Lietuvos bei Estijos pulo federacijų iniciatyva 2010 metais buvo organizuotos tarptautinės BPL varžybos, kurias sudarė keturi kvalifikaciniai ir finalinis etapai. Į finalinį etapą pateko 32 daugiausiai BPL reitingo taškų kvalifikaciniuose etapuose surinkę vyrai ir 8-ios moterys. Lietuvai paskutinėse varžybose atstovavo 12-a vyrų ir 5-ios moterys.

Finalinės kovos vyko olimpine (vieno minuso) sistema. Buvo žaidžiama „pool-10“.

Pirmajame vyrų pusfinalyje tarpusavyje susitiko du sportininkai iš Lietuvos - aštuoniolikmetis klaipėdietis Konstantinas Afanasjevas ir daugkartinis šalies čempionas Marius Šiaudkulis. Po atkaklios dvikovos pergalę rezultatu 9:6 šventė jaunasis K. Afanasjevas, maloniai nustebinęs varžybų žiūrovus savo puikiu pasirodymu.

Antame vyrų pusfinalyje BPL favoritas iš Estijos Denisas Grabe nesunkiai įveikė savo kraštietį Kaitą Hinną (9:3).

Finalinė kova tarp D. Grabe ir K. Afanasjevo prasidėjo lietuvio spurtu. Laimėjęs dvi pirmąsias finalo partijas, K. Afanasjevas įkvėpė netikėto optimizmo jį palaikiusiems žiūrovams. Deja, rezultatui esant 2:0, jis padarė apmaudžią klaidą neįmušdamas devinto rutulio ir nepadidinęs savo pranašumo dar vienu tašku. D. Grabe netrukus išlygino ir persvėrė rezultatą savo naudai, o lietuviui visą likusį laiką teliko tik vytis varžovą. D. Grabe laimėjo finalinę kovą rezultatu 11:6.

Moterų pusfinaliuose susitiko latvė Ana Prisjazniuka su lietuve Egle Daunoraite ir estė Anna Grintsuk su lietuve Gintare Aleknaite.

Įtempta latvės ir lietuvės dvikova nepaliko abejingų ir dar ilgai buvo aptarinėjama po varžybų. Dėl patekimo į finalą merginoms teko kautis kontrolinėje partijoje. A. Prisjazniuka žaidimas buvo itin aukšto lygio ir žiūrovai pergalę pranašavo būtent jai. Tačiau mušant lemiamą dešimtą rutulį latvei pritrūko taiklumo ir E. Daunoraitei beliko džiaugtis šia varžovės dovana. Lietuvė nugalėjo rezultatu 7:6.

Kitame pusfinalyje Gintarei Aleknaitei teko pripažinti Annos Grintsuk pranašumą rezultatu 7:4 ir pasitenkinti trečiąja vieta šiose varžybose.
E. Daunoraitės ir A. Grintsuk finalas parodė pastebimai pakilusį moterų žaidimo lygį ir profesionalumą. Šiaulietė demonstravo itin kokybišką ir koncentruotą žaidimą. Deja sėkmė šįkart šypsojosi ne jai. Susitikimas baigėsi estės pergale – 9:3.

Po sėkmingai pirmą kartą suorganizuotų BPL varžybų, pulo federacijų atstovai pažadėjo jas rengti ir kitąmet. Tikimasi, kad 2012 metais prie Baltijos šalių prisijungs ir Suomija.

BPL finalinio etapo TOP-8 (tarp vyrų, tarp moterų):

1. Denisas Grabe; Anna Grintsuk.

2. Konstantinas Afanasjevas; Eglė Daunoraitė.

3-4. Marius Šiaudkulis, Kaitas Hinnas; Ana Prisjazniuka, Gintarė Aleknaitė (LT).

5-8. Raineras Laaras, Mihkelis Rehepappas, Juri Talu, Leonas Mončiunskas; Agnė Jarušauskaitė, Irina Laidro, Lina Prielaidaitė, Alberta Šimkevičiūtė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją