Lietuvos Akrobatinio skraidymo federacija šiemet mini atkurto akrobatinio skraidymo 50-metį. Kauno įgulos karininkų ramovėje vykusio renginio metu, susirinko ir buvo apdovanoti stipriausi Lietuvos akrobatinio skraidymo meistrai, pasižymėję per visą, 50-ties metų laikotarpį.

Renginio metu ypatingas dėmesys buvo skiriamas akrobatinio skraidymo patriarchais laikomiems sportininkams. Veteranai, tuometiniai sklandymo sporto meistrai, 1966 m. dalyvavę pirmosiose atkurto akrobatinio skraidymo varžybose: Vladas Drupas, Zigmas Polinauskas, Zigmas Motiekaitis, Jonas Kuzminskas, Algirdas Smilgevičiusbuvo apdovanoti garbės raštais, buvusiems SSRS sporto meistrams įteikti sidabriniai sporto meistrų ženklai.

Sidabrinis akrobatinio skraidymo nusipelniusio tarptautinės klasės sporto meistro ženklas, kaip aukščiausias įvertinimas, buvo įteiktas lakūnui Jurgiui Kairiui, kuris savo nepailstamu darbu ir aistra aviacijai, garsina Lietuvą visame pasaulyje.

Sidabriniai akrobatinio skraidymo tarptautinės klasės sporto meistro ženklai buvo įteikti daugelio Europos ir pasaulio akrobatinio skraidymo varžybų prizininkams Eltonui Meleckiui ir Donaldui Bleifertui.
Aukščiausios kategorijos apdovanojimus sportininkams įteikęs Lietuvos Aeroklubo Prezidentas Gintaras Kalinauskas džiaugėsi šiais lakūnų pasiekimais bei išreiškė viltį, kad sportinė aviacija Lietuvoje tik stiprės.

Sidabriniai akrobatinio skraidymo sporto meistrų ženklai įteikti akrobatinio skraidymo lakūnams, anksčiau turėjusiems SSRS sporto meistro vardus bei lakūnams, paskutiniais metais įvykdžiusiems sporto meistro reikalavimus.

Renginio metu Lietuvos akrobatinio skraidymo federacijos (LASF) prezidentas Eugenijus Raubickas apžvelgė Lietuvos akrobatinio skraidymo istoriją.

LASF prezidentas, istorikas E. Raubickas su renginio dalyviais pasidalino mažai kam žinomais faktais apie akrobatinio skraidymo istoriją nuo pirmųjų aukštojo pilotažo kursų Lietuvos Karo Aviacijoje iki sportinių skrydžių Lietuvos Aeroklube (iki 1940 m.), papasakojo apie sąlygas, aplinkybes kuriomis 1966 m. buvo surengtos pirmos atkurto akrobatinio skraidymo varžybos. Kalbėdamas apie akrobatinio skraidymo dabartį Eugenijus Raubickas džiaugėsi sportininkų pasiekimais Lietuvoje ir užsienyje bei augančia naująja sportininkų karta.

„Aviacija, nuo pat tarpukario laikų, kada Lietuva buvo pažangiausių Europos aviacinių valstybių tarpe, išlieka stipri. Nors ir stokodami sąlygų, lakūnai demonstruoja savo veržlumą, užsispyrimą ir valią iškovodami aukščiausius apdovanojimus. Investuodami savo lėšas, Lietuvos vardą jie neša ant aukščiausių Europos ir pasaulio akrobatinio skraidymo sporto varžybų pakylų. Ačiū jiems už tai“, - pasakojo LASF prezidentas Eugenijus Raubickas.

Įžvalgomis ir prisiminimais apie akrobatinį skraidymą dalinosi ir ilgametis Kauno Sklandymo klubo viršininkas Aleksandras Jonušas, buvusio Vilniaus Respublikinio Aviacijos Sporto klubo viršininkas Zigmas Polinauskas, sporto meistras, Lietuvos sporto enciklopedijos redaktorius Zigmas Motiekaitis, Kauno Aviacijos veteranų sąjungos pirmininkas Saulius Prialgauskas.

Renginio pabaigoje, dalyviams buvo įteiktos knygutės „Akrobatinis skraidymas Lietuvoje“, kuriose paminėti svarbiausi įvykiai bei pagerbti ir prisiminti iki 2016 metų akrobatinio skraidymo padangę palikę lakūnai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)