Daugiau negu 1000 Rusijos sportininkų, atstovaujančių 30 sporto šakų, dalyvavo valstybės remiamoje dopingo vartojimo kompanijoje, kuri šalyje vyko nuo 2011 metų. Apie tai rašoma naujoje profesoriaus teisininko Richardo McLareno tyrimo dalyje – penktadienį publikuotoje ataskaitoje.

Futbolas buvo viena iš tų 30-ies sporto šakų, kuri taip pat įtraukta į R. McLareno tyrimo ataskaitą.

„FIFA mažų mažiausiai atrodys įtartinai ir keistai, jei Rusijoje 2018-aisiais įvyks pasaulio futbolo čempionatas“, – teigė D. Collinsas.

„Kaip Rusija gali garantuoti FIFA ir visam pasauliui, kad pirmenybės bus „švarios“, o čempionato metu bus imtasi visų priemonių, siekiant sąžiningo, be dopingo šešėlių futbolo?“, - retoriškai klausė politikas.

Rusijos sporto ministerija paneigė metamus kaltinimus dėl valstybės remiamos dopingo programos, tačiau visai ką kita liūdija R. McLareno tyrimas.

Jis atskleidė, kad dopingo vartojimo sistemoje aktyviai dalyvavo ne tik valstybės institucijos, bet ir saugumo tarnybos.

Buvęs Rusijos sporto ministras, dabartinis Rusijos Vyriausybės vicepremjeras Vitalijus Mutko siekia būti perrinktu FIFA Valdymo komitete ir dalyvauti svarbiausiuose FIFA sprendimuose.

„Žmogus, kuris negalėjo nežinoti apie dopingo vartojimo mastus Rusijoje, gali priklausyti FIFA valdymo organams“, - šia paradoksalia situacija stebėjosi Didžiosios Britanijos politikas.

„Mes ne tik turime diskvalifikuoti sportininkus ir trenerius, kurie yra įsivėlę į šį skandalą, bet ir atsakingai pažvelgti į tuos, kurie yra ar buvo Rusijos sporto valdžioje ir darė sprendimus šios šalies sporto politikai. Kaip jie gali užimti aukštas pareigas tarptautinėse organizacijose, jei jie yra „susitepę“ dopingo skandalu“, - retoriškai klausė D. Collinsas.

V. Mutko, kuris vadovauja 2018-ųjų pasaulio futbolo čempionato organizaciniam komitetui, teigė, kad Rusija griebsis veiksmų ieškodama atsakymų į jai pareikštus įtarimus dėl valstybės remiamo masinio dopingo vartojimo.

Beje, manoma, kad visa Rusijos rinktinė gali būti Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) diskvalifikuota iš 2018 metų Pjončango žiemos olimpinių žaidynių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)