– Kokie Vilniaus kolegijos-„Flamingo Volley“ komandos tikslai naujajame sezone? – paklausėme trenerio Vasilijaus Burakinskio.

– Baltijos lyga – vienas pagrindinių mūsų išbandymų šį sezoną. Lygoje žais 14 komandų: 6 Latvijos, 6 Estijos ir 2 Lietuvos.

Praėjusiais metais mūsų komanda buvo nestipri ir nieko nesitikėjome. Tačiau vaikinai per rungtynes darė viską, ką maksimaliai galėjo, žaidė vis geriau ir laimėjo 14 susitikimų iš 24. Reguliariajame sezone buvome penkti ir per plauką nepatekome į finalinį ketvertą. Mūsų komandai tai buvo tikras kosmosas.

Tie vakarykščiai jaunuoliai auga ir tai mane maloniai džiugina. Labai pasisekė su jungiančiuoju žaidėju – Dmytro Šlominu, atvykusiu iš Ukrainos. Šis tinklininkas turi labai didelę širdį.

Šiemet Baltijos lygoje norisi pasirodyti dar geriau. Nemaži išbandymai laukia ir per Lietuvos čempionatą.

– Vilniaus komanda vėl tapo Lietuvos tinklinio lydere. Ar sunku ja būti?

– Be abejo. Nebeliko tų žmonių, kurie tinklinį kūrė iki 1991-ųjų. „Kuro aparatūros“ vyr. treneris Vasilijus Matuševas mirė, antrasis treneris Vadimas Mogilevskis – kažkur išvažiavo, vėliau komandai vadovavęs Saulius Ligeika metė komandą ir išėjo dirbti apsaugininku, o 2014-aisiais mirė.

Vienintelis Jonas Adomaitis, neblogo meistriškumo žaidėjas ir treneris, sėkmingai tęsė pirmtakų darbą, tačiau jo vadovaujamos komandos irgi sužlugo.

Nustojo egzistuoti ir Tado Donėlos profesionali komanda. Tad praktiškai viską teko pradėti iš naujo.

Įsivaizduokime mediciną, kai visi profesoriai vienas po kito meta savo profesiją ir į jų vietą ateina žmonės, kurie, tarkime, vaikų darželyje spuogus tepė.

Reikalingas pakankamai didelis laiko tarpas, kad tie vaikų darželio spuogų tepėjai ateitų į operacinę ir atliktų sudėtingas operacijas.

Taip ir tinklinyje. Kokio lygio žaidėjas ir treneris aš buvau anksčiau? Žaidžiau sporto mokyklos komandėlėje. Dabar aš augu kartu su komanda. Mūsų žaidėjams tinklinis tapo darbu, jie pakankamai daug treniruojasi.

Privalau mokytis ir aš. Gaunu sprigtą į kaktą – ieškau daugiau informacijos, mokausi, prisiprašau kokioje nors Rusijos rinktinėje stažuotis. Jeigu kažko pasisėmiau, stengiuosi tai perteikti savo žaidėjams.

– Savo laiku per tinklinį pats labai nukentėjai, praradai butą, kuriame gyvenai, iširo šeima. Tačiau su mėgstama sporto šaka neišsiskyrei iki šių dienų: vėl lipdai komandą, ieškai rėmėjų, vėl rizikuoji.

– Dabar tikrai nerizikuoju. Vaikystėje dažnai lankydavausi pas legendinį žaidėją ir trenerį, dabar jau šviesaus atminimo Vasilijų Matuševą, prisikvėpavau to tinklinio ir juo kvėpuoju iki šiol.

Kiekvienas turime savo kelią, kuriuo einame. Butą praradau per krizę 2008-2009 m. Surizikavau dėl savo vadovaujamos komandos. Prieš antrąjį Baltijos lygos sezoną kalbėjomės su viena didele bendrove, kuri jau neegzistuoja, kad ji mums padėtų.

