Pastarieji penkeri metai lietuviui J. Mikalčiui buvo nelengvi, bet labai įdomūs ir sėkmingi. Kadaise tėvynėje tapęs plaukimo čempionu, pirmą kartą į rankas regbio kamuolį paėmė būdamas šešiolikos. Tada ir prasidėjo.

Pamiršęs baseiną, perspektyvus sportininkas jau po metų atsidūrė Pietų Afrikos Respublikoje, kur prisijungė prie „Natal Sharks Academy“ veiklos. 2014 metais jau žaidė Jungtinės Karalystės trečios lygos „Hartpury College“ komandos sudėtyje, skelbia englandrugby.com.

Pradžioje lietuvis žaidė antroje „Hartpury“ komandoje, tačiau netrukus karjera įgavo pagreitį.
11 numeriu pažymėtus marškinėlius vilkintis J. Mikalčius jau pirmąjį sezoną tapo „Hartpury College“ komandos rezultatyviausiu žaidėju – kamuolį įskaitiniame plote prispaudė 27 kartus. Nieko keisto, kad tokie puikūs rezultatai neprasprūdo pro akis aukščiausios Anglijos regbio lygos „Harlequins“ komandos vadovybei, kuri 2016 metų gegužę su lietuviu pasirašė ilgalaikę sutartį.

Nuo plaukimo iki regbio

„Devynerius metus domėjausi plaukimu. Viskas aukštyn kojomis apvirto, kai buvau šešiolikos – pirmą kartą apsilankiau regbio varžybose ir likau sužavėtas. Nusprendžiau pabandyti pats“, – pasakoja lietuvis.

J. Mikalčiaus šeimoje meilė sportui, panašu, perduodama iš kartos į kartą – regbininko tėvas taip pat profesionaliai žaidė šį žaidimą.

„Tėvas niekada nedarė spaudimo rinktis šį sportą, bet vos tik paėmęs regbio kamuolį į rankas, supratau, kad tai sportas kaip tik man. Tapau Lietuvos plaukimo čempionu, išbandžiau jėgas ir bokso ringe, domėjausi imtynėmis ir krepšiniu, bet regbis buvo kažkas kito“, – meilę regbiui pripažįsta lietuvis.

Ilgais ir šaltais žiemos mėnesiais, kai dėl sniego treniruotes po atviru dangumi tenka pamiršti, J. Mikalčius kartu su tėvu dienas leido bėgiodami po stogu: „Matyt, jis manyje įžvelgė talentą, o aš niekada nesikraučiau sunkaus darbo“.

Išbandęs jėgas vietos klubuose, lietuvis sulaukė pasiūlymo vykti į „Natal Sharks Academy“ PAR , kur metus tobulino žaidimo techniką.

Lūžio akimirka

Lūžis įvyko 2015 metų gegužę. J. Mikalčius metus praleido „Hartpury“ antrojoje komandoje, studijavo. Vieną dieną sulaukė kvietimo susitikti su treneriais. „Pareiškė, esą visą laiką esu nuošaliau kitų ir laukiu kamuolio. Pasiūlė išbandyti jėgas žaidžiant krašto pozicijoje, iš karto sutikau“, – pasakoja J. Mikalčius.

Sprendimas buvo įkvepiantis.

„Vos tik jis prie mūsų prisijungė, supratome, kad šis žaidėjas tikrai talentingas. Jam prireikė šiek tiek laiko apsiprantant naujoje pozicijoje, bet, kai tai įvyko, jis tapo nebesustabdomas“, – gerų žodžių lietuviui negaili „Hartpury College“ regbio komandos vadovas Johnas Barnesas.

Net 27 sėkmingi žeminimai negalėjo likti nepastebėti. Po susitikimo su „Harlequins“ treneriu Conoru O‘Shea, J. Mikalčius gegužę pasirašė pirmąjį profesionalaus žaidėjo kontraktą savo karjeroje.

„Akistata su „Haka“ buvo tikra beprotybė“

J. Mikalčius prie „Harlequins“ prisijungs 2016-2017 metų sezono pabaigoje – viliasi savo trejus metus „Hartpury“ sudėtyje užbaigti su trenksmu ir padėti komandai pasiekti gerų rezultatų. Lietuvis sako esąs tikras dėl naujo savo karjeros etapo ir jam užsibrėžtų tikslų.

„Žaisdamas priešsezonines varžybas su „Quins“, įsivertinau, ką turiu daryti, kad patekčiau į Aukščiausiąją lygą. Tam ir skiriu visas jėgas. Noriu žaisti su geriausiais – jaučiu, kad ten mano vieta“, – sako lietuvis.

„Pastarieji keleri metai buvo tikrai beprotiški, bet iki lapkričio neturėjau laiko stabteltėti ir apie tai net pagalvoti. Teko kartu su „Harlequins“ stoti prieš Naujosios Zelandijos „Maories“. Pamenu, kad tada galvojau „Nejaugi tai vyksta iš tikrųjų?“. Tada pirmą kartą susivokiau, kokį kelią jau nuėjau, o vienintelė priežastis, kodėl man pavyko, yra mano šeima, jos palaikymas. Jie manimi be proto didžiuojasi“, – pasakoja kylanti regbio žvaigždė iš Lietuvos.

Per penkerius metus lietuvis padarė stulbinančią karjerą – panašu, kad toks nesustabdomas bus ir toliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)