Futbolas.lt nusprendė išsiaiškinti, kokia yra dabartinė „Vilniaus Vyčio“ situacija ir pakalbino komandos savininką Beną Renatą Baltusį. Jo teigimu, situacija nėra lengva, tačiau verslininkas lieka pozityvus – jeigu viskas pasiseks, ekipa sieks jau kitais metais dalyvauti A lygoje.

– Ar žinote, jog komanda žada boikotuoti šeštadienio rungtynes?

– Aš tą ir praeitą kartą girdėjau. Jeigu ta „komanda“ yra 4 žmonės, tai tada apie ką mes kalbam?

– Praeitame ture net 6 žaidėjai balsavo už tai, jog komanda nežaistų. Nebijote, jog gali atsirasti daugiau tokių „entuziastų“?

– Ne.

– Komanda jau ilgai girdi pažadus, tačiau atlyginimų taip ir negauna...

– Kad vėluoja – sutinku. O už tai, jog keli žaidėjai prieš tai dalyvavo lažybose, praradome pagrindinį rėmėją. Aš juk neįrodysiu, kad ne aš ten dalyvauju, o žaidėjai. Iš to ir susiklostė tokia situacija. Sezono viduryje prisitraukti naujų rėmėjų nėra taip paprasta. Sustoti tikrai nežadu - per galvą verčiuosi. Jei atlyginimai vėluos, tai vėluos. Tie, kurie žaidžia ne dėl pinigų, o dėl sporto – žais iki sezono pabaigos, o dėl kitų – ką aš galiu padaryti?

Būčiau neturėjęs biudžeto, būčiau nėjęs į pirmą lygą. Už tas kelias parduotas rungtynes nuplaukė pagrindinis rėmėjas. Galima sakyti, jog praktiškai net du rėmėjai. Todėl tokia dabartinė situacija, tokį turime futbolą, bet čia jau ne mano bėda.

Čia Lietuvos Respublikos Seimo, kuris niekaip nenori priimti įstatymo, kuris užtrauktų baudžiamąją atsakomybę už lažybas, problema. Tada visas Lietuvos sportas visiškai kitaip atrodytų. O dabar mes, futbolo iniciatoriai, per tuos 14 metų, kiek esu pinigų sudėjęs į futbolą, o susiduriame su tokiomis problemomis, kurios futbolo nepuošia. Turim tą, ką turim.

Kad pinigus susidėliosiu – tai tikrai. Čia tik laiko klausimas. Tie, kurie nori boikotuoti rungtynes – aš jiems to neuždrausiu. Tegul nevažiuoja. Yra kas važiuoja. Sužais prasčiau, bet tikrai neturiu nei noro, nei intensijos sezono viduryje pasiduoti, kaip tai yra padariusios kitos komandos praeityje. Iki galo tikrai „davesiu“. Toks verslas, dirbu vienas, o kitų žaidėjų kaltinimai...

Yra komandoje žmonių, kurie ir patys eina ir dirba, ieško rėmėjų, nes netekome nemažos sumos. Būtume normaliai pabaigę čempionatą. Tikrai gaila, nes turime visas galimybes kovoti dėl medalių. Yra tokių, kurie nepriklausomai nuo tokių subjektyvių priežasčių žais ir kovos dėl tų medalių, o tiems, kuriems svarbiau tie keli eurai, tai aš nieko nepadarysiu. Tik keista, kad „kipišą“ kelia tie žmonės, kurių gyvenime tie dienpinigiai absoliučiai nedaro jokios įtakos.

– Šiuo metu ieškote finansų komandai?

– Taip, yra su keletu rėmėjų sušnekėta. Nors, kaip ir sakau, sezono viduryje rasti naujų rėmėjų yra sudėtinga. Žmonėms reikia pagalvoti, jie nori į rungtynes ateiti. Aš manau, jog viską susidėliosiu tikrai.

– O kaip dėl ilgalaikės klubo ateities?

Yra planų. Esu jau susitaręs dėl kitų metų. Žinoma, žmonėms įdomiausia yra A lyga. Tuomet yra kur kas lengviau tartis su verslininkais, negu kad žaidžiant pirmoje lygoje. Taip pat tariuosi ir su užsienio partneriais. Ne mano tikslas buvo 14 metų auginti komandą ir viduryje sezono ją numesti. Kas mane pažįsta - žino. O kad yra nepatenkintų, tai... Vieni nepatenkinti, kad mažai žaisti duoda, kiti – kad antroje komandoje žaidžia. Čia jau ne aš, o treneris sprendžia. Tai va, tokia situacija.

– Ar sunku šiuo metu kontroliuoti komandą?

– Nėra tiek daug neramumų komandoje. Jeigu jums paskambina žaidėjai ir pasako, kad jūs rašytumėte, kokia yra situacija. Jei žinote apie balsavimus, kurie vyksta prieš rungtynes, ar turėtų žaisti, tai kiek tokiems žmonėms rūpi futbolas? Aš suprasčiau, tuos, kurie tikrai neturi iš ko valgyti ir tai yra pagrindinis jų pajamų šaltinis. Tai yra vienas dalykas. Bet, kai dulkes kelia tie, kuriems dienpinigiai nedaro absoliučiai jokios įtakos, man yra daugiau, nei keista. Bet yra taip, kaip yra.

Ir man nėra smagu, turiu aukoti labai daug laiko. Dažnai būnu nuo darbo „nušokęs“, bet aš susitvarkysiu. Tie, kas norės, bus su komanda iki galo, o kas nenorės – per prievartą į aikštę neišvarysiu. Iš tų užregistruotų žaidėjų tai mes tikrai surinksim tuos, kurie galės garbingai iki galo žaisti. Su jais, anksčiau ar vėliau, tikrai bus atsiskaityta.

– Tie, kurie šiuo metu kelia neramumus komandoje, po sezono bus išvaryti?

– Po sezono žiūrėsime, kokie bus rezultatai ir matysime, ką darysime. Ar žaisime A lygoje, priklausys, kokią vietą užimsime. Jei keliausime į A lygą, jau esu susitaręs su 2 rėmėjais, kuriems yra įdomu. Turime šiokį tokį biudžetėlį kitiems metams ir matysime. Tačiau pirmiausia reikia sulaukti iki galo. Tai tie, kurie tiki, eina, žaidžia ir atiduoda visas jėgas, tai su jais ir atsiskaitysime.

– Kito sezono tikslas A lyga?

– Taip, tikslu išlieka A lyga. Kalbuosi ir su užsienio dviem klubais dėl bendradarbiavimo ir dėl dalinio finansavimo. Tiksliau kalbant – Italijos. Bus labai sunku, tačiau į tai žiūriu su optimizmu. Tie, kurie pesimistai, aš jiems noro neuždegsiu. Yra pas mus tokių žmonių, kurie bet kokioje situacijoje verks. Ar į aikštę neišleido, ar įvarčio neįmušė, ar prasileido, ar treneris ne tokią taktiką sukūrė. Kai laimi – visi laimingi.

– Ar esate patenkinti Algimanto Liubinsko darbu? Jei žaisite A lygoje, jis ir liks trenerio poste?

– Dar per anksti spėlioti. Iš tikrųjų esu labai dėkingas A. Liubinskui, kuris prieš 4-erius metus atėjo pas mus į mėgėjų lygą. Tai yra treneris, kuris be atlygio, tik iš senos pažinties dirbo, kuriam irgi „skauda“. Ir jis eina, važiuoja, treniruoja ir nebamba. Kuris yra Lietuvos futbolo pasaulio autoritetas. Pripažįstu, kad situacija nėra lengva, tačiau kaip nors išsisuksime.