčius.

Pusfinalio etape lietuvio atstovaujamo koledžo komanda netikėtai lengvai įveikė „Exeter“ universiteto ekipą ir pateko tarp keturių geriausių.

„Ketvirtfinalio etape pajutome vienas kitą, atsirado susižaidimas, tad nesunkiai patekome į pusfinalį. Tuomet teko kovoti prieš Bristolio universiteto regbininkus. Kova buvo labai permaininga, pradžioje jie atliko du žeminimus įskaitiniame plote, tad teko vytis. Nepasidavėme, atsakėme tuo pačiu ir pabaigoje palaužėme jų pasipriešinimą“, – pusfinalio akimirkas prisiminė Jonas.

Finale Hartpury koledžo vaikinams teko grumtis su „Cardiff Met“ studentais. Kova vyko iki paskutinio švilpuko, kuriam nuaidėjus paaiškėjo, kad Lietuvis ir jo atstovaujamos komanda šiemet tapo BUCS regbio-7 čempionais.

„Mes žaidėme komandinį žaidimą. Kova vyko iki pat galo, tačiau radome jėgų atlaikyti jų atakas. Paskutiniame mače visi buvome labai pavargę. Po rungtynių su latviais, kelionės atgal į Angliją, visos dienos turnyre ir žaidimo startinėje sudėtyje buvau labai pavargęs, tačiau tapome čempionais, todėl visa kita nebesvarbu, bus dar laiko pailsėti“, – pasiekimu džiaugėsi J. Mikalčius.

Laimėję Anglijos studentų lygos BUCS regbio-7 čempionatą „Hartpury“ regbininkai įgijo teisę rugsėjo 26 dieną kovoti su geriausiomis kitų šalių universitetų komandomis.

Tikslas – pirmoji komanda

„Hartpury“ koledže Jonas mokosi su dar vienu šiauliečiu Dovydu Taujansku. Pastarasis kaip ir Jonas buvo atvykęs į Lietuvą ir padėjo regbio rinkinei kovoti su Latvijos regbininkais. J. Mikalčiui nusprendus vykti į Angliją ir grumtis studentų lygos čempionate Dovydas apsisprendė likti Lietuvoje ir padėti rinktinei, kuri šį šeštadienį Kipre susikaus su šios šalies regbio rinktine.

„Koledžas, kuriame su Dovydu mokomės pasižymi ypač dideliu dėmesiu sportui ir sportininkams. Visi studentai čia sportuoja, suteiktos pačios geriausios sąlygos tobulėti ir mokintis. Taip pat, ši mokykla bendradarbiauja su „Gloucester“ regbio klubu, kuris žaidžia aukščiausiame Anglijos divizione. „Hartpury“ koledžas augina perspektyvius žaidėjus šiam klubui. Daugelis žaidėjų iš mūsų koledžo ir dabar žaidžia už „Gloucester“ komandą ar net Anglijos rinktinę“, – pasakojo J. Mikalčius.

Praėjusiais metais „Hartpury“ regbio-15 komanda tapo BUCS studentu lygos čempione. Ši lyga yra stipriausia Anglijoje. Norint žaisti aukščiausiame lygyje tenka išlieti nemažai prakaito. Vaikinams tenka atlaikyti po šešias treniruotes ir vienas rungtynes per savaitę.

„Keliamės anksti, kadangi ryte turime regbio treniruotę, po jos einame į paskaitas, o vakare einame į sporto salę dirbti su svoriais. Varžybos čia vyksta kitaip nei kitose šalyse – jos vykdomos trečiadieniais“,– pasakojo Jonas.

„Hartspury“ koledže yra trys regbio komandos. Jonas Mikalčius atstovaudamas antrajai koledžo regbio-15 komandai, antrojo pagal pajėgumą studentų čempionato finale tik po pratęsimo nusileido varžovams ir užėmė antrą vietą. Jonas sako, kad po tokio apmaudaus pralaimėjimo, šį regbio-7 BUCS taurė – lyg kompensacija už iš rankų išslydusią pergalę.

„Šį sezoną dar nepavyko įsitvirtinti pirmojoje koledžo regbio-15 komandoje, todėl žaidžiau už antrąją. Labai apmaudžiai pralaimėjome finale, tad norėjosi atsigriebti regbio-7 čempionate. Po universitete vykdytos atrankos patekau į rinktinę, kuri kovojo dėl trofėjaus. Visas rungtynes treneris leido į pagrindinę sudėti ir nei karto nepakeitė. Konkurencija universitete yra labai didelė. Į koledžo regbio-7 rinktinę pateko žaidėjai, kurie atstovauja Anglijos, Velso, Airijos jaunių rinktinėms. Tikiuosi, kad šis įvertinimas ir solidus pasirodymas regbio-7 čempionate bus dar vienas laiptelis siekiant patekti į pirmą koledžo regbio-15 komandą“, – pasakojo J. Mikalčius.