Rezultatyviausias anglas pasaulyje

„Visi kalba apie Harry Kane'ą“, – konstatavo BBC.

Ketvirtadienį Roy Hodgsonas paskelbė 24-ias Anglijos rinktinės kandidatų, kviečiamų ruoštis rungtynėms su Lietuvos ekipa, pavardes, bet anapus Lamanšo dienraščių ir portalų antraštėse kartojosi tik viena jų.

„Harry sujaudino visą šalį. Būtų keista nepasirinkti jo į komandą“, – debiutantui išsiųstą kvietimą komentavo R. Hodgsonas.

Kodėl jaunimo rinktinės marškinėlių dar neišaugusiam žaidėjui tekusi garbė atrodo savaime suprantama?

H. Kane'as retai priverčia „White Hart Lane“ stadioną, kuriame šeimininkauja „Tottenham Hotspur“, užgniaužti kvapą iš susižavėjimo futbolo šedevrais. Užtat jei šiaurinėje Londono dalyje stovinti arena turėtų stogą, sirgaliai seniai būtų nukėlę jį po naujojo savo herojaus įvarčių.

Juos H. Kane'as muša ir kaire, ir smogiamąja dešine, ir galva – oficialiose šio sezono rungtynėse „Tottenham Hotspur“ snaiperis pasižymėjo jau 26 kartus. „Premier“ lygoje už H. Kane'ą (16 taiklių smūgių) rezultatyvesni tik Diego Costa (18) ir Sergio Aguero (17).

Jaunasis puolėjas dusyk iš eilės – sausį ir vasarį – buvo išrinktas geriausiu pirmenybių mėnesio žaidėju.

Skaičiai dar įspūdingesni turint galvoje faktą, kad Anglijos čempionato mačą starto sudėtyje 188 cm ūgio futbolininkas pirmą kartą karjeroje pradėjo tik praėjusį pavasarį.

Portalas transfermarkt.co.uk H. Kane'ą dabar vertina 18 mln. eurų, bet labai abejotina, ar „Tottenham Hotspur“ strategas Mauricio Pochettino sutiktų paleisti neseniai sutartį su klubu pratęsusį talentą ir už dvigubai didesnę sumą.

„Jis gerai kovoja „antrame aukšte“, yra greitas ir daug juda po aikštę. Bet didžiausią įspūdį daro jo troškimas atsidurti ten, iš kur bus galima pasiųsti kamuolį į vartus“, – H. Kane'ą įvertino Anglijos futbolo legenda A. Sheareris, kuris kadaise prapliupo įvarčiais „Premier“ lygoje taip pat būdamas 21-erių.

Specialistai H. Kane'ą dar lygina su Teddy Sheringhamu ir „Tottenham Hotspur“ du sezonus atstovavusiu vokiečiu Jurgenu Klinsmannu.

Pesimistai prisimena Davidą Bentley ar Andy Carrollą – puolėjus, nepasiekusius nė pusies tiek, kiek tikėtasi, ir neatnešusius jokios naudos Anglijos rinktinei.

Į kurią pusę bepakryptų H. Kane'o istorija, ji prasidės kovo 27 d. „Wembley“ stadione. Bet Lietuvos žaidėjams tai nebus pirmas kartas, kuomet tenka vaikytis vaikiną iš Londono.

Debiutavo prieš V. Romanovo klubą

„Tottenham Hotspur“ akademijoje H. Kane'as atsidūrė būdamas vienuolikos – prieš tai būsimas futbolininkas kurį laiką lankė Londono „Arsenal“ ir „Watford“ klubų jaunimo mokyklas.

Pagrindinėje komandoje puolėjas debiutavo 2011 metais: tuomet jo varžovais buvo du lietuviai, kitą penktadienį taip pat keliausiantys į „Wembley“: Arvydas Novikovas ir Marius Žaliūkas.

