Tokio lygio varžybos Lietuvoje vyks pirmąjį kartą. Jos dalyviams bus skiriami Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) reitingo taškai, todėl paraišką dalyvauti varžybose jau yra pateikęs ne vienas elito sportininkas. Dalyvių sąraše yra ir Latvijos žvaigždė Kristapas Zvejniekas, kuris pasaulio slalomo reitinge užima 65-tą vietą.

Lietuvai pirmajame Baltijos taurės etape atstovaus Rokas Zaveckas ir Ieva Januškevičiūtė. Pajėgiausio Lietuvoje slidininko tėvas ir treneris Giedrius Zaveckas nedrįsta prognozuoti ar namų sienos padės lietuviams, tačiau tikisi, kad pažįstama trasa suteiks daugiau pasitikėjimo savo jėgomis.

„Snow Arenoje“ treniravomės visą vasarą, čia žinome kiekvieną gūbrį, tačiau varžantis namuose atsiranda ir didesnė atsakomybė. Lietuvoje jau turėjo galimybę treniruotis įvairių šalių rinktinių sportininkai, todėl ir jiems čia daug kas yra pažįstama. Šiemet varžybų lygis bus tikrai aukštas, nes už jas skiriami reitingo taškai. Neabejojame, kad jos sulauks nemažo elito grupės sportininkų susidomėjimo“, – kalbėjo G. Zaveckas.

Treneris džiaugiasi, kas Lietuvai, kurios kalnų slidininkus galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų, buvo suteikta teisė rengti tokio lygio varžybas. Infrastruktūra tam yra tinkama, tačiau kada galėsime pasigirti ir gausesniu šalį atstovaujančių profesionalų skaičiumi, G. Zaveckas prognozuoti nesiryžo.

„Kalnų slidinėjimas yra brangi sporto šaka. Rokui vienam sezonui reikia apie 20 tūkstančių eurų. Vien slidžių per metus jis suvažinėja 11 porų. Ne paslaptis, kad žiemos sporto finansavimas Lietuvoje yra skaudi tema. Ima baltas pavydas matant kitų šalių sportininkus, kai mes su tomis pačiomis žaliomis striukytėmis nuo Sočio olimpiados vis dar čiuožiame“, – atsidūsta treneris.

G. Zaveckas yra verslininkas ir treniruoja tik savo sūnų. Auginti naujos slidininkų kartos jis neturi laiko, tačiau vyras tikisi, kad laikui bėgant kalnų slidinėjimo sporto situacija šalyje gerės.
„Treniruotis į „Snow Areną“ vasaromis atvyksta vis daugiau užsienio šalių profesionalų. Kai vaikai mato žvaigždes, tai yra gerai, nes tai juos irgi motyvuoja. Mums labai trūksta net tik finansavimo, bet ir trenerių, kurie būtų ne tik geri pedagogai, bet ir marketingo specialistai“, – vieną iš problemų įvardina G. Zaveckas.

Tačiau trenerį džiugina tai, kad Lietuvos vardas vis plačiau sklinda kalnų slidininkų bendruomenėje. „Snow Arena“ dažnai įvardijama kaip vienas iš geriausių uždarų slidinėjimo kompleksų Europoje, pagyros žodžių sulaukia ir profesionalių sportininkų pamėgtas Druskininkų miestas.

„Arčiausiai mūsų esančios arenos Vokietijoje, Olandijoje ir Rusijoje nėra tokios geros. „Snow Arenoje“ yra trys kauburiai, vadinamieji perkritimai, kuriuos galima labai gerai išnaudoti greičio akceleracijai. Kalnų slidininkams tokia arenos struktūra yra labai palanki, gal todėl ji taip sparčiai populiarėja kalnų slidininkų tarpe. Šią vasarą arenos užimtumas buvo iš tiesų didelis“, – pastebi G. Zaveckas.

Šiuo metu Druskininkų „Snow Arenoje“ vyksta paskutiniai pasiruošimo varžyboms darbai. Į jas palaikyti sportininkų ir pasigrožėti meistriškais nusileidimais kviečiami ir žiūrovai. Tai bus unikali proga iš arti pamatyti šio žiemos sporto profesionalus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)