Autoritetingo britų leidinio publikacija sukėlė ažiotažą – viešai vėl pradėta kalbėti apie tai, kad Rusija apskritai gali būti pašalinta iš Rio de Žaneiro vasaros olimpinių žaidynių. Spėjama, kad tarptautinė antidopingo agentūra „World Anti-doping Agency“ (WADA) netrukus gali atlikti naujus Rusijos plaukimo ir kitų sporto šakų nepriklausomus patikrinimus.

Žinios apie Rusijos sportininkų dopingo vartojimą pasirodo viena po kito. Dieną prieš „The Times“ tyrimo paskelbimą Rusijos imtynių federacija pranešė, kad tarp sportininkų buvo dešimtys teigiamų dopingo mėginių ir šie nedalyvaus olimpiadoje.

Pastaruosius trejus metus keliolika rusų plaukikų įkliuvo už dopingo vartojimą. Tarp tokių – ir Rūtos Meilutytės pagrindinė konkurentė Julija Jefimova, dėl neleistinų medžiagų vartojimo įkliuvusi jau antrą kartą.

Nors pastaruoju metu J. Jefimovą bando reabilituoti patys rusai, sportininkės nuotaiką neblogai atspindi jos pačios socialiniame tinkle „Instagram“ įkelta nuotrauka.

🌅💙🙌🏼

A photo posted by Yuliya Efimova (@pryanya93) on Mar 22, 2016 at 10:30pm PDT

„The Times“ tyrėjai tvirtina, kad Rusijos lengvosios atletikos federacijos medicinos komisijos vadovas – gydytojas Sergejus Portugalovas aktyviai skatino rusų plaukimo komandą sistemingai vartoti dopingą. WADA rekomendavo skirti S. Portugalovui nušalinimą visam gyvenimui.

Pats S. Portugalovas į žurnalistų klausimųs neatsakinėjo, tačiau Rusijos plaukimo federacija per šalies naujienų agentūrą „R-Sport“ šią informaciją trečiadienį griežtai paneigė.

Visgi britų tyrėjai rašo, kad per pastaruosius dešimt metų apie 40 rusų plaukikų įkliuvo dėl dopingo vartojimą, o šis rezultatas kur kas didesnis, nei kitų šalių „pasiekimai“.

Po atskleistų faktų ir nuolat paviešiniamų naujienų apie dopingu susiteršusius rusus, didėja spaudimas taikyti griežtas sankcijas rusų plaukikams.

JAV antidopingo agentūros, kuri susekė, kad Lance‘as Armstrongas vartojo dopingą, vadovas Travisas Tygartas paragino apskritai neleisti Rusijos delegacijai dalyvauti vasaros olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire.

„Jie žaidžia savo žaidimus ir šaiposi mums už nugarų, – sakė jis. – Turi būti atsakomybė – menkos bausmės būtų neteisingos sąžiningų sportininkų atžvilgiu. Taip, norime, kad visos šalys dalyvautų olimpinėse žaidynėse, tačiau tik ne sąžiningų sportininkų sąskaita.“

WADA sportininkų komisijos pirmininkė, Tarptautinio olimpinio komiteto narė Beckie Scott pažymėjo, kad plaukimas – rizikingas sportas Rusijoje, kurį reikia ištirti ir galbūt įvesti draudimų, artėjant Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms.

WADA atstovas spaudai sakė, kad institucijos prezidentas Craigas Reedie‘as tiria visus įrodymus ir sprendžia, ar imtis skubių veiksmų ir siūlyti atlikti tolimesnį tyrimą.

Pats S. Reedie‘is antradienį pripažino „The Times“: „Jei šie įtarimai pagrįsti, WADA tikrai skirs dėmesio. Mes detaliai juos išnagrinėsime.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)