„Pasirodymu Europos čempionate esame patenkinti. Diskgolfe reitingais įvertinamas kiekvienas sužaistas ratas – Lietuvos komandos nariai beveik visą čempionatą žaidė aukščiau savo vidutinio reitingo. Kai Gabrielius po dviejų dienų pakilo į šeštą vietą, visa komanda jautėsi pakylėtai – visų šalių sportininkai priėję sveikino, gyrė ir stebėjosi – tokio lygio rezultatus rodo sportininkas savo mieste net neturintis diskgolfo parko! Gaila, kad nepavyko išlaikyti pasiektų pozicijų, bet net ir 21 vieta tokio lygio varžybose yra labai aukštas pasiekimas“, - grįžęs iš čempionato sakė komandos kapitonas Darius Gricius.

Lietuvos atstovai varžėsi trijuose divizionuose – tai buvo gausiausia Lietuvos komanda per dar neilgą Lietuvos diskgolfo istoriją. Prieš ketverius metus Prancūzijoje Lietuvą atstovavo 4, o prieš du metus Anglijoje – tik 3 sportininkai. Lietuvos komanda didžiausias viltis siejo su komandos lyderiu G. Griciumi, kuris prieš dvejus metus Anglijoje jaunimo iki 19 metų amžiaus grupėje buvo iškovojęs trečią vietą.

Kiekvieną Europos čempionato dieną visi sportininkai žaidė po vieną 18-os krepšių diskgolfo ratą. Ženevos diskgolfo parkas buvo specialiai perdarytas čempionatui – daugumos krepšių atstumai prailginti ir įvesti kiti papildomi apsunkinimai – naujos kliūtys, užribiai. Diskgolfe kiekvienam parkui yra nustatomas PAR – geras rezultatas profesionaliam sportininkui. Ženevos parko PAR buvo gana didelis – 65.

Kova dėl pergalės Atvirajame divizione virė iki finalo

Pirmoji varžybų diena buvo sėkminga G. Griciui, kuris pasiekęs 56 taškų rezultatą (-9 prie parko PAR) Atvirajame divizione buvo tarp 9-12 vietos. Antrą dieną G. Gricius sugebėjo pagerinti savo rezultatą dar vienu tašku – 55 (-10). Tai jį bendroje įskaitoje kilstelėjo net į šeštąją vietą. Čempionatas buvo dar tik įpusėjęs, bet tokie Lietuvos sportininko rezultatai atkreipė visų geriausių dalyvių dėmesį. Lietuvos komanda sulaukė pagyrų, palaikymo ir nemažai nusistebėjimo, kad tokius rezultatus demonstruoja sportininkas, kurio mieste nėra nei vieno diskgolfo parko. Deja likusios dvi dienos nebuvo tokios sėkmingos – trečio ir ketvirto ratų rezultatai (abu po 64 (-1)) stumtelėjo G. Gricių į galutinę 21-ą vietą.

„Žinoma, gaila, kad nepavyko išlaikyti rezultatų, pasiektų per pirmas dvi dienas. Bet pasibaigus čempionatui savo pasiektą galutinį rezultatą galiu vertinti tik teigiamai – aplenkiau labai daug pajėgesnių sportininkų ir pasisėmiau labai daug patirties. Trečią ratą teko žaisti su tada dar būsimu čempionu, trečios vietos laimėtoju ir buvusiu Europos vicečempionu!“, – mintimis po varžybų dalinosi Gabrielius Gricius.

Paskutinio rato metu į priekį išsiveržęs suomis Seppo Pajus sugebėjo išsaugoti savo pranašumą, o titulą gynęs vokietis Simonas Lizotte tik paskutiniame krepšyje išplėšė antrąją vietą iš kito suomio Juho Parviaineno rankų.

