Iki praėjusios liepos, kuomet, remiantis A mėginio tyrimo rezultatais, sunkiaatletis buvo suspenduotas, A. Didžbaliui kas mėnesį LOSC mokėjo 1,5 tūkst. litų, o LTOK – 1,6 tūkst. litų dydžio stipendiją.

Nuo praėjusių metų sutartyse, kurias su LOSC sudaro paramą gaunantys sportininkai, numatyta galimybė valstybei išieškoti iš atletų sumokėtas stipendijas, tačiau A. Didžbaliui grąžinti gautų pinigų nereikės, nes tokios sankcijos gali būti pritaikytos tik vienu atveju – jei sportininkas nutaria atstovauti kitai šaliai.

A. Didžbalio pavardės nebeliko ir šią savaitę patvirtintuose kandidatų į 2016 metų Rio de Žaneiro olimpines žaidynes sąrašuose, pagal kuriuos ateinančius dvejus metus bus mokamos LTOK stipendijos.

Iš naujo pretenduoti į finansinę paramą sunkiaatletis galės tik sulaukęs diskvalifikacijos pabaigos 2014 metų pavasarį.

Tuo tarpu valstybinė premija už Europos čempionato sidabro medalį – 20 tūkst. litų – A. Didžbaliui taip ir nebuvo pervesta, kadangi premijos sportininkams, kurie buvo patikrinti dopingo kontrolės, yra išmokamos tik sulaukus mėginio tyrimo rezultatų.

Kaip jau skelbė DELFI, sportininko šlapimo mėginyje, paimtame praėjusį pavasarį Turkijoje vykusio Europos čempionato metu, aptikta anaboliniams steroidams priskiriamo dehidrochlormetiltestosterono.

Liepą gavus A mėginio tyrimo rezultatus, svorio kategorijos iki 94 kilogramų varžybose startuojantis lietuvis buvo suspenduotas, iš jo atimtas Europos vicečempiono titulas.

Atleto treneris Bronius Vyšniauskas tuomet neigė, kad dopingą jo auklėtinis vartojo sąmoningai, pats sportininkas taip pat tikino nežinantis, kodėl jo dopingo testas buvo teigiamas.

Likusi be A. Didžbalio pelnytų olimpinės atrankos reitingo taškų, Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinė taip pat prarado vienintelę vietą Londono žaidynėse ir galimybę vietoje A. Didžbalio pasiųsti kitą sportininką.

Iki tol didžiausias A. Didžbalio karjeros laimėjimas buvo 2011 metais pelnytas Europos pirmenybių bronzos medalis.

A. Didžbalis – trečias nepriklausomos Lietuvos sunkiaatletis, įkliuvęs dopingo kontrolei. 1997-ais Ramūnas Vyšniauskas buvo diskvalifikuotas dvejiems metams, 2006-ais nubausta buvo Dovilė Blažiūnaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)