Perėjimų rinkoje skaičiavo pelną

Kuomet pirmadienį „Žalgirio“ futbolininkai išbėgs į Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadiono aikštę rungtynėse su A lygos debiutantu Utenos „Uteniu“, komandos sirgaliams nereikės ilgai mokytis naujų pavardžių.

Žiemą klubo vadovai susilaikė nuo didesnių pokyčių, o svarbiausia permaina įvyko ant komandos atsarginių suolo, kur pustrečių metų „Žalgirį“ treniravusį lenką Mareką Zubą pakeitė buvęs Panevėžio „Ekrano“ strategas Valdas Dambrauskas.

Kartu su juo į Vilnių persikėlė puolėjas iš Brazilijos Elivelto, iš „Trakų“, kurie su „Žalgiriu“ dalinasi tuo pačiu LFF stadionu, atvyko saugai Vytautas Lukša ir baltarusis Jurijus Kendyšas. Komandos aistruoliams puikiai pažįstamas ir naujasis atsarginis vartininkas Saulius Klevinskas, praeityje žaidęs „Žalgiryje“, o pastaruosius trejus metus praleidęs Maskvos „Torpedo“ (Rusija) klube.

Vilniečių sporto direktorius Mindaugas Nikoličius pripažįsta, kad tarpsezoniu vykusi komplektacija buvo konservatyvi – kviesti tik žaidėjai, kurių galimybės gerai žinomos.

Naujokai pakeitė išvykusius Artūrą Žulpą, brazilą Adi Rochą, Rytį Leliūgą, Vaidotą Šilėną, Ramūną Radavičių, Andrių Veličką, Aivarą Bražinską, kitiems klubams išnuomotus rusą Pavelą Komolovą ir Mantą Fridriką.

Anot M. Nikoličiaus, vieną komandos lyderių A. Žulpą pardavus Kazachstano „Aktobe“ klubui, „Žalgiryje“ neužsibuvusį A. Rochą – Kinijos „Jiangxi Liansheng“ ekipai ir pratęsus P. Komolovo nuomą Belchatuvo GKS (Lenkija) komandoje, perėjimų rinkoje žiemą pavyko uždirbti 500 tūkst. eurų.

Nepaisant to, „Žalgirio“ biudžetas kol kas išlieka toks pat kaip pernai – kiek daugiau nei 1,7 mln. eurų. Pusę šios sumos klubui įsipareigojusi skirti Vilniaus savivaldybė.

Tiesa, jei vilniečiams sėkmingiau nei pernai pavyks žertis UEFA premijas už pergales Europos taurių turnyrų atrankos varžybose, finansinė kartelė kils aukštyn.

„Biudžetas kinta priklausomai nuo žygio Europoje – tai lemia tiek mūsų pajamas, tiek išlaidas“, – aiškino klubo vykdančioji direktorė Vilma Venslovaitienė.

Paliko erdvės jaunimui

Papildomos įplaukos į klubo kasą būtų išleistos ekipos stiprinimui sezono metu. Kaip ir praėjusiais metais, birželį – prieš UEFA Čempionų lygos atrankos varžybų pradžią – M. Nikoličius ruošiasi į Vilnių prisivilioti vieną ar du legionierius – veikiausiai iš Brazilijos.

Pirmiausia bus dairomasi į puolėjo ir krašto saugo pozicijose rungtyniaujančius žaidėjus.

O jei šalies čempionams pavyktų patekti į grupių etapą, naujokų galbūt būtų ir daugiau. Tiesa, „Žalgirio“ vadovai neslepia, kad padaryti tai Čempionų lygoje – nelabai realu, todėl taikosi į antrą pagal rangą Europos lygą.

Sausį Brazilijoje stovyklavęs „Žalgiris“ namo parsivežė maždaug 30 žaidėjų sąrašą, iš kurio rinksis pastiprinimą.

„Stebėsime tuos futbolininkus ir kai kuriuos galbūt atsivešime į Vilnių. Buvo galimybė tai padaryti prieš sezono pradžią, bet mes norime suteikti progą savo akademijos auklėtiniams. Dabar komandoje yra devyniolika profesionalų, o greta jų – dublerių ekipoje žaidę jaunuoliai. Vienas prioritetinių mūsų tikslų – leisti atsiskleisti jaunimui, todėl būtų neteisinga ir nepragmatiška atimti iš jų minutes. Tam į klubą ir pakvietėme V. Dambrauską, mokantį dirbti su jaunais žaidėjais. Be abejo, jiems dar reikės prasimušti ir įrodyti savo vertę, bet tikimės, kad vienas, du ar trys sugebės tai padaryti“, – dėstė M. Nikoličius.

Viešėdami Brazilijoje, „Žalgirio“ vadovai taip pat sutarė su šios šalies aukščiausioje lygoje rungtyniaujančiu klubu dėl draugiško susitikimo Vilniuje gegužę. Be to, kovo pabaigoje žadama į Lietuvos sostinę draugiškam mačui pakviesti Ispanijos „La Liga“ pirmenybėse žaidžiančią komandą.

Kiti žalgiriečių uždaviniai 2015-aisiais – jau tradiciniai: apginti A lygos nugalėtojų titulą ir tapti pirmuoju istorijoje klubu, keturis kartus iš eilės triumfavusiu taurės turnyre.

V. Venslovaitienė tikisi, kad medaliais pasipuoš ir išformavus dublerių pirmenybes I lygoje rungtyniausianti artimiausia pagrindinės komandos pamaina.

Taktiką slepia

Ruošdamiesi A lygos sezonui, „Žalgirio“ futbolininkai Lietuvoje praleido vos dvi savaites – komanda stovyklavo ne tik Brazilijoje, bet ir Kipre.

Ar ilgos kelionės po šiltesnio klimato šalis čempionams išėjo į naudą, pirmas tikrins „Utenis“.

Pernai nukraujavusio „Ekrano“ gynybiniais įtvirtinimais besirūpinusiam V. Dambrauskui dabar teks braižyti taktines schemas, orientuotas į puolimą.

„Treneris taktiką ruošia pagal turimus žaidėjus, o „Žalgiryje“ jie – beveik kiekvienoje pozicijoje geriausi Lietuvoje. Mes norime dominuoti kiekvienose rungtynėse – nebūtinai kontroliuoti kamuolį visas 90 minučių, bet tinkamai jį panaudoti. Tai labai svarbu ruošiantis kovoms Europoje – mes, lietuviai, dažnai nuvertiname save galvodami, kad tarptautinėje arenoje negalime atakuoti, bet visos problemos – mūsų pačių galvose“, – teigė treneris, neatskleidęs, kokią taktinį išsidėstymą naudos čempionato pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)