Lietuvos tautiniam olimpiniui komitetui (LTOK) į olimpinių sporto federacijų sąrašą priėmus du naujus narius – Lietuvos rogučių sporto ir Lietuvos bobslėjaus ir skeletono sporto federacijas, pastarosios ėmėsi pirmųjų darbų. Nors abi federacijos šiuo metu neturi sportininkų, tačiau žada jau greitu metu pradėti atrankas jiems priimti.

Lietuvos rogučių sporto federacijos prezidentu tapo Igoris Galperinas, o Lietuvos bobslėjaus ir skeletono federacijos – Vitalijus Švedas, įdėjęs daug darbo, kad šių sporto šakų federacijos apskritai atsirastų.

V. Švedo teigimu, nei viena iš jų dar neturi sportininkų, kuriuos bandys prisikviesti skelbdami atrankas. Treniruotės turėtų vykti Latvijoje, Siguldos rogučių ir bobslėjaus trasoje. Visą reikalingą įrangą treniruotėms federacijos taip pat turėtų gauti iš latvių, kurie šiose sporto šakose jau yra pasiekę didelį progresą.

– Kodėl nutarėte įkurti šias federacijas?

– Šios sporto šakos nebuvo vystomos Lietuvoje, todėl mes ir kūrėme federacijas, kad atsirastų dar dvi žiemos sporto šakos ir prasidėtų jų vystymas.

– Reikėjo nueiti ilgą kelią siekiant įkurti federacijas ir būti pripažintiems?

– Taip, užtrukome metus. Kaip ir kiekviena sporto šaka, susidūrėme su tam tikrais skeptiškumais ir netinkamu požiūriu, tačiau tai yra normalu ir nestebino.

– Kur ketinate treniruotis ir ar turite tam reikalingą įrangą?

– Visą įrangą bandysime gauti iš latvių, kurie šiame sporte yra daug pasiekę. Nuo pat pradžių su jais konsultavomės, buvome nuvykę pasidalinti mintimis ir norais. Sulaukėme ir pagalbos, mokymų, jie pasidalino savo specialistais. Jie nuo pat pradžių buvo pasiryžę padėti mums.

Treniruotės turėtų vykti Latvijoje – Siguldos trasa nuo Vilniaus yra nutolusi 350 km, tad didelio sudėtingumo nėra. Specifinės treniruotės turėtų vykti užsienyje, bet juk daugelio žiemos sporto šakų treniruotės vyksta ne Lietuvoje.

– Turite sportininkų?

– Bobslėjaus ir skeletono sportininkų dabar neturime, bet tai tokia sporto šaka, į kurią gali persikvalifikuoti kitų sporto šakų atstovai – lengvaatlečiai, motokrosininkai, automobilių sporto žmonės ir pan. Iš esmės, bet kurios sporto šakos atstovai gali užsiimti bobslėjumi, aišku, yra ūgio, svorio, greičio reikalavimai. Per atranką į šį sportą gali būti priimti visiškai su sportu nieko bendro neturėję žmonės ir tie sportininkai, kurie jau pasiekė kažką savo sporto šakoje ar kaip tik nemato ateities joje, galbūt patyrė traumą – jie drąsiai gali tęsti karjerą bobslėjuje. Panaši situacija ir su rogučių sportu.

– Tad artimiausiu metu rengsite atrankas?

– Pradžioje turėjome sutvarkyti dokumentaciją, juridinius formalumus, o toliau vykdysime atrankas ir formuosime komandas.

– Nebijote, kad žmonės į tai žiūrės labiau kaip į pramogą, o ne rimtą profesionalų užsiėmimą?

– Pradėkime nuo to, kad tai yra olimpinės sporto šakos – tai yra vienas iš argumentų, kodėl turime į tai žiūrėti rimtai. Yra ir kitų svertų bei argumentų, bet esminis stimulas yra galimybė patekti į olimpiadą.