Komandai buvo nelengva, todėl paėmiau paskolą, kad ekipa baigtų savo pirmąjį sezoną. Nenujaučiau, kad rudenį gali ateiti krizė. Buvome pasižadėję, jog ir antrąjį sezoną dalyvausime Baltijos lygos varžybose. Suvaldžiau situaciją, bet už ją brangiai sumokėjau. Praradau butą Senamiestyje.

Gavau geras gyvenimo pamokas, bet už jas turėjau sumokėti, kad kažką išmokčiau. Išsiskyriau ir su savo pirmąja žmona, tačiau ne dėl tinklinio. Buvome pakankamai skirtingi. Pas mane buvo vieni interesai, o pas ją kiti. Dabar turiu kitą šeimą, auga dvejų metukų dukrelė Uma. Nepaisant to, puikiai bendrauju ir su savo buvusia žmona, tų sąlyčio taškų dabar gerokai daugiau, nei buvo anksčiau.

– Šiemet pavyko suburti gerą komandą, beliks tobulėti toliau?

– Naujai suburta komanda turi didelį potencialą, žaidėjai yra pakankamai jauni. Vyriausias komandoje – 31-erių Jonas Rakickas, tačiau jis puikia žaidžia, pasižymi stipriu padavimu, sumaniai rungtyniauja prie tinklo, stato užtvaras.

Domantas Katinas ir Karolis Rimkus tinklinį žaidžia dar tik pustrečių metų, jie dar pernai gyveno Kvėdarnoje. Tačiau savaitgaliais ir per atostogas jie atvažiuodavo pas mus treniruotes į Vilnių ir nori tapti gerais žaidėjais. Dabar jie Vilniuje jau studijuoja ir toliau treniruojasi mūsų komandoje.

Pasibaigus paplūdimio sezonui, į komandą įsiliejo Lukas Každailis. Tiesa, jis kol kas negali žaisti, nes dar neatsigavo po operacijos.

Neatsidžiaugiu savo vaikinais, man kiekviena treniruotė su jais – šventė. Nuo 1994-ųjų, kai pradėjau dirbti treneriu, atostogavau gal vos tris savaites.

Norisi augti toliau. Kol kas dar esame po grindjuoste, stengiamės iš po jos išlipti. Dar nežaidžiame taip, kaip iš tikrųjų galime. Komanda per rungtynes dar daug klysta.

Anksčiau mano pagrindinė susisiekimo priemonė buvo dviratis ir kojos. Taupydamas laiką, praėjusiais metais nusipirkau motociklą.

Mūsų tikslas – per kelerius metus tapti profesionalia komanda, todėl daug treniruojamės. Siekiame, kad Vilniuje atsirastų normalus tinklinis ir būtų į ką pasižiūrėti.

– Kas remia tavo komandą?

– Šiemet truputį parėmė miesto savivaldybė, kuri skyrė 5 tūkst. eurų, ačiū jai už tai. Tai lašas jūroje, bet kažkokia pradžia jau yra.

Padeda buvęs tinklininkas Vytautas Dailidė, mano draugai. Atsiranda nedidelių įmonių, bendrovių. Kuo turėsime stipresnį finansinį pagrindą, tuo geriau žaisime.

– Ką gali pasakyti apie Lietuvos Superfinalo vyrų tinklinio rungtynes su Šiaulių „Elga-Master Idea-SM Dubysa“, kurias laimėjote 3:0?

– Rungtynės nebuvo gražios. Mes tiesiog mažiau suklydome ir laimėjome. Norėjosi, kad gausiai susirinkę žiūrovai, kurių buvo pustrečio šimto, būtų matę gražesnį ir įdomesnį žaidimą.

Didžiausias šių rungtynių pasiekimas – daug žmonių, atėjusių pasižiūrėti tas rungtynes. Juos norisi prisivilioti geru savo žaidimu.

***

Baltijos lygoje šį sezoną žais dvi Lietuvos komandos – Vilniaus kolegija-„Flamingo Volley“ ir Šiaulių „Elga-Master Idea-SM Dubysa“.

