Vienintelis ginklas – visuomenės spaudimas

Be lietuviško paso 21-erių I. Tobias olimpiadoje neturės teisės olimpiadoje atstovauti Lietuvai, o tai reikštų, jog vartai į 2014 metų žaidynes liktų užverti ir 27-erių D. Stagniūnui.

Pastarajam tokį likimo smūgį jau teko iškęsti prieš 2010-ų Vankuverio olimpines žaidynes, kuomet prezidentė Dalia Grybauskaitė, įvertinusi griežtas teisės aktų normas, nepatenkino analogiško buvusios lietuvio partnerės iš JAV Katherine Copely prašymo.

Nors teisinė situacija per dvejus metus iš esmės nepakito, D. Stagniūnas ir I. Tobias viliasi, kad šįkart pasiekti savo jiems padės visuomenės parama.

Į Prezidentūrą šokėja ant ledo neš ne tik savo prašymą, bet ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK), grupės Seimo narių pasirašytus raštus, kuriais prezidentė raginama nežlugdyti perspektyvios poros karjeros.

Už lietuvio ir amerikietės duetą mūru stoja ir garsiausia Lietuvos šokių ant ledo pora Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko.

„Reikia žemai lenktis Isabellai, kad ji ėmėsi šio žygdarbio ir sutinka atstovauti kitai šaliai. Žinau, kaip tai sunku, nes kažkada lygiai tokioje pačioje situacijoje buvo Margarita. Negalime atsakyti žmogui, kuris nori aukoti savo gyvenimą Lietuvai. Deividas su Isabella jau pasiekė tokių aukštumų, kad iki olimpiados jiems beliko vienas žingsnis. Manau, Sočis bus pirma ir tikrai ne paskutinė judviejų olimpiada.

Jei atsiverstume pasaulio čempionatų protokolus, maždaug trečdalį dalyvių ten sudaro mišrios poros. Svetimšaliai padeda laimėti medalius net tokioms valstybėms kaip JAV, Prancūzija. Tokia jau šio sporto specifika, kad tinkamą partnerį surasti labai sunku. Be mišrių porų šokiai ant ledo būtų seniai nugaišę“, – penktadienį surengtoje sportininkų spaudos konferencijoje kalbėjo P. Vanagas.

Jam karštai antrino ir Lietuvai nuo ankstyvos jaunystės atstovavusi rusė M. Drobiazko.

„Be Isabellos Deividas neturi jokių šansų dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Šalies vadovai turi suprasti, kad jų rankose – jaunuolio, kuris tikrai nenuviltų Lietuvos, likimas. Negaliu ramiai apie tai kalbėti, nes nesuprantu, kaip tokios situacijos išvis gali kilti. Net rusai, kurie turi žymiai didesnį sportininkų pasirinkimą, noriai priima svetimšalius“, – dėstė šokėja ant ledo, su P. Vanagu dalyvavusi penkeriose olimpinėse žaidynėse, iškovojusi pasaulio ir Europos pirmenybių bronzos medalius.

Integruotis į Lietuvą bando per atstumą

JAV sportuojantys D. Stagniūnas ir I. Tobias mėgins įrodyti, kad nuolat gyventi Lietuvoje jie negali dėl objektyvių priežasčių: čia nėra nei tinkamos ledo arenos, nei pasaulinio lygio specialistų. Be to, jų treniruotes JAV didžiąja dalimi apmoka I. Tobias šeima.

Nuo praėjusio pavasario amerikietė savarankiškai mokosi lietuvių kalbos.

„Su privačiu mokytoju dirbame bent tris kartus per savaitę. Lietuvių kalba – tikrai sunki, bet aš labai stengiuosi, nuolat praktikuojuosi. Deividą jau net ima erzinti mano pamokos, nes dabar aš kiekvieną laisvą minutę garsiai mokausi lietuviškai suskaičiuoti iki dvidešimties“, – juokėsi I. Tobias.

Vis dėlto pagrindinis argumentas, kuriuo šokėjai ant ledo tikisi „papirkti“ I. Tobias prašymą vertinsiančią ir rekomendaciją D. Grybauskaitei paruošiančią Pilietybės komisiją, yra iškalbingi sportininkų rezultatai.

Pernai Lietuvos pora pelnė bronzos medalį „Grand Prix“ varžybų etape JAV ir užėmė 9-ą vietą Europos čempionate. Antroje sezono pusėje duetą užklupo traumos, o D. Stagniūnui teko išgyventi asmeninę tragediją – mirė šokėjo motina. Likimo aptalžyta pora pasaulio čempionate liko 18-a.

Tačiau D. Stagniūnas įsitikinęs, kad šiemet su partnere šaus aukščiau.

Pagrindinės olimpinių kelialapių dalybos kitų metų kovą vyks vyksiančiame pasaulio čempionate, kuriame teisę startuoti Sočyje pelnys 19-a porų.

„Pernai nebuvome optimaliai pasiruošę pasaulio čempionatui. Šiemet turėtų būti žymiai geriau, ir, manau, be problemų iškovosime kelialapį“, – sakė D. Stagniūnas.

Tačiau olimpinis kelialapis be lietuviško paso su I. Tobias pavarde bus nieko vertas.

– Ką darysite, jei negausite Lietuvos pilietybės? – DELFI paklausė I. Tobias

– Manau, turime galvoti pozityviai ir tikėtis geriausio. Jei vis dėlto mūsų svajonė neišsipildytų, mums tai būtų milžiniškas nusivylimas.

– Ar tokiu atveju dar čiuožtumėte su Deividu?

– Reikėtų susėsti ir labai rimtai apie tai pasikalbėti. Bet apie tai nenoriu nė pagalvoti – mes labai palaikome vienas kitą ir esame nusiteikę optimistiškai.

– Kaip ten bebūtų, vis tiek neišsižadėtumėte vilčių vieną dieną čiuožti olimpinėse žaidynėse?

Taip, bet tik už Lietuvą ir su Deividu. Toks mano vienintelis troškimas. Man tikrai didelė garbė atstovauti jūsų šalį, iš kurios sulaukiame daug nuoširdaus palaikymo. Sakau labai atvirai: visiškai nenoriu čiuožti su kuo nors kitu.

Dar vieno dūrio gali nebeištverti

Ateitį be olimpinių žaidynių sunku įsivaizduoti ir D. Stagniūnui. Šokėjas nenori patikėti, kad su I. Tobias gali būti pasielgta taip pat, kaip su K. Copely.

– Jei vartai į olimpines žaidynes ir šįkart liktų užverti, jūsų karjerai tai turėtų didelį poveikį? – paklausėme D. Stagniūno

– Be abejo. Man tai būtų jau antras smūgis į širdį. Nuo mažų dienų aš ir Isabella svajojame apie olimpiadą. Kaip sakė Margarita su Povilu, labai sunku pasiryžti atstovauti kitai šaliai, ir aš esu labai dėkingas Isabellai, kad ji sutiko. Jei mums neleistų važiuoti į žaidynes, reikėtų viską gerai pergalvoti.

– Iširus jūsų trenerių Igorio Špilbando ir Marinos Zujevos tandemui, šiam sezonui pirmą kartą ruošėtės treniruojami vien tik I. Špilbando. Netektis – didelė?

– Nesakyčiau. Mums abiems patinka dirbti su Igoriu, juo labai pasitikime. Problemų nėra, nes jis pasikvietė sau į pagalbą kitų specialistų ir dirba tikrai sunkiai bei sėkmingai. Be abejo, kažko gal ir netekome, daug garsių porų liko dirbti su Marina, bet mes vieni nuo kitų nenutolome, pabendraujame.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)