Žinia apie netikėtą R. Maščinsko traumą žiniasklaidoje pasirodė savaitės viduryje. Pagal oficialią versiją, 23-ejų irkluotojas delno kaulą susilaužė nukritęs nuo dviračio, nors yra teigiančių, kad sportininkas įsivėlė į muštynes Lentvaryje. Bet kuriuo atveju, tai jau nemaloni istorija, o kamšyti R. Maščinsko dvivietėje paliktą spragą teko vienam labiausiai patyrusių Lietuvos irkluotojų Mindaugui Griškoniui.

Nuspręsta, kad 30-metis M. Griškonis Rio de Žaneire dvivietėje startuos kartu su 27-erių S. Ritteriu, o jį vienviečių varžybose pakeis 18-metis Armandas Kelmelis.

Pats M. Griškonis situacijos nedramatizuoja, tačiau neslepia, kad susidariusi situacija gali lemti, kad išsvajotų vyrų irkluotojų medalių lietuviai gali ir nesulaukti.

„Aš tikiuosi, kad viskas bus gerai. Nerimo nėra, galbūt psichologiškai jaučiuosi netgi geriau, nes vienvietėje galėjau būti realus olimpinių žaidynių prizininkas, tačiau tai būtų našta – visi iš tavęs to tikėtųsi, jausčiau spaudimą. O dabar mes esame nauja ir jauna komanda, niekas nežino mūsų galimybių. Jų nežinome net mes patys. Spaudimo bus mažiau, nei plaukiant savo valtimis, tačiau kalbant apie rezultatus... Mes galime arba labai nustebinti, arba labai nuliūdinti“, – per sportininkų išlydėtuves į Rio de Žaneirą DELFI sakė M. Griškonis.
Faktas, kad Roma nebuvo pastatyta per vieną dieną. Tačiau su dideliu noru galima daug pasiekti.
Saulius Ritteris
Nors kartu su S. Ritteriu abu sportininkai vienoje valtyje yra plaukę, tai buvo jau senokai, o dabar kartu jie treniruojasi vos savaitę.

„Kai prieš keletą metų plaukėme kartu, valtis buvo visai greita. Dar turime beveik tris savaites iki starto, bandysime pasiruošti kuo geriau. Kažkokios moralinės nuoskaudos nėra, sėsti į vieną valtį su Sauliumi sutikau savo noru. Reikėjo kažkaip suktis, kad žaidynėse turėtume tris vyrų valtis – vienvietę, dvivietę ir keturvietę. Turime jas ir dabar, tačiau dabar viena įgula yra gerokai silpnesnė“, – konstatavo jis.

Pasak M. Griškonio, didžiausiu laimėtoju susidariusioje situacijoje yra 18-metis Armandas Kelmelis, kuriam galimybė vykti į Rio nukrito lyg iš giedro dangaus.

„A. Kelmelis šioje situacijoje yra pagrindinis laimėtojas. Jam 18 metų, jis gavo šansą ir važiuoja į Rio. Paradoksalu, bet ši situacija jam tapo dovana ir tai bus neįkainojama patirtis. Būnant aštuoniolikmečiu dalyvauti žaidynėse – kažkas ypatingo. Ir jeigu jis norės toliau sportuoti, tai jam turi tapti didžiule paskata“, – pažymėjo M. Griškonis.

Prieš R. Maščinsko traumą Lietuvos tautinis olimpinis komitetas Lietuvos dvivietei žaidynėse kėlė tikslą užimti 1-7 vietas, o M. Griškoniui – 3-7 vietas. S. Ritteris, turėsiantis plaukti poroje su R. Maščinsku, po netikėtų įvykių apie rezultatus Rio kalbėti apskritai nebenori.

– Sauliau, kaip sureagavai į žinią į savo porininko traumą?, – DELFI paklausė S. Ritterio.

– Na kaip... Žinia nebuvo maloni. Kaip žmogus reaguoji į tokias žinias? Jautriai. Gal šiek tiek nusivyliau, bet kažko baisiai blogo ir siaubingo galvoti nepradėjau. Galvojau apie žmogaus sveikatą, o ne apie tai, ar jis nuvylė ar ne.

– Kas pranešė apie nemalonų incidentą?

– Pats Rolandas paskambino tą patį... tą pačią dieną, kai įvyko incidentas. Pradžioje galvojo, kad ranką tik išsinarino, tačiau vėliau peršvietė tą ranką ir paaiškėjo, kad čia rimtesnis lūžis. Žinoma, kad šiek tiek nusiminiau. Likimas pasidarė neaiškus: tiek daug darbo įdėta buvo, irkluojame kartu aštuonerius metus , o kai taip nutinka paskutiniu momentu, gerokai kerta per psichologiją.

– Kalbama, kad R. Maščinskas traumą patyrė ne nugriuvęs nuo dviračio, o per muštynes. Ar ką nors teko girdėti?

– Visa tai gandų lygyje, nenoriu tuo tikėti. Aš nežinau, iš kur tai ištraukta. Netikiu, kad jis man meluotų. Aišku, mes kartu tais dviračiais nevažiavome ir aš negaliu garantuoti, kas ten nutiko. Bet pats mačiau tą dviratį... Situacija absurdiška, gandai iš vėžių išmušė ir patį Rolandą. Bet kuriuo atveju, dabar jau reikia galvoti nebe apie tai, o apie startą, nes tokios kalbos tik glumina.

– Ar su M. Griškoniu yra tekę irkluoti anksčiau?

– Taip, esame irklavę pasaulinio lygio varžybose. 2013 metais startavome pasaulio taurėje, 2014 ar 2015 – įvairiose regatose, Lietuvoje, keturvietėje ir dvivietėje valtyse. O dabar kartu treniruojamės vieną savaitę. Na, pokyčių yra. Mindaugas visą savo karjerą irkluoja vienvietę ir dabar jam reikia taikytis. Aš labai tikiuosi, kad pavyks pasiekti geriausią rezultatą, kokį tik įmanoma. Nenoriu jo nuvilti. Nenorėčiau sakyti, kad kažkas aukojasi, sprendžiame situaciją, kokia ji yra susidariusi.

– Kaip pats vertini šansus po įgulos pasikeitimo?

– Nenorėčiau netgi prognozuoti, kaip viskas bus. Turime dar dvi su puse savaitės darbui, treniruotėms, reikia koncentruotis į procesą, o ne tikėtis kažkokių rezultatų. Bet į neviltį nepuolame. Tikimės pasirodyti kuo geriau. Faktas, kad Roma nebuvo pastatyta per vieną dieną. Tačiau su dideliu noru galima daug pasiekti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)