Lapkričio 8-9 d. bus atversti nauji puslapiai ne tik Lietuvos, bet ir Baltijos šalių kalnų slidinėjimo metraštyje. Tomis dienomis Druskininkų „Snow arenoje“ vyks 2014-2015 m. Baltijos taurės varžybų pirmasis etapas.

Jau dabar norą dalyvauti šiose varžybose pareiškė ne tik Lietuvos Latvijos, Estijos, Suomijos, bet ir Baltarusijos, Rusijos, Lenkijos, Ukrainos kalnų slidininkai.

Baltijos taurės varžybos rengiamos jau šeštą kartą. Tik anksčiau jos visą laiką vykdavo vienoje vietoje – ant speigračio esančiame Suomijos kalnų kurorte Suomutunturi. Jas paeiliui rengė Lietuvos, Latvijos ir Estijos kalnų slidinėjimo federacijos.

Dabar, kai „Snow arenoje“ yra galimybė šlaitą padengti pasaulio taurės varžybų lygį atitinkančia danga, gimė idėja išskaidyti varžybas į tris etapus.

„Kartu su Latvijos kalnų slidinėjimo federacijos atstovais susitikome su „Snow arenos“ šeimininkais. Jie palaikė idėją ir leido čia rengti Baltijos taurės varžybų etapą“, – prisiminė Lietuvos kalnų slidinėjimo federacijos (LKSF) prezidentas Paulius Augūnas.

Antrasis etapas vyks vasario 21-22 d. Siguldoje (Latvija), o trečiasis, finalinis - kovo 20-23 d. Suomutunturi. Kartu su dviem pastaraisiais etapais bus rengiamos ir Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) varžybos. Jose gaunami taškai labai svarbūs kalnų slidininkams, nes lemia ne tik jų starto vienas lenktynėse, bet yra ir pagrindinis atrankos į olimpines žaidynes kriterijus.

Jei viskas vyks kaip planuojama, FIS varžybų statusą jau kitą sezoną gaus ir Druskininkuose rengiamas Baltijos taurės etapas.

„Tada visi trys Baltijos taurės etapai atsirastų oficialiame FIS kalendoriuje. Šių varžybų svoris išaugtų labai ženkliai, nes sportininkams būtų naudinga čia dalyvauti“, - paaiškino LKSF vadovas.

Jau šiemet elito grupėje startuosiantys Baltijos taurės dalyviai Druskininkuose varžysis pagal FIS reikalavimus – trasos lazdos bus storesnės, nei įprasta, be to, vietoj dviejų nusileidimų kalnų slidininkai trasą turės įveikti tris kartus, kad susidarytų reikiamo ilgio distancija.

Jaunimas iki 12, iki 14, iki 16 metų ir senjorai virš 35-erių lenktyniaus plonesnėmis lazdomis nužymėtose trasoje, jų rezultatas bus skaičiuojamas sudedant dviejų nusileidimų laiką.

„Tai bus aukščiausio lygio Lietuvoje kada nors rengtos kalnų slidinėjimo varžybos. Jos bus savotiška generalinė repeticija prieš kitąmet planuojamą dar aukštesnio lygio renginį – FIS varžybas. Todėl joms labai kruopščiai rengiasi ir „Snow Arena“, ir LKSF. Varžybų vykdymui samdomi latviai, turintys didžiulę tokio lygio renginių patirtį ir reikiama aparatūrą“, - teigė P. Augūnas.

Planuota, kad Baltijos taurės pirmame etape Druskininkuose lenktyniaus apie 150 kalnų slidininkų. Bet, LKSF prezidento nuomone, dalyvių gali susirinkti ženkliai daugiau. Tad varžybos abi dienas vyks nuo ryto iki vakaro, nes kasdien teks pastatyti po penkias skirtingas slalomo trasas.
Be to, senjorų grupės atstovai galės išbandyti jėgas ir elito trasose, ties, be konkurencijos. Tad kai kurie dalyviai per dvi dienas galės įveikti net 10 skirtingų slalomo rungties trasų.

Varžybose turėtų dalyvauti beveik visi stipriausi Baltijos šalių kalnų slidininkai, tarp jų ir Sočio olimpinėse žaidynėse startavę lietuviai Rokas Zaveckas ir Ieva Januškevičiūtė, Latvijos, galbūt ir Estijos olimpinės rinktinės nariai.

„Varžybose dalyvių sąrašus tvirtins nacionalinės federacijos. Nebus taip, kad iš gatvės atėjęs žmogus galės startuoti“, – sakė P. Augūnas.

LKSF prezidentas neslėpė – lietuviai Baltijos taurės varžybose turės vadinamą savų sienų pranašumą prieš visus varžovus, išskyrus latvius. Nes Latvijos sportininkai jau antrą sezoną labai rimtai treniruojasi Druskininkuose, šios šalies kalnų slidinėjimo federacija yra pasirašiusi bendradarbiavimo sutartį su arenos šeimininkais.

Geriausius Lietuvos, Latvijos ir kitų šalių kalnų slidininkus į „Snow areną“ pastaruosius dvejus metus labiausiai vilioja galimybė treniruotis ant aukščiausios kokybės dangos, kuri prilygsta pasaulio taurės varžybose, planetos čempionatuose būnančioms sąlygoms.

„Natūraliomis sąlygomis pasitreniruoti ant tokios dangos beveik neįmanoma, nes jos parengimas labai brangus, todėl ji būna tik per varžybas. „Snow arenos“ išskirtinumas – danga, skirtingai nei po atviru dangumi esančiose trasose, išlieka tvirta net pravažiavus daugybei sportininkų, neatsiranda grioviai, darantys didžiulę įtaką varžybų rezultatams. Čia eliminuojamas trasos įtakos faktorius, todėl vienodomis sąlygomis lenktyniauja visi dalyviai, ne tik startuojantys pradžioje“, - paaiškino P. Augūnas, kartu su kitais Lietuvos ir Latvijos specialistais liejęs dangą „Snow arenoje“ naudojant moderniausią technologiją.

Jų parengtą šlaitą puikiai įvertino Druskininkuose treniruočių stovyklą surengusi Italijos vyrų rinktinė su olimpiniu čempionu Giulano Razzoli priešakyje.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)