Ar pasitelkti teisininkai, Seimo nariai, ryšių su visuomene specialistai ir, svarbiausia, iškovotas olimpinis kelialapis pakeis prezidentės Dalios Grybauskaitės nuomonę apie I. Tobias integraciją į Lietuvos visuomenę bei nuopelnus savo partnerio D. Stagniūno tėvynei?

Ateinantį pirmadienį Pilietybės reikalų komisija svarstys antrą 22-ejų šokėjos ant ledo prašymą suteikti jai Lietuvos pilietybę išimties tvarka. Poros atstovai neslepia: net jei komisijos rekomendacija vėl bus neigiama, visa viltis dedama į šalies vadovę, kuri neprivalo paisyti teisės ekspertų išvadų.

Kelių į Sočio olimpines žaidynes lietuvio ir amerikietės duetas pastarosiomis savaitėmis bandė ieškoti ir parlamente, bet tepešė tik tiek, jog kamuolys vėl buvo grąžintas į Prezidentūrą. Seimo nario Remigijaus Šimašiaus pasiūlytas Pilietybės įstatymo pataisas sukritikavo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Julius Sabatauskas, visą atsakomybę sprendžiant I. Tobias pilietybės klausimą paliekantis prezidentei.

„Mano manymu, tų pataisų visai nereikia priimti, nes visiškai pakanka dabartinio įstatymo. Ar asmuo integravęsis į Lietuvos visuomenę, ar jo nuopelnai stiprina valstybės galią ir autoritetą – grynai vertinimo dalykas. Tikiu, kad per metus įvyko žymūs pasikeitimai, kuriuos turi įvertinti Pilietybės reikalų komisija ir prezidentė“, – penktadienį vienintelės pasaulio elitui priklausančios Lietuvos šokių ant ledo poros atstovų surengtoje spaudos konferencijoje teigė J. Sabatauskas.

Kas verčia tikėtis, jog šįkart I. Tobias brautis pro pilietybės prievaizdus seksis labiau nei praėjusiais metais, kuomet amerikietė pirmą kartą mėgino gauti lietuvišką pasą?

Igorio Špilbando Detroite (JAV) treniruojama pora kišenėje dabar jau turi olimpinį kelialapį, kurį laimėjo praėjusiame pasaulio čempionate užėmę 15-ą vietą.

Vis dėlto nė garantuota vieta olimpinėse žaidynėse nepadėjo ankstesnei D. Stagniūno partnerei iš JAV Katherine'ai Copely, kuri 2009 metais taip pat prie prašymo gauti Lietuvos pilietybę išimties tvarka buvo pridėjusi jau supakuotą olimpinį kelialapį.

Tiesa, kitaip nei pirmtakė, I. Tobias sklandžiau kalba lietuviškai, be to, palaiko ryšius su JAV lietuvių bendruomene.

Pirmąsyk pateikusi prašymą Prezidentūrai, ji pati atvyko į Pilietybės reikalų komisijos posėdį, kuriame buvo patikrintos čiuožėjos lietuvių kalbos žinios, ir teisingai atsakė į 48 iš 50 pateiktų klausimų.

Neoficialiomis žiniomis, didžiausia rakštis, komplikavusi I. Tobias norus tapti Lietuvos piliete, tuomet buvo nepakankami poros nuopelnai – Pilietybės reikalų komisija ir jos nuomonę palaikiusi D. Grybauskaitė nusprendė, jog vertinti spėjamų rezultatų, kuriuos šokėjai ant ledo gali pasiekti ateityje, nėra įmanoma.

Tuo tarpu dabar, J. Sabatausko požiūriu, vien patekimas į olimpines žaidynes yra pakankamas nuopelnas, už kurį galima suteikti pilietybę išimties tvarka.

„Mano įsitikinimu, nebūtina laimėti medalį, kad tai būtų laikoma nuopelnu. Kiekvienas atvejis yra individualus, nes jį lemia daug sporto šakos ypatybių, konkurencinės sąlygos“, – aiškino parlamentaras.

Konstitucinės teisės žinovui antrina Pekino olimpinis vicečempionas Edvinas Krungolcas, palaikantis D. Stagniūno ir I. Tobias poziciją.

„Vien patekęs į olimpiadą sportininkas nuvertė kalnus. Be to, pilietybės suteikimas pirmiausia būtų didžiulė šventė ne amerikietei, o mūsų šalies piliečiui D. Stagniūnui. Jų situacija – visiškai kitokia nei garsusis Donatos Rimšaitės demaršas į Rusiją“, – palygino buvęs penkiakovininkas.

L. Vanagienė apeliuoja ir į šalies vadovės sveiką protą.

„Iš visos mūsų žiemos olimpinės rinktinės jiems keliami aukščiausi tikslai – 10-15 vietos. Jei tik Isabella gautų pasą, manau, jiems užaugtų sparnai, ir mūsų pora galėtų taikytis į dar aukštesnę poziciją. O jeigu Isabella ir Deividas nevažiuos į Sočį, lietuvė Laima Krauzienė teisėjaus jau antrose žaidynėse, kuriose nebus mūsų sportininkų, kadangi porai iškovojus kelialapį, tos šalies teisėjas automatiškai patenka į olimpiadą. Pasaulis tokios situacijos paprasčiausiai nesupras“, – dėstė LČF prezidentė.

Ji taip pat pabrėžė, jog pilietybės klausimas aktualus ne tik D. Stagniūno partneriai. L. Vanagienė 14-metę Godą Butkutę lygina su Rūta Meilutyte, tačiau jaunoji čiuožėja lygiavertį partnerį taip pat gali rasti tik užsienyje. Šiuo metu lietuvė treniruojasi Sankt Peterburge ir čiuožia su rusu Nikita Jermolajevu.

„Tokie perliukai negali būti tiesiog išmesti“, – pabrėžė L. Vanagienė.

Kas palaiko I. Tobias poziciją gali pasirašyti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)