Nuvilnijo per žemyną

L. Rumšas atkakliai sekė visoje Europoje išgarsėjusio savo tėvo pėdomis, tačiau užmerkė akis paskutinį kartą neišvydęs finišo, apie kurį svajojo.

Italijos, Prancūzijos, Ispanijos, Didžiosios Britanijos, Olandijos, Danijos, Lenkijos ir kitų šalių žiniasklaida su siaubu aprašo tragediją, ištikusią Toskanoje gyvenančią „Tour de France“ lenktynių prizininko šeimą.

L. Rumšui, kuris antradienį ryte susmuko namų virtuvėje ir daugiau nebepakilo, tebuvo 21-eri.

Išvakarėse dviratininkas skundėsi dusuliu ir buvo nualpęs. Bet Lukos miesto ligoninėje atlikus tyrimus, gydytojai nenustatė nieko grėsmingo ir išleido vaikiną į namus.

Praėjusį savaitgalį L. Rumšas dalyvavo dviejų dienų „Toscana Terra di Ciclismo Eroica“ lenktynėse, kuriose užėmė 31-ą vietą.

Balandį lietuvis nuolat mynė pedalus įvairiose jaunimo ir mėgėjų varžybose Apeninų pusiasalyje. Dviratininkas priklausė mėgėjų statusą turinčiai „Altopack-Eppela Coppi“ komandai.

Italijos žiniasklaidoje svarstoma, kad L. Rumšą galėjo užklupti širdies sutrikimas, kurio ženklai pasirodė tik prieš pat nelaimę.

Praeityje velionio tėvą treniravusiam A. Mozoliui, nė karto negirdėjusiam apie vaikino sveikatos problemas, susitaikyti su tokia versija nėra lengva.

„Pas mus visi sportininkai privalo pasitikrinti sveikatą, o italų sistemos nežinau. Bet manyčiau, kad jį ne kartą turėjo tirti, tikrinti. Profesionalų komandos Italijoje apskritai turi nuosavus gydytojus. Aišku, mėgėjų lygyje taip galbūt nėra, bet medicininė priežiūra tikrai turėjo būti“, – DELFI sakė patyręs dviračių sporto specialistas.

Kilo karjeros laiptais

Kartu su metais vyresniu broliu Raimondu L. Rumšas sportavo Italijoje, todėl Lietuvos treneriai juos matydavo retai.

Bet A. Mozoliui yra tekę dirbti su vieno žymiausių visų laikų Lietuvos dviratininkų atžalomis.

2015 metais jis prižiūrėjo šalies jaunimo (iki 23 metų) rinktinę, dalyvavusią Europos čempionate Tartu (Estija).

L. Rumšas atstovavo Lietuvai ir pernai Prancūzijoje vykusiose žemyno jaunimo pirmenybėse, 2013 metais jis pasirodė pasaulio jaunių čempionate.

O praėjusiais metais Ignalinoje surengtose nacionalinėse pirmenybėse Rumšai pasiekė dvigubą pergalę. Jaunimo įskaitoje pirmą vietą užėmė Linas, antrą – Raimondas jaunesnysis.

„Pamenu, kaip jie su broliu dviese vijosi pabėgusią lyderių grupelę. Kovingumo nė vienam tikrai netrūko“, – pasakojo A. Mozolis.

Ilgametis Lietuvos olimpinio sporto centro (LOSC) treneris įsitikinęs, kad L. Rumšo anksčiau ar vėliau laukė profesionalo karjera.

45-erių R. Rumšas, kuris pats treniravo savo vaikus ir finansiškai prisidėjo prie jų dalyvavimo tarptautinėse varžybose, anksčiau buvo užsiminęs, jog Linu domisi trečio Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) diviziono – žemiausio profesionalų pasaulyje – komandos.

Raimondas Rumšas

Bet L. Rumšas neskubėjo, kadangi neblogas perspektyvas jam suteikė ir „Altopack-Eppela Coppi“.

„Į šią komandą nelengva patekti. Ji turi gana stiprius rėmėjus, nemažai jos dviratininkų vėliau yra tapę garsiais profesionalais. Neabejoju, kad Linas ateityje tikrai būtų priaugęs iki Lietuvos suaugusiųjų rinktinės. Ir tėvas stūmė jį su broliu į profesionalų sportą, ir jie patys save ten matė“, – kalbėjo A. Mozolis.

Triumfas ir skandalai

A. Mozolis treniravo R. Rumšą nuo 1990-ųjų, kuomet 18-metis šilutiškis persikėlė į Vilnių.

1996 metais R. Rumšas perėjo į profesionalų sportą, apsivilkęs „Mroz“ (Lenkija) komandos aprangą, o didžiausių pergalių pasiekė atvykęs į Italiją.

Ištverme kalnuose išsiskyręs lietuvis, atstovaudamas „Lampre“ komandai, 2002 metais užėmė trečią vietą prestižinėse „Tour de France“ lenktynėse.

R. Rumšas tuomet nusileido tik amerikiečiui Lance'ui Armstrongui ir ispanui Josebai Beloki.

Joseba Beloki, Lance'as Armstrongas ir Raimondas Rumšas

Bet po lenktynių Lietuvos dviratininką užklupo rimti nemalonumai. Prabėgus dienai nuo finišo pakylos iškilmių Eliziejaus laukuose, Prancūzijos policija sulaikė R. Rumšo žmoną Editą, kurios automobilyje aptikta įvairių medikamentų, dalis kurių priskiriami draudžiamiems preparatams.

Moteris buvo areštuota ir iš kalėjimo už užstatą paleista tik po kelių mėnesių. Vėliau teismas už nelegalių medžiagų įvežimą į Prancūziją jai ir R. Rumšui skyrė po keturis mėnesius įkalinimo lygtinai.

Tuomet paties R. Rumšo organizme dopingo nebuvo aptikta, bet dviratininkas įkliuvo po metų dalyvaudamas antrose pagal rangą „Giro d'Italia“ daugiadienėse lenktynėse. Dėl eritropoetino vartojimo jis buvo diskvalifikuotas metams ir į aukščiausio lygio varžybas daugiau negrįžo.

Beje, skandalo įkarštyje skirti griežčiausią bausmę lietuviui – pašalinimą iki gyvos galvos – viešai ragino L. Armstrongas, kuris dėl ilgalaikio dopingo vartojimo vėliau pats neteko daugumos per karjerą iškovotų titulų, įskaitant pergalę 2002-ųjų „Tour de France“.

R. Rumšas su žmona augina dar du jaunesnius vaikus: dukterį Rasą ir sūnų Renatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)