„Gintarinių irklų“ regatoje tradiciškai dalyvavo visi stipriausi Lietuvos irkluotojai, kurių priešakyje – abi porinio irklo dvivietės įgulos ir vienvietininkai Mindaugas Griškonis, Lina Šaltytė, Sonata Petrikaitė.

Kaip ir tikėtasi, stipriausieji lietuviai neturėjo lygių savose valčių klasėse. M. Griškonis, L. Šaltytė ir S. Petrikaitė abu kartus laimėjo savo vienviečių rungtis, Donata Vištartaitė su Milda Valčiukaite buvo nepralenkiamos moterų dviviečių varžybose, o Saulius Ritter ir Rolandas Maščinskas – vyrų dvivietėse bei keturvietėse.

S. Ritter sugrįžimas

26 metų 2014 metų Europos čempionui S. Ritter startas „Gintarinių irklų“ regatoje buvo pirmasis šių metų pasirodymas Lietuvos irklavimo sirgaliams.

Sezono pradžioje vieną tituluočiausių Lietuvos irkluotojų sustabdė trauma, jam reikėjo operacijos, tad 2015 metų Europos čempionate R. Maščinskas liko be partnerio. Kol Saulius gydėsi, Senojo žemyno pirmenybėse Rolandas startavo keturvietėje, tačiau partneriui sugrįžus vaikinai ir vėl irkluoja kartu.

„Medikai liepė ilsėtis tris savaites, bet aš sau leidau nesportuoti tik dešimt dienų, – juokėsi S. Ritter. Manau, kad tikrai nerizikavau savo sveikata dalyvaudamas „Gintarinių irklų“ regatoje. Viskas gerai. Negalėjau praleisti tokios progos ir vėl sėsti į dvivietę.“

Iškart po starto Trakuose S. Ritter su R. Maščinsku kaip ir kiti stipriausi lietuviai išvyksta į vasaros Universiadą. Jau pirmadienį irkluotojai išvyksta į Pietų Korėją, kur Universiada vyks liepos 3-14 dienomis. Irklavimo varžybos prasidės liepos 5-ąją.

Estų sėkmė keturvietėje

M4x varžybose tiek šeštadienį, tiek sekmadienį vyko labai įnirtinga kova dėl pirmosios vietos. Abu kartus varžybose nugalėjo stipri Estijos įgula, tokia sudėtimi šiemet dalyvavusi ir Europos čempionate – Andrejus Jamsa, Allaras Raja, Tonu Endreksonas ir Kasparas Taimsoo.

Dar prieš „Gintarinių irklų“ varžybas sėsti į keturvietę žadėję S. Ritter ir R. Maščinskas taip padarė sekmadienį – komandoje taip pat buvo pasaulio jaunimo vicečempionai dvivietėje Aurimas Adomavičius ir Dominykas Jančionis.

Nepaisant tikrai galingos sudėties, lietuviams teko pripažinti estų pranašumą. Kartu keturvietėje tik retai pasitreniruojantys Lietuvos irkluotojai pralaimėjo estams vos 0,48 sek.

„Estai netgi nevažiavo į pasaulio taurės etapą Sevilijoje, o atvyko į Trakus. Kadangi mūsų keturvietė truputį „apgriuvo“, tai, siekdami didesnės konkurencijos su estais, ją sustiprinome“, – apie keturvietę pasakojo Lietuvos irklavimo federacijos prezidentas (LIF) Dainius Pavilionis.

Prestižas ir garbė

Nors stipriausioms Lietuvos įguloms „Gintariniuose irkluose“ tenka mažai konkurencijos, tačiau Europos ir pasaulio čempionatų medalininkai jau ne pirmuosius metus čia noriai varžosi. Tai daryti juos skatina varžybų prestižas.

„Regata turi gilias tradicijas, ji vyksta namuose, aš manau, kad mums yra didelė garbė varžytis čia Trakuose, namų distancijoje“, – po laimėto moterų dviviečių finalo šeštadienį sakė M. Valčiukaitė.

Jos porininkė D. Vištartaitė pripažino, kad lygiaverčių varžovų įgula neturi, tačiau džiaugėsi startu: „Konkurencija nebuvo labai stipri, šiose varžybose esame kur kas stipresnės nei kitos. Bet aš džiaugiuosi, nes distancija mums pavyko sklandžiai, esame patenkintos savimi.“

LIF prezidentas Dainius Pavilionis džiaugėsi, kad „Gintariniuose irkluose“ varžosi visi stipriausi sportininkai, nes tai tik padidina renginio prestižą.

„Tai didelių tradicijų renginys, suvažiuoja daug dalyvių, dedame dideles pastangas, kad regata būtų sėkminga. Kai varžybose dalyvauja 300 ar 400 dalyvių, tarptautiniu mastu regata laikoma labai didele. Labai svarbu, kad startuoja mūsų visas elitas – tai pritraukia tuos, kurie nori pasivaržyti su visais geriausiais šalies irkluotojais“, – teigė D. Pavilionis.

„Gintariniuose irkluose“ dalyvauja nemažai veteranų amžiaus grupės dalyvių, kuriems tai ne tik varžybos, bet ir proga susitikti su senais draugais ir kolegomis.

„Pernai mes į valtį „susodinome“ savo Europos čempiones moteris, kurios vienoje valtyje praplaukė pirmą kartą po 50-ies metų. Tai truputį ir socialinis renginys, apjungiantis irklavimo bendruomenę. Visi žino, kad paskutinį birželio savaitgalį galima atvažiuot į Trakus, susitikti savo irklo draugus“, – pasakojo D. Pavilionis.

Jaunimo konkurencija

Nors elitiniai irkluotojai šiemet vis dar laimėjo savo rungtis, tačiau tiek S. Ritter, tiek M. Griškonis pripažino, kad jaunimas jiems jau leidžia pamatyti savo jėgą.

Šeštadienį dviviečių varžybose pasaulio jaunimo vicečempionai A. Adomavičius ir D. Jančionis nuo tituluotų kolegų atsiliko 8 sek., tačiau S. Ritter pagyrė jaunuosius sportininkus.

„Mūsų jaunimas privertė mus paprakaituoti, to ir tikėjomės. Jie yra labai motyvuoti, tikrai daug dirba per treniruotės ir tikrai yra pajėgūs sportininkai“, – sakė S. Ritter.

Vienvietininkei Linai Šaltytei, kuri Europos čempionate šiemet visus nustebino ketvirtąja vieta, „Gintariniuose irkluose“ ant kulnų minti bandė JAV studijuojanti ir aštuonvietėje valtyje irkluojanti Ieva Adomavičiūtė. Buvusi M. Valčiukaitės partnerė jaunių varžybose teigė, kad sunkiai ir atsakingai rengėsi varžyboms Lietuvoje.

„Sunkiai tikrai dirbau visą žiemą, atskirai treniravausi, nes žinojau, kad vienvietė, tai ne aštuonvietė – visai kitokia technika. Sustiprėjau daug fiziškai, manau, kad tai man tikrai padėjo“, – po finišo su sidabro medaliu ant kaklo kalbėjo I. Adomavičiūtė.

20-metė irkluotoja visai neseniai atrankinėje regatoje pasirodė geriausiai iš visų joje dalyvavusių irkluotojų ir atstovaus Lietuvai liepos 22-26 dienomis Bulgarijoje vyksiančiame pasaulio jaunimo (U-23) čempionate.

„Pati kartai save nustebinu, noriu kažką padaryti geriau. Prieš dvejus metus buvau 13-a, tad dabar noriu pasirodyti geriau“, – apie planus pasakojo I. Adomavičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją