21-erių niujorkietė I. Tobias ir 27-erių Deividas Stagniūnas pradėjo treniruotis 2010 metais. Pora du kartus dalyvavo pasaulio čempionatuose: 2011 metais jie užėmė 14žą vietą, 2012 metais - 18-ą. Taip pat pora užėmė devintą vietą 2012-ųjų Europos čempionate ir laimėjo bronzos medalius „Skate Amerika 2011“ varžybose.

Lietuvos Konstitucija leidžia suteikti asmeniui Lietuvos pilietybę, jei jis yra pasiekęs nuopelnų, tačiau buvo nuspręsta, kad I. Tobias jų dar nepasiekė, o ateities nuopelnai negali būti svarstomi.

I. Tobias užpildė prašymą dėl Lietuvos pilietybės 2012 metų spalį, o gruodžio 20 dieną ji laikė kalbos egzaminą.

„Niekas su manimi nekalbėjo angliškai, niekas nevertėjavo. Kalbėjom lietuviškai“, - teigė mergina, kuri pastaruosius metus mokėsi lietuvių kalbos. „58 klausimus iš 60 atsakiau teisingai ir išlaikiau lietuvių kalbos egzaminą.

Tuomet susitikau su komisija“, - tęsė čiuožėja. „Aš verkiau, maldavau jų, pasakiau, kad mes atiduodame visą savo kraują, prakaitą ir ašaras Lietuvai. Mes juk nenustojom treniruotis net tuomet, kai mirė Deivido mama (ji mirė nuo vėžio po 2012 pasaulio čempionato) ar buvome traumuoti. Mes atidavėme viską, ką tik galėjome vardan savo tikslo“, - atviravo I. Tobias.

Šokių ant ledo atstovė puikiai žinojo, kad į poras pasirinkusi lietuvį tikrai neturės garantijų dėl lietuviško paso gavimo. Tik šis dokumentas leistų čiuožėjų porai įgyvendint savo svajonę - dalyvauti olimpinėse žaidynėse Sočyje, kurios vyks 2014 metais.

Bet I. Tobias buvo nusiteikusi optimistiškai. Nepaisant to, kad Lietuvos pilietybės negavo pirmoji D. Stagniūno partnerė (Katherine Copely), optimistiški buvo ir jos treneriai – Igoris Špilbandas ir Marina Zueva, ypač todėl, kad K. Copely visiškai nekalbėjo lietuviškai. Pora manė, kad kad jų istorija kitokia, tačiau...

Sužinoję, kad istorija vis dėlto pasikartojo, D. Stagniūnas ir I. Tobias buvo priblokšti, tačiau priėmė sprendimą tęsti kovą dėl olimpinio kelialapio.

Tiesa, kitą savaitę vyksiantį Europos dailiojo čiuožimo čempionatą Lietuvai atstovaujanti pora praleis, nes D. Stagniūnas jau keletą mėnesių gydosi nugaros traumą.

„Dabar visą savo dėmesį sutelksime į čiuožimą ir treniruotes. Jeigu sunkiai dirbsime, rezultatai kalbės patys už save.

Kuomet su Deividu pradėjome čiuožti, davėme vienas kitam pažadą, kad neišsiskirsime iki 2014-ų metų. Šio pažado mes nelaužysime, o kas bus vėliau – parodys laikas“, – apie savo ateitį kalbėjo I. Tobias.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1048)