„Rudeninės Baltijos“ regata visada buvo skirta drąsiems ir blogų oro sąlygų nebijantiems buriuotojams, nes Baltija tokiu metų laiku gerai išmaudo, gąsdina stipriais vėjais. Būtent todėl šias varžybas skyrėme buriuotojui, puikiam kapitonui, azartiškam lenktynininkui nebijojusiam net ir prasčiausio oro Steponui Kudzevičiui“, – kalbėjo vienas iš regatos organizatorių ir sporto klubo „Ostmarina“ komodoras Osvaldas Kudzevičius.

Legendinis kapitonas, 1992 metais vadovavęs jachtos „Lietuva“ žygiui aplink pasaulį, dar 1994 metais kartu su dviem patyrusiais buriuotojais „Vakarės“ kapitonu Sauliumi Tamkvaičiu ir „Audros“ kapitonu Sauliumi Kalnėnu pradėjo organizuoti varžybas Baltijos jūroje. Buriuotojai plaukdavo ne mažiau nei šimtą jūrmylių (185 km.).

Vėliau dėl atšiaurių rudeniškų orų šių varžybų distancija buvo sutrumpinta. Į rudeninę Baltiją išplaukti kartais nepabūgdavo vos dvi ar trys jachtos, bet varžybos vis vykdavo. Nors nei vieno iš regatos sumanytojų jau nėra tarp mūsų, varžybų idėja vis dar gyva ir kuo toliau, tuo daugiau dalyvių pritraukia.

Šiais metais varžybos vyks dvi dienas. Pirmą dieną buriuotojai turės įveikti apie 40–50 jūrmylių atstumą. O tai nelengva pučiant šaltam rudens vėjui ir laivus blaškant Baltijos bangoms. Distancija bus išdėstyta atsižvelgiant į meteorologines sąlygas. Antrą dieną plaukimas bus trumpesnis – 12–16 jūrmylių.

Praėjusiais metais regata buriuotojus palepino puikiais, beveik vasariškais orais. Šiais metais nusimato taip pat saulėti ir gana šilti – iki 16 laipsnių dieną – orai. Tačiau svarbiausio buriuotojams veiksnio vėjo bus ne tiek ir daug. Šeštadienį pūs iki 7 m/sek. greičio vakarų vėjas, o sekmadienį jis dar susilpnės ir pakeis kryptį į pietų. Vis dėlto, kad ir koks būtų oras, tai buriuotojų neišgąsdina.

„Nėra blogų orų, yra tik netinkama apranga. Baltijos jūroje kartais net vasara šalta ir prireikia žieminių rūbų. Tokioje geografinėje platumoje gyvename. Tai paskutinė jūrinė regata, skirta puikiam kapitonui atminti, todėl tikrai nepraleisime progos pasivaržyti“, – kalbėjo jachtos „Affair“ kapitonas Erikas Juškevičius.

Praėjusiais metais jis su savo komanda jachta „Affair“ 50 jūrmylių distanciją įveikė greičiausiai iš visų dalyvių – per 10 val. 40 min. ir 37 sek. Šiais metais kapitonas tikisi ne ką prastesnių rezultatų.

Tradiciškai nors ir sušalę, bet patenkinti dar viena proga pasivaržyti dalyviai nestokoja geros nuotaikos, o po varžybų visai sustirusius sušildo ant kranto kapitonienės plovas ir barščiai.
Regatą organizuoja šiemet savo dešimtmetį švęsiantis klubas „Ostmarina“. Regatos partneriai Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija, buriuotojų žurnalas „Vėjo!3“, o rėmėjai – „Švyturys“, Jachtai.lt parduotuvė.

Baltabures jachtas klaipėdiečiai galės išlydėti spalio 1 d. (šeštadienį) ir spalio 2 d. (sekmadienį) nuo Kruizinių ir karo laivų terminalo krantinės. Regatos startas 10.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)