Tačiau viskas galėjo pakrypti ir kitaip, nes „Energijai“ iki šeštos reguliaraus sezono vietos trūko vos 9, o penktos - 13 taškų. Keletą pergalių daugiau ir Elektrėnų ekipa būtų žaidusi su kur kas silpnesnėmis varžovėmis.

Kaip po pasirodymo Baltarusijos čempionate teigė „Energijos“ direktorius Rolandas Aliukonis, šiame sezone komandos sudėtis buvo silpnesnė nei praėjusiais metais, o į išvykas dažniausiai važiuodavo jaunimas, kuriam tai buvo puiki patirtis.

Lietuvos dvidešimtmečių rinktinėje, kuri dar visai nesenai triumfavo pasaulio čempionato II diviziono A grupės turnyre, rungtyniavo keturi dabartiniai „Energijos“ sudėties žaidėjai - 19-mečiai Edgaras Protčenka, Edvinas Boroška, Ilja Četvertakas ir Laisvydas Kudrevičius.

Aštuoniolikmečių rinktinėje praėjusiais metais debiutavo pagrindinis „Energijos“ vartininkas 17-metis Elvinas Karla, kuriame dideles perspektyvas mato ir Lietuvos vyrų rinktinės treneris vokietis Berndas Haakė.

„Energijos“ komandoje taip pat netrūksta ir Lietuvos vyrų rinktinėje žaidusių ledo ritulininkų - 35-erių R. Aliukonis, 28-erių Vytautas Jagelavičius, 26-erių Povilas Verenis, 24-erių Aivaras Bendžius ir 23-ejų Aimas Fiščevas dalyvavo praėjusių metų pasaulio čempionato II diviziono A grupės turnyre, kuriame pasidabino bronzos medaliais, tačiau buvo labai arti ir pirmos vietos. Verta pažymėti, kad toje komandoje rungtyniavo ir jau anksčiau paminėtas I. Četvertakas.

„Energijos“ direktorius R. Aliukonis taip pat papasakojo apie sąlygas išvykose, inspektorius visose „Energijos“ rungtynėse, klaustuką dėl kito „Energijos“ sezono užsienyje bei situaciją su Elektrėnų ledo rūmais.

- Kaip komandos vadovai įvertino pasirodymą Baltarusijos lygoje?

- Komandos sudėtis buvo šiek tiek silpnesnė nei prieš tai buvusį sezoną. Į išvykas važiuodavo daugiausiai jaunimas, tačiau praėjome į atkrintamas varžybas, o tai buvo vienas iš sezono tikslų įvykdymas. Kito tikslo - patekti į pusfinalį, neįvykdėme.

- Kokios svarbiausios priežastys, kad nepavyko reguliariame sezone pakilti bent į 6 vietą, kas reikštų realią galimybę kovoti dėl vietos pusfinalyje, nes išskyrus „Junior“ ir „Šachtior“, visas kitas ekipas „Energija“ yra bent kartą nugalėjusi?

- Kaip visada, trūko keletą laimėtų rungtynių ir situacija būtų visiškai kitokia. Laimėta pusę reguliaraus sezono rungtynių - tai neblogas rezultatas. Komanda yra pusiau profesionali, didžioji dalis vyresnių žaidėjų turi darbus ir šeimas. Jie negalėjo važiuoti į visas išvykos rungtynes. Tačiau daugiau žaidybinės patirties gavo mūsų jaunimas. Tikimės, kad su kiekvienais metais jie tobulės ir užsigrūdins kovoms.

- Kokios sąlygos suteikė lyga? Ar nebuvo kažkokių problemų, kurios trukdydavo komandai pasiekti geriausią rezultatą?

- Galiu pasakyti, kad išvykose žaisti yra net lengviau. Linijų teisėjai yra tikrai aukštesnio lygio nei Lietuvoje. Pagrindiniai teisėjai į Elektrėnus atvažiuodavo tie patys baltarusiai, todėl jų atžvilgiu, skirtumo ar žaisti Elektrėnuose, ar išvykoje - nebuvo.

Lietuva - Europos sąjungos šalis. Į kiekvienas mūsų namų varžybas būdavo siunčiami inspektoriai. Jie gaudavo keliones, apgyvendinimo, maitinimą ir darbo apmokėjimą iš mūsų klubo. Taip pat gaudavo dar ir komandiruotpinigius, tai kodėl jiems nevažiuoti? Baltarusijoje tikrai ne visose rungtynėse būdavo paskiriami inspektoriai.

Nebūtų pykčio, jeigu bent žinotume jų vizito tikslą. Nemažai būdavo klausimų dėl pagrindinio teisėjo darbo kokybės, tačiau užklausus inspektoriaus, kas keičiasi, kai jie stebi rungtynes - atsakymo nesulaukdavome. Aš juos vadindavau tiesiog „turistais“. Jie gerai praleisdavo laiką Europos sąjungoje ir už tai dar gaudavo tikrai nemažą atlyginimą.

- Kaip manote, ko reikėtų, kad susidomėjimas Baltarusijos čempionatu būtų toks, kaip buvo per paskutines rungtynes su „Šachtior“ ekipa? Galbūt lankomumui reguliaraus sezono metu įtakos turėjo tai, kad daug rungtynių buvo nukelta, o vėliau rungtynės vijo rungtynes ir tiesiog žiūrovai persisotino ledo rituliu?

- Atkrintamos rungtynės visada pritraukia daugiau žiūrovų, nes tai yra jau gyvybės ir mirties klausimas, todėl nenuostabu, kad tada žiūrovų susirinko kur kas daugiau. Elektrėnuose yra sudėtinga pritraukti žiūrovus. Praėjusį sezoną į rungtynes buvo nemokamas įėjimas, tačiau ir tai tribūnose susirinkdavo tik tie, kurie labai domisi ledo rituliu. Šį sezoną įvedus mokestį, į rungtynes susirinkdavo ta pati auditorija. Jeigu analizuotume marketingo ir kitus klausimus, tai jie būtų reikalingi tik tada, jeigu „Energija“ žaistų Vilniuje.

- Gal jau yra nubrėžtos kito sezono gairės dėl dalyvavimo Baltarusijos čempionate? Ar niekas nesikeičia?

- Keičiasi. Kitą sezoną Baltarusijos ledo ritulio federacija keičia stipriausios savo šalies lygos „Ekstralyga“ formatą. Jie darys A ir B pogrupius ir „Energija“ kviečiama dalyvauti silpnesniame B pogrupyje. Jie nori, kad aukščiausioje lygoje liktų žaisti tik jaunimas iki 21-erių metų amžiaus ir nebenori daryti išimčių „Energijai“ dėl neribojamo amžiaus.

Tačiau „Ekstralygoje“ formatas kitoks nei buvo aukščiausioje lygoje - išvykoje žaidžiamos tik vienerios rungtynes su viena komanda, todėl iškarto išauga transporto išlaidos. Taip pat turėtume paieškoti keleto stipresnių žaidėjų iš užsienio, o biudžetas turėtų didėti maždaug trečdaliu. Jeigu atsirastų rimtas rėmėjas, būtų galima pagalvoti ir apie „Ekstralyga“.

- Ar nesvarstote galimybės žaisti Latvijoje?

- Svarstoma ir dalyvavimo Latvijos ledo ritulio čempionate galimybė. Latvijos ledo ritulio federacijoje pasikeitė valdžia, o nauji žmonės užsimena apie norą pritraukti ir stipriausią Lietuvos komandą - „Energiją“. Viskas spręsis per artimiausius 2-3 mėnesius.

- Ar pasikeitė situacija Elektrėnų ledo rūmuose? Galbūt po viešų laiškų komandą pradėjo vertinti labiau?

- Taip, situacija pasikeitė, tačiau gaila, kad į blogąją pusę. Po straipsnio pajutome spaudimą su Elektrėnų sporto centru pasirašyti patalpų nuomos sutartį ir susimokėti visus komunalinius mokesčius už vandenį, šiukšles ir elektrą. „Energija“ šiai dienai Elektrėnų ledo rūmų valdytojams yra tikras galvos skausmas. Reikia daug ledo treniruotėms ir rungtynėms. Atsiranda daug darbo derinti grafikus, rūpintis, kad dirbtų aptarnaujantis personalas. Nėra „Energijos“ - nėra problemų. Tada viskas tekėtų ramia srove.

Visą sezoną nesupratome, su kuo turime derinti ledo nuomos klausimus - su ledo rūmus valdančia įmone „A vektorius“, ar su Elektrėnų sporto centru? Ledo rūmų valdyme yra visiškas chaosas. Labai tinka posakis - daug auklių, vaikas be galvos.

Prieš rungtynes apšilimą darome ant žemės koridoriuose, nors tuo metu būna laisva choreografijos salė antrame aukšte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją