– Atrankos ciklą Lietuva pradėjo iškovodama 2 pergales per 3 turus. Galbūt esate šių rungtynių favoritai?

– Jokiu būdu. Lietuviams nėra šansų. Šveicarija turi tokių neįtikėtinų žaidėjų kaip Xherdanas Shaqiri ar Ricardo Rodriguezas. Beveik visa rinktinė žaidžia Vokietijos Bundesligoje. Jūs laimėtumėte šias rungtynes net žaisdami viena koja. O mums taškas Sankt Galene prilygtų nacionalinei šventei.

– Kas dabartinė jūsų rinktinės žvaigždė?

– Nėra tokių. Paskutine žvaigžde buvau aš. Neturime užsienyje žaidžiančių garsių futbolininkų. Nacionalinio čempionato pajėgumas lygus nuliui, ne ką stipresnė ir rinktinė.

– Nejaugi Lietuvos futbolas tikrai toks silpnas?

– Pažiūrėkite: Šveicarijos U-17 rinktinė prieš penketą metų tapo pasaulio čempione ir išugdė daug puikių futbolininkų. Lietuvoje nėra daug žadančių talentų ir nebus artimiausius 5-6 metus. Tai didžiulė problema, nes neturime nei jaunimo skatinimo programos, nei koncepcijos ar treniravimo metodikos. Federacijos bosai sėdi sau patenkinti, nors rinktinės ir klubų lygis žemas. Mūsų šalyje futbolas išgyvena sunkmetį. Taip pat esame vienintelė šalis, neturinti normalaus stadiono. Labai liūdna.

– Ir futbolas Lietuvoje nėra sporto šaka numeris vienas.

– Numeris vienas yra krepšinis. Turime 2,8 mln. gyevntojų, o 2,7 mln. iš jų žaidžia krepšinį. Krepšininkai visuomet patenka į Europos bei pasaulio čempionatus, ir visa tauta tuo didžiuojasi. Tuo metu futbolą populiarumu jau aplenkė plaukimas. Tai įvyko, kai Rūta Meilutytė Londono olimpiadoje iškovojo auksą būdama vos 15 metų. Bet ji gyvena ir mokosi Anglijoje. Kaip ir dauguma mūsų jaunimo.

– Kaip tai?

– Jaunimas bėga iš Lietuvos, nes čia nemato perspektyvos dėl aukšto nedarbo lygio. Jie vyksta į Angliją, Norvegiją, Vokietiją, Ispaniją. Dėl emigracijos pastaraisiais metais Lietuvoje sumažėjo 500 tūkst. gyventojų. Mus palieka ir kvalifikuoti savo sričių specialistai. Dėl to liūdna. Esame darbšti ir išdidi tauta, kuri po SSRS iširimo išgyvena sunkų laikotarpį.

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!