UEFA Europos lygos atrankos varžybose „Tottenham Hotspur“ svečiuose sumindė Vladimiro Romanovo valdytą Edinburgo „Hearts“ (Škotija) klubą 5:0, todėl atsakomojoje dvikovoje namuose leido pasireikšti mažiau patyrusiems žaidėjams.

Ekipos tąkart išsiskyrė be įvarčių, nors H. Kane'as turėjo auksinę progą pasižymėti – anglo smūgį nuo 11 m žymos atrėmė vartininkas.

Karjeros „Tottenham Hotspur“ komandoje pradžia puolėjui nebuvo linksma, užtat tęsinys – stulbinantis. Žemesnių divizionų klubams kelerius metus skolintas žaidėjas praėjusio sezono pabaigoje įsitvirtino „White Hart Lane“ šeimininkų gretose, o tai padaryti jam padėjo ir sėkmingas žaidimas Anglijos jaunimo (iki 21-erių metų) rinktinėje.

Atrankos į šiemet Čekijoje vyksiantį Europos čempionatą varžybose H. Kane'as per 8 rungtynes pasižymėjo 6 kartus. Vienas įvartis krito į Lietuvos ekipos vartus.

Harry Kane'as

Pradės mačą ant suolo?

„Raheemas Sterlingas ir H. Kane'as – tai du žaidėjai, kurie iš tikrųjų yra daug stipresni už kitus bendraamžius. Kadangi R. Sterlingas pateko tiesiai į nacionalinę rinktinę, jaunimo komandą vedė būtent H. Kane'as“, – DELFI teigė Lietuvos jaunimo rinktinės vairininkas Arminas Narbekovas.

Praėjusį rugsėjį jo auklėtiniai Kauno S. Dariaus ir S. Girėno stadione daugiau nei 80 minučių sėkmingai gesino svečių iš Anglijos atakas. Bet po keitimo aikštėje pasirodžiusiam H. Kane'ui užteko vienos progos smūgiu galva išplėšti pergalę saviškiams rezultatu 1:0.

„Aišku, prieš rungtynes aš atkreipiau žaidėjų dėmesį į jį. Bet kas iš to, jei stabdysi vieną žmogų – gintis reikia prieš visą komandą. Man tiesiog smagu, kad toks jaunas vaikinas jau prasimušė ir į nacionalinę rinktinę“, – sakė A. Narbekovas.

Kokios H. Kane'o galimybės debiutuoti „Wembley“ stadione jau kitą savaitę?

R. Hodgsono puolimo grandyje dar yra kapitonas Wayne'as Rooney, Danielis Sturridge'as, Danny Welbeckas ir iškart už pagrindinio puolėjo ar aikštės krašte galintis rungtyniauti R. Sterlingas. Visi jie praėjusią vasarą su R. Hodgsonu keliavo į planetos pirmenybes Brazilijoje.

A. Narbekovas spėja, kad Anglijos rinktinės strategas pasitikės jau išbandytais žaidėjais, bet H. Kane'ui gali būti suteikta proga pasirodyti aikštėje po keitimo.

„Viskas priklausys nuo rezultato. Įsivaizduoju, kaip anglai spaus mus nuo pirmų minučių. Jeigu įvykiai klostysis taip, kaip jie nori, manau, pamatysime ne vieną jauną veidą. Bet gal Dievas duos, ir taip nebus“, – svarstė specialistas.

Harry Kane'as

Baiminasi, kad „Wembley“ svečiams nepakirstų kojų

A. Narbekovas neslepia: be aukštesnių jėgų pagalbos tikėtis grįžti iš Londono bent su tašku būtų sunku.

Labiausiai jis nerimauja dėl to, kaip Lietuvos rinktinės futbolininkai jausis 90 tūkst. žiūrovų talpinančiame stadione, už kurį Europoje didesnė tik „Camp Nou“ arena Barselonoje (Ispanija).