Kiti Lietuvos sportininkai Atvirajame divizione žaidė pakankamai stabiliai – Lietuvos vicečempionas Mindaugas Pošius užėmė 46 vietą galutinėje rikiuotėje (rezultatai: 62, 62, 64 ir 62). Tadas Ūselis pasirodė ne taip sėkmingai – padaręs daug klaidų pirmąją varžybų dieną tik vėliau pradėjo demonstruoti savo tikrą pajėgumą ir galutinėje rikiuotėje užėmė 78 vietą (rezultatai – 81, 66, 63, 68). T. Ūselis taip pat gavo organizatorių specialiai įsteigtą prizą, pavadintą geriausio Prancūzijos diskgolfo žaidėjo vardu – „S. Gouge prizas už didžiausią progresą“.

Jaunimo varžybose vyko arši kova dėl prizinių vietų

Nelabai sėkmingai varžybas pradėjo Pranciškus Gricius, žaidęs 19 metų ir jaunesnių sportininkų grupėje. Po trijų dienų varžybų jis buvo tik 15 vietoje, bet ketvirtą dieną jam pavyko sužaisti savo sėkmingiausią ratą čempionate ir kilstelėti savo kartelę į galutinę 12 vietą. Visi jo rezultatai – 68, 70, 66, 60.

Tik vienu tašku aplenkęs savo varžovus jaunimo divizione pergalę pasiekė Vokietijos atstovas Marvinas Tetzelis, o antrą ir trečia vietas pasidalino švedas Albinas Lindbergas ir suomis Niko Rattyas.

„Meistrų“ pogrupyje Lietuvos atstovas žaidė stabiliai

„Meistrų“ pogrupyje (40+ metų amžiaus) Lietuvą atstovavo dviejų jaunųjų komandos žaidėjų tėtis Darius Gricius. Jo žaidimas visame čempionate nebuvo tobulas, tačiau pakankamai stabilus. Pagal reitingą tarp D. Gricius prieš čempionatą buvo 31 vietoje, tačiau sugebėjo aplenkti keletą pajėgesnių varžovų ir galutinėje įskaitoje užimti 25 vietą. D. Griciaus rezultatai – 65, 68, 66, 67.

Pergalę šiame divizione tik finaliniame rate išplėšė Suomijos sportininkas Ville Piippo (2007 metų Atvirojo diviziono Europos čempionas), tik vienu tašku aplenkęs švedą Peterį Bygde.

Lietuvos komanda – 15 tarp 24 šalių

Varžybos vyko dar trijuose divizionuose, kuriuose Lietuva savo atstovų neturėjo. Moterų grupėje nedalyvavo aiški Europos diskgolfo lyderė, praėjusio čempionato laimėtoja Ragna Bygde iš Švedijos. Tarp kitų sportininkių vyko lygiavertė ir nuožmi kova: finalinio rato pradžioje pirmąją vietą su vienoda taškų suma dalinosi net trys sportininkės, o sėkmingiausiai finale pasirodė ir pergalę iškovojo tik paskutinę minutę į Suomijos komandą pakviesta Jenni Eskelinenė. Antra finišavo parko „šeimininkė“ šveicarė Natalie Hollokoi, o trečią vietą iškovojo dar viena Suomijos atstovė – Hannele Maatta.

Vyrų grupėje „50+“ nesunkią pergalę pasiekė Ispaniją atstovaujantis Carlosas A. Rio, artimiausią varžovą aplenkęs net 13 taškų. Grupėje „60+“ dar vieną pergalę išsivežė Suomijos rinktinė – čia nugalėtoju tapo Markku Tohni.

Čempionate buvo skaičiuojama ir bendri nacionalinių komandų taškai (žaidėjai „uždirbo“ taškus savo komandai pagal užimamą vietą). Beveik be konkurencijos geriausios rinktinės laurai atiteko Suomijos komandai – suomiai laimėjo čempionų laurus net keturiuose iš šešių divizionų. Antra liko Švedijos komanda, trečioje pozicijoje – čempionato šeimininkai šveicarai. Lietuvos komanda, turėjusi tik 5 atstovus, užėmė garbingą 15 vietą tarp 24 dalyvavusių šalių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)