Vilniečiai pirmąsias rungtynes žais su praėjusių metų lygos vicečempionais Jelgavos „Biolars“ tinklininkais. Būtent ši ekipa pernai lietuvius po itin atkaklios kovos 3:2 įveikė atkrintamosiose varžybose ir paliko juos penktoje vietoje.

Šiemet „Biolars“ komandoje įvyko nemažai pokyčių – į kitas šalis išvyko du startinio šešeto žaidėjai. Opozitas Matis Gabdulinas nuo šiol atstovauja Austrijos komandai, o priėmėjas Aleksandras Kuriašovas perėjo į praėjusių metų lygos čempioną Pernu „Vorkpalliklubi“ (Estija) klubą.

Tačiau latviai pasistiprino kitais tinklinio pasaulyje gerai žinomais sportininkais, tokiais kaip buvusiu ilgamečiu Latvijos nacionalinė rinktinės nariu, rungtyniavusiu ir Europos Čempionų lygoje, 30-mečiu 204 cm ūgio Viktoru Korzanevičiumi. Taip pat prie ekipos prisijungė buvęs Daugpilio komandos lyderis, vėliau sėkmingai rungtyniavęs Danijoje 27-erių metų priėmėjas Vitalijus Cinne.

Sekmadienį Vilniaus kolegija-„Flamingo Volley“ varžysis su Kuldygos ASK komanda. Praėjusį sezoną Kuldygos ekipa nepateko į atkrintamąsias lygos varžybas, tačiau du jos nariai, opozitas Edgaras Buividas ir centro blokuotojas Gatis Slavenas sėkmingai atstovavo Latvijai nacionalinėje šalies rinktinėje.

Šiemet E. Buividas perėjo į Pernu komandą, į Suomiją išvyko jungiantysis R. Ozolinas, o G. Slavenas liko. Prie Kuldygos komandos prisijungė puolėjas Atvaras Vilde, kuris labai sėkmingai rungtyniavo prieš vilniečius spalio mėnesį vykusiame „Šiaulių taurės“ turnyre.

„Elga-Master Idea-SM Dubysos“ tinklininkai su ASK žais šeštadienį, o su „Biolars“ – sekmadienį.

„Vilniaus kolegijos-Flamingo Volley“ žaidėjų sąrašas rungtynėms su Latvijos ekipomis:

1. Dmytro Šlominas (jungiantis)
2. Martinas Jesipenko (jungiantis)
3. Andrius Gaidys (priėmėjas/libero)
4. Tomas Gavrilovas (libero)
5. Jonas Rakickas (centro blokuotojas)
6. Albertas Tomaševičius (universalus)
7. Robertas Juchnevičius (priėmėjas/opozitas)
8. Arturas Vasiljevas (priėmėjas/jungiantis)
9. Aleksandras Šklianko (priėmėjas)
10. Artūras Vincelovičius (priėmėjas)
11. Karolis Rimkus (centro puolėjas)
12. Martynas Miliukas (opozitas).

Neseniai prie komandos prisijungęs Lukas Každailis dar nerungtyniaus, nes sveiksta po operacijos, o Daumantas Katinas dar neatsigavo po praėjusį savaitgalį Venstpilyje gautos čiurnos traumos.

„Elgos-Master Idea-SM Dubysos“ sudėtis Baltijos lygoje:

1. Edvinas Adomaitis (libero)
2. Matas Navickas (jungiantis)
3. Artūras Sitnikas (libero)
4. Nedas Škultinas (opozitas)
5. Edvinas Vaškelis (opozitas)
6. Aivaras Strockis (jungiantis)
7. Audrius Aleknavičius (centro blokuotojas)
8. Robertas Noreika (puolėjas)
9. Paulius Misiukevičius (priėmėjas)
10. Gilbertas Kerpė (priėmėjas)
11. Domantas Pranys (priėmėjas)
12. Tomas Rogal (opozitas)
13. Arnas Rumševičius (puolėjas)
14. Karolis Šlimas (centro puolėjas).