Antradienio vakarą į Marijampolę nuvykę „Kruojos“ aistruoliai kraupo nuo vaikiškų savo favoritų klaidų. Šeimininkai sutriuškino svečius iš Pakruojo 3:0, nors įvarčių galėjo būti žymiai daugiau: „Kruojos“ gynybos ir saugų linija, regis, pati tiesė „Sūduvai“ greitkelį link savo vartų.

Vartininko iš Portugalijos Felipe Gomeso, gynėjų ukrainiečio Maksimo Adamenkos, nigeriečio Prince'o Eboagwu Etuwe ir kitų „Kruojos“ žaidėjų pasirodymą vos prieš kelias savaites prie komandos vairo stojęs portugalas Divaldo Alvešas bandė paaiškinti psichologinėmis problemomis.

Bet po mačo sutriuškinto klubo vadovai patys paskambino LFF ir paklausė, kokių turėtų imtis veiksmų. Atsakymas buvo lakoniškas: „Kruoja“ jau prisižaidė, dirbs LFF tyrimų komitetas.

Tiesa, šįkart nei LFF, nei Lošimų priežiūros tarnyba prieš rungtynes ar iškart po jų negavo jokių perspėjimo signalų iš lažybų rinkos stebėtojų. Bet pagal pernai sugriežtintą LFF Drausmės kodeksą, LFF tyrimų komiteto sudaryta ekspertų grupė turi teisę bausti diskvalifikacija ar pinigine bauda įtartinai žaidusius futbolininkus remdamasi vaizdo medžiaga.

Įtarimų sukėlė "Sūduvos" ir "Kruojos" rungtynės (fksuduva.lt nuotr.)

„Sklando įvairi ir prieštaringa informacija, kuri kol kas nei patvirtinta, nei nepatvirtinta. Tam, kad išsklaidytume abejones, būtinas tyrimas. Manau, jis bus sunkus ir ilgas, nes atvejis – sudėtingas. Jau padaryti užklausimai UEFA ir lažybų bendrovei betfair.com, pradėta vaizdo analizė, kurią ekspertų grupė turės atlikti labai kruopščiai, sukarpydama medžiagą vos ne po sekundę“, – DELFI teigė G. Dunauskas.

Ekspertų grupę sudaro trys asmenys, deleguoti iš žaidėjų, trenerių ir teisėjų korpusų. Jų pavardės nėra atskleidžiamos.

Po „Kruojos“ užkulisius LFF šiemet kapstėsi dar prieš sezono pradžią. Vykdant sutartų rungtynių prevenciją, Pakruojo klubui neleista registruoti tris žaidėjus: Rytį Pilotą, Tomą Salamanavičių ir Dominyką Galkevičių. Tiesa, dviems pastariesiems draudimas vėliau panaikintas.

Žiemą LFF vykdomasis komitetas taip pat nepritarė verslininkų iš Honkongo planams įžengti į šalies vicečempionų klubą, kuriam azijiečiai žadėjo surinkti didesnę dalį biudžeto. Tuomet federaciją išgąsdino iš UEFA gauta informacija apie potencialius „Kruojos“ investuotojus.

Nepaisant to, UEFA Europos lygoje šiemet debiutuosianti „Kruoja“ ir toliau masina užsieniečius. DELFI žiniomis, į klubo valdymą norėtų įsitraukti mįslingi rėmėjai iš Egipto. Antradienį Marijampolės stadione žiūrovai taip pat atkreipė dėmesį būrelį juodaodžių tribūnose, apsiginklavusių kompiuteriais ir ausinėmis.

Nors sužaistas dar tik vienas ratas, šiame A lygos sezone sutartų rungtynių tvaikas pasklinda nebe pirmą kartą.

Įspėjimų dėl galimai parduotų rungtynių LFF sulaukė prieš balandžio 19 d. Klaipėdoje vykusias rungtynes tarp vietos „Granito“ ir „Šiaulių“ (2:2). Skubiai sureagavus dvikovos pradžia buvo nukelta dešimčiai minučių. Toks sprendimas lažybų rinkoje sukėlė tikrą koeficientų griūtį, dalis statymų buvo suspenduoti, bet LFF atstovai mano, kad tuo pačiu užbėgta už akių sukčių planams pasipelnyti iš lažybų.

„Prieš rungtynes aš asmeniškai kalbėjausi su komandų atstovais. Pranešiau, kad turime tam tikros informacijos, gautos iš neskelbiamų šaltinių, perspėjau, kad nebūtų bandoma manipuliuoti. Buvome pasiruošę pirmiausia rungtynes sustabdyti, o paskui galbūt ir nutraukti.

Kas įdomiausia, už lygiąsias tada niekas nestatė. Favoritas iki pat rungtynių pabaigos buvo „Granitas“. Manau, kad kažkokios prevencinės reikšmės tas pokalbis prieš mačą ir jo pradžios pavėlinimas tikrai turėjo. Taip pasielgėme pirmą, bet turbūt tikrai ne paskutinį kartą. Ir toliau spausime visomis įmanomomis priemonėmis, neduosime ramiai gyventi“, – žadėjo G. Dunauskas.

Primename, kad sutartų rungtynių šešėlis balandį užgožė ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) reguliaraus sezono pabaigoje virusias kovas. Įtarimai nukrypo į KėdainiųNevėžio“ klubą, kuriam vadovauja Antanas Sakavickas, einantis ir „Šiaulių“ futbolo ekipos direktoriaus pareigas.

Gavusi informacijos iš lažybų rinkos prievaizdų, LKL ryžosi nukelti balandžio 16 d. turėjusias vykti „Nevėžio“ rungtynes su „Mažeikiais“. Surinkta medžiaga vėliau buvo perduota teisėsaugai.

Lygos vadovai signalų dėl įtartinų statymų buvo sulaukę ir po balandžio 12 d. susitikimo, kuriame „Nevėžį“ rezultatu 109:74 sutriuškino „Šiauliai“, bei prieš gruodžio 15 d. vykusias „Nevėžio“ ir Klaipėdos „Neptūno“ rungtynes, kuriose Kėdainių klubas buvo sutryptas 73:116, o paskutinį ketvirtį pralaimėjo 8:36.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)