S. Blatteris prie FIFA vairo dirbs jau penktą kadenciją. Pirmą kartą jis buvo išrinktas 1998-aisiais, o 2002, 2007 ir 2011 m. buvo perrinktas.

Balsavimas truko ilgiau nei valandą – biuletenius į balsadėžę kiekvienos iš 209-ių federacijų delegatai metė išrikiavus šalis-nares pagal abėcėlę. Tuomet pradėti skaičiuoti balsai. Paskelbta, kad galiojančiais pripažinti 206 biuleteniai, iš kurių 73 buvo už princą A. bin al Husseiną (35,44 proc.), o 133 – už S. Blatterį (64,56 proc.).

Nors šveicaras nesurinko reikalingų dviejų trečdalių visų balsų (reikėjo 140) ir turėjo būti surengtas antrasis balsavimo turas, kuriame vienam iš kandidatų būtų užtekę paprastos daugumos (50 proc. + 1 balso), nuo S. Blatterio beveik dvigubai atsilikęs A. bin al Husseinas nusprendė pasitraukti iš kovos ir pripažino savo varžovo pergalę.

Prieš tai jis padėkojo už palaikymą tiems, kas buvo pakankamai drąsūs ir balsavo už jį.

Po jo į tribūną užlipęs laimingas S. Blatteris pagyrė princą Alį už garbingą ir gerą kovą, pažymėjo, kad organizacijoje – per mažai moterų ir skandavo „Pirmyn, FIFA!“.

Prieš balsavimo pradžią S. Blatteris ir jo vienintelis varžovas, princas Ali bin al-Husseinas FIFA kongrese turi galimybę pasakyti kalbą.

Pirmasis žodį tarė princas A. bin al-Husseinas, atrodęs užtikrintai, bet retai pakėlęs galvą nuo skaitomo teksto.

„Aš pažadu laikyti duris atviras FIFA name. Aš vykdysiu FIFA plėtros programą, kuri yra skaidri ir gerbia žmogaus teises“, – sakė jis.

39-erių Jordanijos princas pažadėjo, jeigu bus išrinktas, atkurs pagarbą pasaulio futbolui vadovaujančiai organizacijai.

Princas Ali sakė „atkursiąs pagarbą organui, kuriam mes atstovaujame“ po korupcijos skandalų, smogusių FIFA šią savaitę, kai buvo sulaikyti septyni aukšti pareigūnai, kaltinti kyšių ėmimu.

S. Blatteris savo kalboje rėmėsi tuo, kad jis esąs visiems žinomas, jam nereikia prisistatyti.

„Mums reikia stipraus lyderio, patyrusio lyderio. Lyderio, kuris žino visus įėjimus ir išėjimus iš situacijos. Mums reikia dirbti su mūsų politiniais partneriais, – kalbėjo jis ir užbaigė su viltimi: – Tikiuosi, kad po valandos ar dviejų aš būsiu su jumis“.

Kongrese dalyvavo 209 delegacijos iš viso pasaulio. Lietuvai atstovavo šalies futbolo federacijos (LFF) prezidentas Julius Kvedaras.

Didelė dauguma iš 53 balso teisę turinčių Europos futbolo federacijų per rinkimus į FIFA prezidento postą žadėjo palaikyti A. bin al Husseiną. JAV, Kanados ir Australijos futbolo federacijos taip pat sakė balsuosiančios už jordanietį, bet S. Blatterio perrinkimą veikiausiai nulėmė daug balsų turinčios Afrikos ir Azijos futbolo asociacijos.

Afrika (CAF) turi 54 balsus, Europa (UEFA) – 53, Azija (AFC) – 46, Šiaurės, Centrinė Amerika ir Karibų jūros baseinas (CONCACAF) – 35, Okeanija (OFC) – 11, Pietų Amerika (Conmebol) – 10 balsų.

Gali būti sužlugdyti Rusijos ir Kataro planai rengti 2018 ir 2022 metų pasaulio futbolo čempionatus. Rusija ir Kataras teises gavo 2010 metais. Dėl organizatorių teisės suteikimo Šveicarijos teisėsauga jau vykdo tyrimą. Šveicarai trečiadienį areštavo septynis aukšto rango FIFA pareigūnus. Jiems kaltinimus pareiškė ir JAV valdžia, kuri nubausti ketina 14 asmenų.

Kaltinimai korupcija FIFA persekiojo nuo tada, kai teisė organizuoti 2018 ir 2022 m. pasaulio futbolo čempionatus buvo suteikta Rusijai ir Katarui.

„Jeigu iš vokų būtų ištrauktos kitos šalys, mums nebūtų kilę šių problemų, bet negalime sugrįžti atgal laiku“, – apgailestavo FIFA vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (840)