Ketvirtadienį Aukštaitijos sostinėje vykusį dviejų A lygos vidutiniokų mačą „Šiauliai“ laimėjo rezultatu 3:2.

Bet futbolo mėgėjai daugiau diskutavo ne apie permainingas rungtynes, o keistenybes lažybų tarpininkų pasiūloje.

DELFI skaitytojams neprasprūdo pro akis, kad vienoje stambiausių pasaulio lažybų kontorų, internete viešai skelbiančioje statymų sumas, dėl rungtynių tarp „Ekrano“ ir „Šiaulių“ baigties buvo lažinamasi iš 300 tūkst. JAV dolerių (per 800 tūkst. litų).

Nors favoritais iš pradžių buvo laikomi dviem laipteliais aukščiau A lygos turnyro lentelėje žengiantys panevėžiečiai, dvikovos pradžiai artėjant situacija keitėsi stulbinančiu greičiu: koeficientas, kuriuo siūlyta lažintis už „Šiaulių“ pergalę, sumenko kone trigubai.

DELFI kalbintas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) sąžiningo žaidimo pareigūnas Gerhardas Dunauskas teigė kol kas negavęs įspėjimo signalo iš lažybų rinką visame pasaulyje sekančios „Sportradar“ agentūros. Paklaustas, ar kone milijoną litų siekiančios sumos yra įprastos lažinantis dėl A lygos rungtynių rezultatų, LFF atstovas aiškino, kad tokių atvejų pasitaiko.

„Lietuvos lažybų kontorose tokių sumų nebūna, bet kontorose, turinčiose filialus Azijoje, pasitaiko ir didesnių. Šio atvejo aš negaliu komentuoti, nes neturiu jokios medžiagos – taip greitai mes jos negauname. Jeigu gausime informacijos, be abejo, pradėsime tyrimą“, – sakė G. Dunauskas.

Kalbas apie galimus susitarimus dėl rungtynių rezultato kursto ypač sudėtinga Panevėžio klubo finansinė padėtis.

Aštuoniskart šalies čempionai sunkiai galą su galu suduria pastaruosius trejus metus. Šį sezoną situacija tapo kritine: nors „Ekrano“ prezidentas Aušrys Labinas ne sykį viešai kalbėjo apie vykstančią naujų rėmėjų paiešką, komandos atstovai jos rezultatų nepajautė iki šiol.

Panevėžiečių vyriausiasis treneris V. Dambrauskas DELFI atskleidė, jog atlyginimų nesulaukianti ekipa svarstė galimybę sekmadienį nevykti į išvykos rungtynes su Pakruojo „Kruoja“ .

„Faktas tas, kad komandai esant tokios būsenos, aplink visada sukasi žmonių, kurie nori tuo pasinaudoti“, – neslėpė specialistas.

Penktadienį pasigirdo spėlionių ir dėl paties V. Dambrausko ateities: neoficialiomis žiniomis, treneris ruošiasi palikti „Ekraną“. Bet pasklidusių gandų jis nei patvirtino, nei paneigė.

„To nenoriu komentuoti“, – nukirto treneris.
Marius Skinderis ir Valdas Dambrauskas

– Ar galite pridėjęs ranką prie širdies pasakyti, kad rungtynės su „Šiauliais“ buvo švarios? – DELFI paklausė V. Dambrausko.

– Už save aš tūkstančiais milijardų procentų galiu garantuoti. Ir šiaip aš tikiu, kad ketvirtadienio rungtynės buvo švarios. Aš žinau ir matau, kaip visi tie dalykai vyksta. Dažniausiai vyksta rungtynių metu, o čia viskas buvo daroma prieš.

Ypatingai šią savaitę klubo viduje buvo eskaluojama, kad rungtynės su „Šiauliais“ galbūt bus paskutinės, galbūt klubas nebevažiuos į kitą mačą su „Kruoja“ ir taip toliau. Gal išėjo sniego gniūžtės efektas: kažkas išgirdo, pradėjo kalbėti, kažkas pagalvojo, kad „Ekranui“ jau viskas, ir taip prasidėjo statymai. Negaliu pasakyti tiksliai. Faktas tas, kad komandai esant tokios būsenos, aplink visada sukasi žmonių, kurie nori tuo pasinaudoti.

Visą laiką iš paskutiniųjų stengiausi užbėgti jiems už akių ir auklėti žaidėjus taip, kad jie nė negalvotų apie tokius dalykus. Bet kuris mano žaidėjas galėtų tai patvirtinti. Aš tikrai tikiu, kad ketvirtadienį komanda žaidė švariai. Tarkime, per paskutines 20 minučių, kuomet sušvelninome santykį iki 2:3, stengėmės, žaidėme, turėjome progų. Bet kad kai kada bandoma daryti įtaką – tai tiesa. To aš negaliu paneigti. Visi žino mano nusistatymą dėl lažybų, todėl prie manęs su pasiūlymais niekas nelenda. Tačiau neabejoju, kad žaidėjai tokių gauna.

– Vadinasi, jūs tiesiog negalite garantuoti už visą komandą, kad nė vienas žaidėjas nedalyvavo susitarimuose?

– Treneris labai mažai ką gali. Yra pasitikėjimas tarp žaidėjų ir trenerio, bet padaryti galima mažai ką. Vis dėlto aš galvoju, kad taip tikrai nebuvo.

– Minėjote, kad „Ekranas“ gali nebenuvykti į Pakruojį žaisti kitų rungtynių. Kokia skola susikaupė žaidėjams ir treneriams?

– Oj... Ketvirtas mėnuo nebegauname. Pavyzdžiui, aš šiemet nė vieno pilno atlyginimo nesu gavęs. Kokia tikimybė nebaigti sezono? Aišku, ji yra – jau seniai yra. Bet visada norisi tikėti, kad ateityje bus geriau.

– Terpė klube – kaip tik tokia, kokios reikia susitarimų dėl rungtynių baigčių organizatoriams?

– Taip, būtent. Faktas ir tai, kad yra bandymų daryti įtaką. Bet kartoju, kad aš esu griežtai prieš tokius dalykus, ir žaidėjai tai žino. Apie tai kalbame prieš kiekvienas rungtynes, ir aš pasitikiu visais savo žaidėjais, kurie šiuo metu yra komandoje. Tikiu ar bent jau noriu tikėti, kad nė vienas iš jų nėra įsivėlęs ir niekada nesivels, kad ir kas nutiktų. Futbolas – šventas reikalas, ir jokie pinigai nenuplaus dėmių, suteptos savigarbos ir reputacijos. Vieną kartą į tai įsivėlęs, žymę nešiosi visą gyvenimą.
Panevėžio „Ekrano“ klubo futbolininkai
Panevėžio „Ekrano“ klubo futbolininkai

Panevėžio „Ekrano“ klubo futbolininkai

Prisijunk prie tūkstančių sporto mėgėjų bendruomenės – tapk DELFI Sporto draugu „Facebook“, sužinok šviežiausias naujienas iš sporto arenų, dalinkis įžvalgomis ir komentarais!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (97)