Praeityje ketverius metus triatlone rezultatų siekusi, tačiau dėl traumos anksti baigusi karjerą, A. Zaborskytė į šią sporto šaką neria iš naujo. Sako, tik taip vėl jaučiasi laiminga.

Asta atsakė į Trakų triatlono organizatorių klausimus. Kai kuriuos jos atsakymus galima laikyti patarimais ar net taisyklėmis moterims, norinčioms pradėti sportuoti, eiti į priekį, atrasti kitokį džiaugsmą ir nugalėti.

– Į triatloną grįžai po ilgos pertraukos. Supratai, kad be jo gyvenimas nuobodus ar vėl sportuoti pastūmėjo kitos priežastys?

– Buvo tokia akmirka, kai supratau, kad nesu laiminga ir tik pati turiu kažką keisti. Ėmiau judėti: sparčiai žingsniavau, po to truputį bėgdavau, vėl paeidavau, bėgti darėsi vis lengviau, didinau atstumą. Ir supratau, kad sustoti nenoriu. Dienos tapo prasmingesnės, įdomesnės. Ėmiau daryti tai, kas patinka ir laimė grįžo.

– Nepaisant pertraukos ir vos kelių mėnesių rimtų treniruočių, triatlono žinovai būtent tave ir Aliną Rancevą vadina geriausiomis šios šakos atstovėmis. Kaip vertini tokias etiketes?

– Nemėgstu etikečių. Aš judu dėl savęs. Noriu į priekį, greičiau, geriau, daugiau. Reikia iššūkių, naujų patirčių, emocijų. Sporte jų daug. Norėtųsi, kad ir konkurencija būtų didesnė, kad prie starto linijos stotų daugiau merginų. O Alina yra tikras įkvėpimo šaltinis. Ją neabejotinai pavadinčiau geriausia. Dirbanti kelis darbus, auginanti mažą vaiką, ji nesustoja net jeigu skersai kelio stoja traumos. Alina visada bus pirmoji lietuvė, dalyvavusi Havajuose. Tikiu, kad ji dar mus nustebins.

– Šiuo metu gyveni Norvegijoje. Ten triatlonas yra labai populiarus. Kas norvegus veža? Kodėl jie sportuoja būtent triatloną?

– Bergene triatlono klubas vienija apie penkis šimtus narių. Skirtingo amžiaus, pajėgumo, išsilavinimo, stoto. Kiekvieno istorija skirtinga, bet kartu ir panaši. Jie dažnai naudoja posakį „trenings glede“, kas lietuviškai reiškia treniravimosi džiaugsmą. Kai stebiu sportuojančius norvegus iš šalies, matau, kad jie atrado tą sėkmės formulę, kurios ieškom kiekvienas. Nepaisant darbų, šeimų, vaikų jie skiria laiko sau, lavina save fiziškai, nori tobulėti, pradeda nuo nulio, sulaukę keturiasdešimties užsirašo į kursus, kad išmoktų plaukti laisvu stiliumi, susirenka į treniruotes, kur bendrauja ir juda. Kas kaip gali. Nebijo to, kaip atrodys, ką pagalvos aplinkiniai. Siekia savų tikslų arba tiesiog dalyvauja varžybose dėl naujų potyrių.

– Ar šioje sporto šakoje aktyvios norvegės?

– Pusės Iroman varžybose Norvegijoje dalyvauja apie tris šimtus moterų, o ir trumpesnėse distancijose būna apie kelias dešimtis.

– Nepažįstantiems šios sporto šakos, triatlonas atrodo labai vyriškas sportas. Ką šiame sporte veikti moterims?

– Moterys turi tokias pat savybes kaip vyrai, kurias gali lavinti. Tad kodėl gi ne? Fiziškai ir psichilogiškai stiprėti gali kiekvienas. O ištverme moterys ne tik kad nenusileidžia, bet dažnai ir lenkia vyriškąją giminę. Kartais ir greičiu. Triatlonas yra toks sportas, kur amžius ir lytis yra ne kliūtis. Svarbu, kad būtų noro ir drąsos pabandyti. O sunkumai greit pasimiršta, lieka visa krūva teigiamų emocijų – džiaugsmas, pasitenkinimas ir malonumas įveiktu nuotoliu. Kodėl moterys turėtu save riboti ir bijoti pabandyti to, kas nėra lengva ar skirta vyrams? Ir kam apsiriboti viena sporto šaka, kai gali rinktis tris?

– Nuo ko rekomenduotum pradėti merginoms, norinčioms išbandyti triatloną?

– Pradėti dabar. Ne rytoj, ne už savaitės, o dabar. Sportbačius ant kojyčių ir pirmyn. Nesvarbu, kiek ilgai ar kaip toli pavyks nujudėti, kad tik būtų padaryta pradžia. O tuomet yra Trakų trialonas su olimpine ir puse olimpinės distancijos. Jeigu nuotolis atrodo per ilgas, tai susiorganizavus kelias drauges, pasiskolinus dviratį galima kitaip praleisti laisvalaikį. Būnant prie bet kokio ežeriuko dieną galima pradėti pasiplaukiojumu, tada sėsti ant dviratuko ir nulėkti keletą kilometrų, o paskui bėgte vėl prie ežeriuko. Arba tiesiog ateiti į triatlono klubo treniruotę, susirasti bendraminčių ir mėgautis judėjimo laisve. Svarbu žinoti, jog išėjus iš savo komforto zonos, galima atrasti naujas komforto zonas.

– Užsiminei apie Trakų triatloną. Praėjusiais metais, visiškai nesiruošusi, čia iškovojai trečią vietą. Kokius tikslus kelsi šįsyk?

– Rimčiau treniruojuosi tik keletą mėnesių. Dar per mažai įdėta darbo, įveikta kilometrų, išlieta prakaito, kad kelčiau sau aukštus tikslus. Tik norėčiau olimpinį triatloną nujudėti greičiau nei pernai. Ir mėgautis: tiek vaizdinga trasa, tiek judėjimo laisve, tiek vasara.

Trakų triatlono olimpinės distancijos startas – 2015 m. liepos 12 d.,sekmadienį, 8:00 val. Pusės olimpinės distancijos dalyviai varžybas pradės 12:00 val. Varžybose gali dalyvauti ne jaunesni kaip 18 metų amžiaus asmenys. Olimpinės distancijos limitas – 6 valandos, pusės olimpinės distancijos – 3 valandos. Registracija į Trakų triatloną vyksta svetainėje www.trakutriatlonas.lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)