„Kad nebūtų kaip Šveicarijoje, kur artėjant rungtynių pabaigai net vienas geriausių mūsų žaidėjų Giedrius Arlauskis neatlaikė ir padarė klaidą. O Šveicarijos negalima lyginti su Anglija – ten atmosfera bus dar karštesnė, dėmesio dar daugiau. Svarbu susitvarkyti su savo mintimis: nekreipti dėmesio į žiūrovus, į aplinką“, – prisiminęs lapkritį išvykoje patirtą pralaimėjimą 0:4, tautiečiams patarė A. Narbekovas.

Kaip prie didelių erdvių ir pilnų tribūnų nepratusius žaidėjus gali sutrikdyti aplinka, A. Narbekovas patyrė savo kailiu.

Jei namuose jo auklėtiniai bendraamžiams iš Anglijos nusileido minimaliu skirtumu, svečiuose buvo sutrankyti nepadoriu rezultatu 0:5. Anot trenerio, 30 tūkst. žiūrovų talpinančiame „Portman Road“ stadione Ipsviče komanda pasijautė labai nejaukiai.

„Mums pakirto kojas dar likus dienai iki rungtynių, kai žaidėjai pamatė tą galingą stadioną. Jau tada pasidarė aišku, kad sunkiai kvėpuosime. Praleidome penkis įvarčius, patys neatlikome nė vieno smūgio į vartus – tai ir visas mūsų bagažas iš Anglijos. O Kaune rungtynės buvo visai kitokios, turėjome progų, buvome verti taško ar gal net daugiau“, – prisiminė A. Narbekovas.

Arminas Narbekovas

Praeities akistatose netrūko žvaigždžių

Jei Anglijos ir Lietuvos nacionalinės rinktinės kitą penktadienį susitiks pirmą kartą istorijoje, šių šalių jaunimo komandų keliai kryžiuodavosi dažniau.

Pernai anglai Europos jaunimo (iki 21-erių metų) čempionato atrankos varžybas užbaigė laimėdami 1 grupės turnyrą, o dukart favoritams pralaimėję lietuviai, kurių gretose žaidė ir į suaugusiųjų rinktinę kviečiamas Lukas Spalvis, liko priešpaskutiniai penkti.

Tos pačios amžiaus grupės komandos galynėjosi ir 2009-2010 metais. Išvykoje Lietuvos atstovai buvo sutriuškinti 0:3, bet namuose atsilaikė ir išplėšė lygiąsias 0:0. Dabartinio Igorio Pankratjevo asistento Vitalijaus Stankevičiaus treniruotoje ekipoje rungtyniavo tokie žaidėjai kaip Vytautas Černiauskas, Deivydas Matulevičius, A. Novikovas, Egidijus Vaitkūnas ar Karolis Chvedukas.

Anglijos jaunimo rinktinės strategas Stuartas Pierce'as rėmėsi D. Sturridge'u, D. Welbecku, A. Carrollu, Kyle'u Walkeriu, Chrisu Smallingu, Micah Richardsu, Jacku Wilshere'u, Tomu Cleverley, Jordanu Hendersonu ir kitais.

2002 metais lietuviai sugebėjo labiau pakutenti nervus varžovams iš Anglijos. Lemiamoje kovoje dėl patekimo į finalinį Europos 19-mečių čempionato etapą Lietuvos ekipa Kaune sužaidė lygiosiomis 1:1, o išvykoje nusileido 1:2.

Tąkart lietuvių gretose žaidė buvę ar esami suaugusiųjų rinktinės atstovai Žydrūnas Karčemarskas, Edgaras Česnauskis, Mindaugas Kalonas, Darius Miceika, Saulius Mikoliūnas, Tomas Tamošauskas. Prieš jos stojo tokie žaidėjai kaip Darrenas Bentas, Glenas Johnsonas, Stewartas Downingas, Carltonas Cole'as, Jermaine'as Pennantas.

Kokias pajėgas vešis į Londoną, Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris I. Pankratjevas turėtų paskelbti pirmadienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)